Draadloos synchroniseren zonder Wi-Fi-router met Personal Hotspot

·

T-Mobile Personal HotspotSinds iOS 5 is het mogelijk om je iPhone zonder een iPhone-kabel met iTunes te synchroniseren. Zolang je iPhone en pc op hetzelfde netwerk zitten, kan iTunes van deze draadloze verbinding gebruik maken om met je iPhone te communiceren. Wanneer je gebruik kunt maken van de Personal Hotspot-functie van je iPhone, is het ook mogelijk om dit zonder een router te doen. Hiervoor maakt je iPhone geen gebruik van je mobiele dataverbinding.

Met behulp van Personal Hotspot kun je de mobiele dataverbinding van je iPhone gebruiken om bijvoorbeeld met je laptop te internetten. De verbinding tussen een computer en iPhone is echter ook intern te gebruiken: zijn de iPhone en laptop met elkaar verbonden, dan kunnen ze met elkaar synchroniseren via deze Wi-Fi-verbinding. Hierdoor heb je niet een draadloze router meer nodig om tussen beide apparaten te staan. Omdat de apparaten binnen het netwerk met elkaar communiceren, wordt er niks via je mobiele dataverbinding verzonden.

Ook andere apps zouden met elkaar kunnen communiceren aan de hand van Personal Hotspot. Gear Diary zegt dat de video-app AV Player video’s van een MacBook naar een iPad kan downloaden via het door een iPhone opgezette netwerk.

Niet iedereen met een iPhone kan Personal Hotspot gebruiken. Hiervoor moet de functie zijn geactiveerd door je provider, iets waar je vaak extra voor moet betalen.

door Bastiaan Vroegop

Sinds 2011 de vaste nieuwsjager voor iCulture. Is er als de kippen bij als ergens gelekte iPhone-onderdelen of Apple Store-geruchten opduiken. Kijkt nu al een paar keer per dag naar zijn pols, om vast te wennen aan de Apple Watch.

28 reacties

 1. door Sint-Nicolaas III

  En wanneer laat T-Mobile dit nou een keer toe, daar zou de netneutraliteitwet toch voor zorgen?

 2. door a wouters

  Hmm jammer dat dit dus onmogelijk wordt gemaakt door de meeste providers want die blokkeren de hotspot functie.

 3. door Louis

  Aangezien niet bij iedereen de Personal Hotspot beschikbaar is, is het dan niet praktischer om het gewoon andersom te doen? Dus, zoals het voorbeeld, een adhoc netwerkje aanmaken op de MacBook (dat kan iedereen, ook als je provider dat niet wil) en de iPhone daarmee laten verbinden? Voor synchronisatie (waar het hier over gaat) is dat om het even.

 4. door Jchan

  De hotspot functie is mij niet geheel duidelijk. Op mijn iPhone is die functie uitgeschakeld, maar op die van mijn broertje is die gewoon beschikbaar en we zitten beide op het netwerk van T-Mobile.

 5. door mauze

  Dit kost je dan wel €12,50 per maand, dat is wel erg veel ;-)

 6. door sneppy

  En hoe zet je het weer uit?!

 7. @Jchan: Ja, dat is altijd wat duister. Sommige mensen hebben Personal Hotspot, anderen met precies dezelfde provider en hetzelfde abonnement, hebben het niet. Onvoorspelbaar.

  @mauze: Je doelt nu op T-Mobile? Niet iedereen heeft die provider.

  In het artikel is nu toegevoegd dat je wel moet beschikken over Personal Hotspot om deze functie te kunnen gebruiken (OK, beetje logische opmerking misschien, maar er waren lezers die er ons een seintje gaven dat ze er prijs op stelden).

 8. door forrestgumpx

  Weet iemand hoe je kan zien wat er precies gesynct wordt. Hoeveel data etc…. Best wel handig aangezien m.b.t. datalimits.

 9. door Bert

  Ik begreep dat alleen T-mobile abbonementen van na een bepaalde contractdatum deze optie beschikbaar hebben. Weten jullie of hier nog verandering in komt, of is die er al?

 10. door zonnesteek

  Ga met je iphone browser naar :help.benm.at.
  Installeer wat gevraagd word en je hebt een persoonlijke hotspot

 11. door joedoekoe

  @forrestgumpx: ? Datalimieten op wifi?

