Eigenaren iPhone5.com willen domeinnaam gratis aan Apple geven

·

iphone 5 conceptOnlangs schreven we nog, dat Apple in bezit wil komen van de domeinnaam iPhone5.com. Er zou een claim zijn ingediend bij de World Intellectual Property Organization (WIPO) om de domeinnaam in handen te krijgen. Maar tot een langdurig conflict lijkt het niet te komen: de huidige eigenaren van iPhone5.com bieden de domeinnaam gratis aan Apple aan. Dat blijkt uit een bericht op de forumsite. De forumsite gaat verder op het domein iPhoners.com.

iPhone5.com werd sinds oktober 2010 gebruikt als discussieforum, vlak nadat de iPhone 4 op de markt kwam. Misschien verwachtten de eigenaren van de site dat ze niet sterk zouden staan in de zaak tegen Apple en bieden ze de domeinnaam nu zonder verder verzet aan. Apple kwam voorheen pas na het op de markt brengen van nieuwe toestellen in actie om de bijbehorende domeinnaam te claimen. Of Apple iets met iPhone5.com gaat doen ligt niet in de verwachtingen. Het zal vooral bedoeld zijn als preventieve maatregel, om te voorkomen dat anderen er informatie op zetten dat schadelijk voor Apple is. Ook is het verre van zeker of Apple de naam ‘iPhone 5′ gaat gebruiken. Bij de nieuwste versie van de iPad werd kortweg voor ‘nieuwe iPad’ gekozen en ook de iPod touches, MacBooks en iMacs hebben geen typenummer.

Meer info: iPhone5.com
Tipgever: 4lco

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

19 reacties

 1. door Rembert

  Als die webmasters van iphone5.com straks netjes een iphone-5 kado krijgen van Apple dan zullen ze er vast weinig moeite mee hebben. Hmm… iphone6.com is ook vastgelegd.

 2. door Gautam

  Apple doet niet aan cadeaus geven…

 3. door Artey

  Die zijn gek zeker? Daar vroeg ik een paar 1000 dollars voor. En als ze hem niet willen kopen, dan link je toch gewoon door naar http://www.nokia.com ofzo :p

 4. door hoi

  @Artey: zo werkt dat dus niet, als bij een eventuele rechtszaak wordt bepaald dat Apple de rechthebbende is moeten ze het afstaan aan Apple, anders volgen er sancties. Bij een rechtszaak is Apple zeer waarschijnlijk de winnaar. Zo een rechtszaak kost de webmasters ook geld wat ze waarschijnlijk niet hebben en dat wil je ook niet uitgeven als je al weet dat je verliest.

 5. door Daejji

  Verdomd mooi concept van de iPhone trouwens. ‘k had hem nog niet gezien. Hopelijk ziet hij er zo uit.

 6. door dutchie

  Altijd maar zo raar denken … Misschien geven ze die domeinnaam wel gewoon aan apple uit liefdadigheid …

 7. door Uyt

  De iPod touches worden wel degelijk met nummer genoemd: 1g, 2g, 3g en 4g.

 8. door ruben

  *******, straks word iphoneclub van apple en macosx.nl van apple

 9. door Eddy

  Apple heeft de webmaster zeker afgeperst! XD

 10. door Dioxz

  Hmm, even iphone7 tm iphone24.com vastleggen en dan beweren dat de domein niet iPhone is maar IP hone. Denk dat ik daar juridisch onderuit kan komen.

 11. door Tim

  En hoe gaat het dan met de generatie na ‘de nieuwe ipad’? Wordt dat dan de nieuwe nieuwe ipad ofzo.

 12. door @rno

  Typisch Apple. Eerst een claim indienen zonder overleg vooraf met de huidige eigenaar.

 13. door dekon

  Wat een onnozele opmerkingen hierboven: afpersen,geen overleg enz…
  Als jij een site maakt met de naam van een product/bedrijf dan kan je idd beter niet tegenpruttelen als die je aanspreekt aangezien het hun naam is(of het nu apple of royco soep is or whatever) en jij daar in feite zonder hun toestemming gebruik van maakt. De mensen van iPhone5.com waren zo verstandig dat in te zien integenstelling tot enkele kiddie’s hierboven.

 14. door Jewcookie

  Origineel geplaatst door dutchie
  Altijd maar zo raar denken … Misschien geven ze die domeinnaam wel gewoon aan apple uit liefdadigheid …

  Als er 1 bedrijf is die zoveel mogelijk winst uit al hun producten probeert te persen dan is het wel Apple. Dus zo vreemd is het niet al ze er iets voor zouden betalen.

 15. door 4lco

  Gratis Iphone5 voor alle 20 medewerkers!!

 16. @Dioxz: Succes! Die zijn al een paar jaar weg.

 17. door Johan

  Origineel geplaatst door Tim
  En hoe gaat het dan met de generatie na ‘de nieuwe ipad’? Wordt dat dan de nieuwe nieuwe ipad ofzo.

  Het apparaat heet niet ‘nieuwe iPad’, maar gewoon ‘iPad’. Dat ‘nieuwe’ wordt er in de praktijk vaak aan toegevoegd om duidelijk te maken over welke versie het gaat. Over een jaar gebruikt niemand dat meer.

 18. door Anonymous

  Je kan beter ‘newiphone.com’ vastleggen.

 19. door sander

  Zo vanzelfsprekend is het merkenrecht op de naam iphone anders niet meer daar hij te generaliseerend wordt. Denk aan de merknaam paracetamol, ook niet meer beschermd omdat het gebruikt wordt om een productcategorie te beschrijven ipv een specifiek product.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.