Eerste Google Maps-app gebouwd in slechts drie weken

·

google maps iphoneDe afgelopen week is de Maps-applicatie van Apple behoorlijk in het nieuws geweest. Apple werd afgestraft omdat het bedrijf niet in staat bleek om een fatsoenlijke kaartenapp voor de iPhone te bouwen. De New York Times blijkt ook terug op het gedoe rond Google Maps en Apple Maps en brengt daarbij een interessant feit aan het licht: de eerste Google Maps-applicatie op de iPhone werd gebouwd in drie weken, door slechts twee medewerkers. Slechts een paar weken voordat de iPhone in januari 2007 werd aangekondigd gaf Steve Jobs opdracht om een kaartenapp te maken, om de mogelijkheden van het touchscreen te laten zien. Apple sloot haastig een overeenkomst met Google om de kaartgegevens te kunnen gebruiken.

kaartenapps nederlandsApple heeft meer dan een jaar gebouwd aan een eigen kaartenapp en had daarbij één handicap: ze beschikten nog niet over achterliggende kaartendata. Ervaren spelers als TomTom en Waze leverden de benodigde kaartendata aan, maar toch bleken er allerlei fouten in te zitten. Eén ding doet de Apple Maps-applicatie wel goed: het ziet er allemaal mooi uit. De kaarten zijn overzichtelijk en bij het bekijken van een locatie krijg je een mooie satellietfoto of locatiefoto bovenin het scherm te zien. De mooie interface kon het ongenoegen van de gebruikers niet goedmaken, waardoor Apple CEO Tim Cook excuses moest aanbieden. Apple heeft inmiddels een apart onderdeel in de app Store gemaakt om navigatie-apps van anderen aan te bevelen. Gek genoeg wordt in de Nederlandse versie daar van niet de app van Apple’s partner TomTom aanbevolen, maar die van TomTom’s aartsrivaal Navigon.

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

30 reacties

 1. door Kaj Laurent

  vooral dat tomtom er niet in staat vind ik raar.

 2. door Yasman

  Hhhhm lijkt erop dat iemand boos is op TomTom ;)

 3. door Marco

  Met de nieuwe app is niks mis mee, het gaat met name om de data die de app toont waarover geklaagd wordt. Dat de eerste Google Maps-app in drie weken gebouwd werd zegt niks, de data die gebruikt werd bestond al veel langer.

 4. door S1W

  Maar uiteindelijk is een mooie interface natuurlijk niet voldoende als de content slecht is.

 5. door dhr. a

  Ja waarschijnlijk was de gesloten deal goedkoper, omdat het oude kaarten waren van lage kwaliteit. Voor de meest recente en originele kaarten hadden ze wel wat meer moeten betalen.

 6. Ach, gewoon met z’n allen Yelp gaan gebruiken. Dan staan er tenminste ook gewoon recensies bij, wat ik bij Google Maps nog nooit heb gezien.

 7. door Patrick

  waar is mn street vieuw gebeleven?

 8. door Philippe Caenen

  Ik begrijp deze hetze totaal niet: deze werkt veel beter dan google maps… So what’s the problem????

 9. door Robenroute

  Eén ding doet de Apple Maps-applicatie wel goed: het ziet er allemaal mooi uit.

  Hmmm, daar zijn de meningen over verdeeld. Zelf vind ik de app niet zo geweldig. Daar mag best nog wat aan gesleuteld worden (qua UI en uitzien).

 10. door suisje

  Wat is dit voor appart artikel, Iphoneclub weet zelf ook wel dat het niet de app is maar de database hierachter wat tijd kost, een 14 jarige met xcode ambitie kan dit nog in een dag maken, alleen is de achter liggende database natuurlijk niets waard.

  Dacht dat dit door menig journalist op ipc wel begrepen is? Al helemaal Gonny zelf.

