Duitsland neemt halfslachtig afscheid van iPhone-monopolie

·

iphone t-mobileIn diverse Europese landen is het inmiddels zover, dat meerdere mobiele operators de iPhone mogen verkopen. In Duitsland en Nederland is dat nog niet het geval: T-Mobile is de enige officiële aanbieder. De Duitse website Macnotes schijft nu, dat T-Mobile de huidige en de volgende generatie iPhones nog tot minstens 2011 zal blijven verkopen. Tot dat jaar loopt het contract tussen Apple en T-Mobile. In die periode zullen de iPhones ook steeds voorzien van T-Mobile-simlock in de winkel liggen. Maar in Duitsland blijkt er nu toch wat veranderingen te komen: mobilcom-debitel gaat de iPhone vanaf eind maart in Duitsland verkopen, maar wel met abonnement van T-Mobile. Nu zijn er ook in Nederland wel meer webwinkels en handelaren die iPhones buiten T-Mobile om verkopen, maar het verschil is dat mobilcom-debitel (een virtuele netwerkaanbieder) zelf een overeenkomst met Apple heeft gesloten.

Het Duitse blad WELT noemde eerder dat de overeenkomst tussen T-Mobile en Apple tot 2012 loopt. In Duitsland gaat de (officiële) markt dus wel wat meer open, maar je zit nog steeds aan een abonnement van T-Mobile vast. Vanaf 29 maart gaat de verkoop van start. In andere landen werd juist wel voor totaal andere operators gekozen. In Duitsland (waar het moederbedrijf van T-Mobile is gevestigd) schijnen beide partners het prima met elkaar te kunnen vinden: T-Mobile kan met partner Apple profiteren van een gunstig imago en Apple is tevreden met de mate waarin T-Mobile bezig is in Duitsland het netwerk uit te bouwen. Ook al zijn ze in Duitsland met het netwerk nog niet zover dat deze zomer een iPhone 4G aangekondigd kan worden. Als klein buurland zitten we waarschijnlijk aan dezelfde deal vast.

Macnotes herinnert ook nog even aan het feit, dat het gewoon is toegestaan om simlockvrije iPhones te importeren. Je zit dus net als in Nederland niet aan een T-Mobile-abonnement vast. Misschien dat de relatie tussen T-Mobile en Apple wat gaat verwateren nu de Duitse operator heeft aangekondigd een concurrent van de iTunes Store te gaan maken. Je kunt er straks multimedia, games, krantabonnementen, muziekvideo’s en e-books aanschaffen.

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

15 reacties

 1. door WvB22

  Misschien dat de relatie tussen T-Mobile en Apple wat gaat verwateren nu de Duitse operator heeft aangekondigd een concurrent van de iTunes Store te gaan maken.

  Oei oei oei daar gaat het contract van T-Mobile. Domme zet, dat zet Apple je betaalt.

 2. door Ron

  nou mijn abbo bij vodafone loopt op 1 juli af. dus vandaag even een belronde gedaan … vodafone kon me een nieuwe iphone 3gs leveren… maar omdat ik slecht bereik heb heb ik die optie afgekaatst, ook wisten ze te vertellen dat het pas in augustus gereleased zou worden wat vast niet klopt …. kpn wist me te vertellen dat ze druk bezig zijn met de iphone binnenhalen en dat ik bij phonehouse een kpn/iphone kon krijgen maar dat is niet via de officiële weg en ik moet toch nog wachten op de 4g…

  ik hoop dat er van Nederland snel nieuws komt want de gozer bij t-mobile wou helemaal niks vrijlaten. -1 voor tmobile

 3. door Daejji

  Euh..waarom geef je nou een -1 voor T-Mobile? Omdat ze geen info willen geven over de nieuwe iphone? Of omdat ze niet willen zeggen wanneer hun contract met Apple afloopt?

 4. door Ron

  Origineel geplaatst door Daejji
  Euh..waarom geef je nou een -1 voor T-Mobile? Omdat ze geen info willen geven over de nieuwe iphone? Of omdat ze niet willen zeggen wanneer hun contract met Apple afloopt?

  bij elke provider stonden ze me vriendelijk te woord zelfs bij vodafone waar ik weg wou … en omdat ik tmobile eerder heb gehad werd ik er meteen aan herinnerd hoe ze daar zijn bij de klantenservice.