 11. door absrnd

  Origineel geplaatst door suisje
  Dacht dat dit door menig journalist op ipc wel begrepen is? Al helemaal Gonny zelf.

  mee eens, een beetje popie artikel :?

  en dat ze ook non probleem postings van het Macrumors forum overnemen is ook al een beetje vreemd,
  als er ergens banale problemen gecreëerd worden is het daar wel.
  daar maken ze van alles …..gate

 12. door Berry

  Voor ons in Nederland is het ook relatief niet heel dramatisch, de kaart data hier van TomTom is best goed. Op sommige heel over duidelijke vlakken loopt Google Maps hier ook nog echt achter. Echter is het kwaliteitsverschil per land echt enorm.

  Verder zijn Google zijn kaarten ook echt over tijd beter geworden. Wijzigingen op Google kaarten aangeven gaat makkelijk en deze wijzigingen worden snel doorgevoerd. TomTom heeft voor het doorgeven van wijzigingen een lastig systeem waarbij ook een nadeel is dat het soms maanden duurt voordat ze wijzigingen echt doorvoeren of zelfs niet doorvoeren. Ik begreep online dat Apple sommige wijzigingen van gebruikers binnen 24 uur al aangepast heeft wat echt een super goed teken is voor hun onderliggende technologie.

  Ik ben benieuwd hoe de situatie over een jaar zal zijn, ik verwacht eerlijk gezegd dat het dan veel dichter bij de kwaliteit van Google komt te liggen en dat bijv. een TomTom het onmogelijk moeilijk gaat krijgen om zijn data nog te verkopen aan de auto industrie. Hoop heel erg dat TomTom een deal met Apple heeft waarbij ze alle wijzigingen die Apple doorvoert ook geleverd krijgen. Maar ben bang dat dit niet het geval is..

 13. door Henk

  @Marco: En de in 3 weken gemaakte google app stelde ook niets voor. Deze app had in feite dezelfde functionaliteit als een webbrowser. Het leek bijna op een shortcut van een browser. En die maak je binnen een minuut. En die beperkte functionaliteit bleef zo. De Kaartenapp van Apple biedt echte navigatiefunctionaliteit met meerdere alternatieven. Overigens had Apple beter standaard Waze kunnen installeren, uitgebreid met eigen Apple functies. Deze gratis app voor IOS was al jaren superieur aan google maps!

 14. door Robenroute

  Origineel geplaatst door Berry
  wat echt een super goed teken is voor hun onderliggende technologie.

  Heeft weinig met de onderliggende technologie te maken, maar meer met de gehanteerde procedures/werkwijze.

 15. door Granny Smith

  Ik heb de app als navigator gebruikt en kwam al zeer snel erachter dat het scherm na een minuut weer dooft… Navigon doet het wel goed. Een bugje???

 16. door Berry

  @Robenroute: Procedures zijn hier inderdaad wel super belangrijk, maar technologie moet ook wel aansluiten. Ze serveren vector based map data uit dus hoeft er niks gerenderd te worden, maar lang niet bij alle partijen is het even snel om dergelijke data sets snel online te krijgen. Dat dit bij Apple vlot verloopt is voor nu een grote plus.

 17. door Daan

  Vond een excuses van Apple al vreemd (wel terecht, maar niet Apple-achtig)
  Maar dat ze nu ook nog andere apps aanraden ipv iets wat ze zelf aanbieden vindt ik nog aparter, wel terecht overigens, maar niet echt Apple like..Toppie

 18. door Henk

  Origineel geplaatst door Granny Smith
  Ik heb de app als navigator gebruikt en kwam al zeer snel erachter dat het scherm na een minuut weer dooft… Navigon doet het wel goed. Een bugje???

  Ik vermoed dat de Kaarten app in de instellingen default geen locatieservice aan heeft staan.Althans bij upgrades. Dan gaat de app automatisch in de zuinige mode. Ga naar instellingen – privacy – locatievoorzieningen. Klik kaarten aan. Op de een of andere manier werd deze vraag om locatieservices aan te zetten min of meer spontaan tijdens het gebruik van Kaarten gesteld.

 19. door Mark

  Dit is ook een mooi voorbeeld dat je een ander voor de voeten kunt werpen als die zegt; ‘Dat was met Jobs nooit gebeurd.’ Ook hij heeft grote fouten gemaakt, dat hij pas drie weken voor lancering aan een Maps dacht, is er één van. En dat heeft gevolgen tot vandaag de dag.