 5. door Vanilla

  Dat zou hetzelfde zijn als Ben hier de iPhone zou verkopen… blijft T-Mobile dus…

 6. door Joostmans

  Origineel geplaatst door WvB22
  Misschien dat de relatie tussen T-Mobile en Apple wat gaat verwateren nu de Duitse operator heeft aangekondigd een concurrent van de iTunes Store te gaan maken.

  Hoe kan dat dan, via een officiele T-mob jailbrake..?

 7. door Martijn

  Mijn mening is:

  een T-Mobile iPhone buiten de stad, is hetzelfde als een TomTom zonder GPS adapter.

  conclusie: Je hebt er niks aan!

  Kijkt uit naar: Verlening met Vodafone 4G

 8. Origineel geplaatst door Joostmans
  Hoe kan dat dan, via een officiele T-mob jailbrake..?

  MP3’tjes kopen en via iTunes op je iPhone importeren is niet zo moeilijk. Video’s lukt ook nog wel, e-books ook. Alleen met games zal het moeilijk zijn, maar ik neem aan dat het vooral Java-games voor dumbphones zullen zijn.

 9. door Studentje

  @ron
  Dus jij denkt dat een simpele verkoper bij T-Mobile überhaupt informatie heeft over een mogelijke nieuwe iPhone? Dream on!
  Waarom denk je dat er zoveel over geroddeld/gespeculeerd wordt? Omdat niemand die informatie heeft/mag geven.

  Dus die -1 voor T-Mobile vind ik een beetje raar.

 10. door pascal

  Al dat negatieve gelul over t-mobile
  Nee vodafone is heilig
  T-mobile heeft toevallig wel als enige de beste telefoon in handen
  waar de rest staan te watertanden
  1 voor t-mobile
  Nooit problemen met klantvriendelijkheid of iets al ruim 7jaar klant

 11. door Daejji

  vind inderdaad ook dat sommigen wel heel makkelijk maar een beetje afgeven op T-mobile en praten sommigen elkaar gewoon na.
  Ook ik heb hier in de stad etc. nooit problemen met 3g ofzo.
  Ik lees op internet ook genoeg mensen met problemen bij Vodafone die daar graag bij weg willen. Bij elke aanbieder heb je een grote groep klagers waarbij het niet goed gaat. Ik lees ook genoeg reacties met positieve dingen over T-mobile.
  Ik weet het niet..hier in de stad gaat het goed, in sommige dorpen wordt het 3G bereik wat minder..maar nogmaals..dat heb je met Vodafone op veel plekken ook volgens mij.

 12. door Gerardus89

  @Daejji: Ik heb zelf niet zoveel ervaring met T-mobile, maar dan hoor je er weer 1 klagen, om ff later weer een positieve reactie te horen van iemand anders.. Ook heeft T-mobile pas geleden nog een prijs voor beste provider gewonnen (stond in de Spits volgens mij), dus misschien is T-mob toch niet zo slecht als sommige ons willen laten geloven??

 13. door Thumper_uk

  The reason t-mobile cannot say when the next gen iphone is out is bexause knowone knows but it wont be before september as the ipad is more important now to apple

 14. door Dave

  “maar het verschil is dat mobilcom-debitel (een virtuele netwerkaanbieder) zelf een overeenkomst met Apple heeft gesloten.”

  Dat staat helemaal niet in het persbericht!! T-Mobile, oftewel Telekom Deutschland GmbH (vanaf 1 April) heeft het zogenaamde netwerk waar iPhones verkocht worden uitgebreid. T-Mobile is degene die Mobilcom heeft gevraagd. Natuurlijk is het contract dan tussen T-Mobile Duitsland en Apple. Dus in samenwerking met T-Mobile en niet geheel achter T-Mobiles rug om zoals het bericht hierboven ons wil laten geloven…
  Een iPhone krijg je nu dus niet meer alleen bij een T-Shop, maar ook in de winkels van Mobilcom. Voor klanten die via Mobilcom een abo hadden bij T-Mobile was het niet mogelijk een iPhone aan te schaffen en dat kan nu dus wel…

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.