 20. door Henk

  Origineel geplaatst door Patrick
  aar is mn street vieuw gebeleven?

  Heb je op je PC ook een app daarvoor? Of bekijk je dat in je webbrowser? Een app is bedoeld om een bepaalde functie specaal voor een iphone of lpad te optimaliseren. Bijv. door de inhoud van verschillende websites in een relatief klein scherm te presenteren. Zoals NS reisplan. Of offline extra informatie op de iphone op te slaan zoals bij een echte navigatie app. De Google app boden niets meer dan het presenteren van de webpagina’s en waren dus nergens voor nodig. Misschien kan Google in Chrome voor IOS een shortcut maken naar de googlemaps-pagina. Dan wordt deze app voor sommige fans van “onschatbare” waarde.

 21. door Patrick

  @Henk: Ik snap dit antwoord op de vraag, waar is street view in mijn nieuwe “kaarten”gebleven niet.
  Ik gebruikte dit zeer veel met de oude “kaarten” op mn Iphone, sinds dat er IOS6 op staat werkt dit niet meer, jammer ( mooi k*t)

 22. door ramonusadonus

  Ben er nog niet zo zeker van dat Apple ook maar iets betaalde voor die map app van Google.
  Google betaald Apple 1 miljard per jaar om als standaard zoekmachine ingesteld te worden.
  Ze zullen dan ook wel baat hebben gehad bij voorinstallatie van Google Maps!

 23. door Rob

  Het probleem lijkt toch in de app zelf te liggen: mijn locatie wordt goed gevonden en een ander adres in mijn woonplaats ook. Maar als ik de route laat berekenen, woon ik opeens in Frankrijk!?!

 24. door Ilja

  @Philippe Caenen: Je maakt een geintje hoop ik.

 25. door Henk

  Origineel geplaatst door Ilja
  Je maakt een geintje hoop ik.

  Nee hij maakt geen geintje; Apple Kaarten werkt, althans in mijn buurt beduidend beter dan google.maps. Geef dan eens reele fouten in Nederland in dit forum aan? Behalve dan de aanvankelijke miskleunen die breed uitgemeten zijn in de media.

 26. door Patrick

  @Henk: No streetview!

 27. door Henk

  @Patrick: Een van de (vele) mogelijkheden.

 28. door Henk

  @Rob: Heb je de locatievoorziening voor Kaarten aan staan? Want die is wel nodig om te bepalen waar je bent.

 29. door Patrick

  @Henk: Leuk Henk, maar dit is niet wat ik bedoel. Voorheen had je, op je Iphone, in je kaarten ( welke opengaat zodra je op een adres in je adresboek klikt, de mogelijkheid om de lokatie op staatniveau te bekijken met streetview.
  Nu dus niet meer, zeer omslachtig om hiervoor eerst een ander browser te moeten openen…knippen, plakken etc

 30. door Henk

  Origineel geplaatst door Patrick
  @Henk: Leuk Henk, maar dit is niet wat ik bedoel. Voorheen had je, op je Iphone, in je kaarten ( welke opengaat zodra je op een adres in je adresboek klikt, de mogelijkheid om de lokatie op staatniveau te bekijken met streetview. Nu dus niet meer, zeer omslachtig om hiervoor eerst een ander browser te moeten openen…knippen, plakken etc

  Begrijp ik je nu goed dat je via je contactendatabase google streetview kon openen? Dat is me nooit opgevallen en ik kan me dat moeilijk voorstellen. Juist voor je contacten heb je Streetview het minste nodig
  Andersom kan ik me nog voorstellen, dat je via de googleapp ook in je contacten kan zoeken. Maar dan denk ik dat dat uniek is voor IOS. Want op de Google webapps dus op elke “gewone” computer kan dat niet.
  In dat geval zou ik me voor kunnen stellen dat dat via Google Chrome mogelijk is. Je hebt dan ook meerdere tabbladen voor meerdere Google-apps ter beschikking. Die laat je gewoon “open” staan in IOS hoor.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.