 12. door Jeff

  Origineel geplaatst door Louis
  Aangezien niet bij iedereen de Personal Hotspot beschikbaar is, is het dan niet praktischer om het gewoon andersom te doen? Dus, zoals het voorbeeld, een adhoc netwerkje aanmaken op de MacBook (dat kan iedereen, ook als je provider dat niet wil) en de iPhone daarmee laten verbinden? Voor synchronisatie (waar het hier over gaat) is dat om het even.

  Dit heb ik geprobeerd te doen, maar is me niet gelukt. Het lijkt dat de Mac niet tegelijk internet kan ontvangen (via een iPhone aan de kabel) en zenden (via een adhoc netwerk).

 13. door Larss

  @Louis: Precies, dit is wel een behoorlijk omslachtige methode om syncing voor elkaar te krijgen. En waar het op bv. een oudere versie van Windows nog wel eens een heel geklooi kan zijn om een ad hoc netwerk op te zetten, is dat tegenwoordig op zowel Mac als Win een fluitje van een cent.

  Oftewel: als je toch al aan het tehteren moet vanwege een dataverbinding kan bovenstaande handig zijn, in de meeste andere situaties is het niet de moeite waard moeilijk te gaan doen en wellicht kosten te gaan maken.

 14. door EdwinZelf

  Ik zet vaak internet sharing aan op mijn macbook air. Das een paar klikjes in systeem voorkeuren/Sharing. Dan kan mijn iphone, ipad en mba onderling makkelijk met wifi communiceren. Een portable mini netwerkje.

 15. door Larss

  @EdwinZelf: Kan nog sneller: klik op WiFi-icoon rechtsboven, Create Network, evt beveiliging, boom!

 16. door Tim Nuyts

  Kan het zijn dat de “Personal Hotspot” functie pas actief wordt als je de APN, enz. hebt ingevuld bij “Netwerk / Mobiel Internet / Internet-tethering”? Dit kan verklaren waarom sommige personen bij dezelfde provider de optie wel hebben en de andere niet.

 17. door Benno

  Ga hier heen
  Bij mij is het hierdoor gaan werken :D
  Telfort en kpn.
  Weet niet of het t-mobile en vodafone ook werkt maar dat moeten jullie maar testen

 18. door Alfred

  Origineel geplaatst door Jean-Paul Horn
  @Jchan: Ja, dat is altijd wat duister. Sommige mensen hebben Personal Hotspot, anderen met precies dezelfde provider en hetzelfde abonnement, hebben het niet. Onvoorspelbaar.

  Wanneer je je toestel vers uit de doos haalt, of vers hersteld hebt naar een (nieuwe) firmware, is hotspot zichtbaar in het instellingen menu, ook bij T-Mobile en ook na een sync met iTunes. Wanneer je de hotspot functie echter inschakelt, is hij binnen 2 seconden totaal verdwenen uit je toestel. Zolang je niet probeert het te gebruiken, blijft het netjes staan.

 19. door dirkjan

  Ik vind het onbegrijpelijk dat de personal hotspot functie op een iPhone (3GS in mijn geval) geactiveerd moet worden door mijn provider (T-Mobile in mijn geval), terwijl ik het op de Samsung Galaxy S Plus van mijn vriendin gewoon aan de praat krijg zonder jailbreak of wat dan ook!!! Ik sluit die Galaxy S Plus met een USB kabeltje aan op mijn PC en kan gewoon tetheren over 3G. Wat belachelijk dat het op mijn iPhone niet werkt. Ik ga er ook echt géén extra abonnement voor afsluiten. Ik beslis toch zelf HOE ik mijn data verbruik!!!

 20. door Kallt

  Origineel geplaatst door Sint-Nicolaas III
  En wanneer laat T-Mobile dit nou een keer toe, daar zou de netneutraliteitwet toch voor zorgen?

  Dat wetsvoorstel is alleen nog door de Tweede Kamer aangenomen. Het voorstel ligt nu bij de Eerste Kamer. Daarna moet de Koningin het nog ondertekenen en de regering de wet bij koninklijk besluit bekend maken en in werking laten treden. Dat gaat niet op korte termijn gebeuren.

  Zie ook Implementatie van herziene telecommunicatierichtlijnen.

 21. door nwipusr

  Wat dirkjan zegt, ik wil zelf weten hoe ik mijn databundel verbruik. Providers vergeten soms wat hun functie is. Je kan de boel zelf activeren als je een jailbreak hebt.

 22. door Mosquitto

  Jullie kunnen TetherMe installeren van Cydia. hierdoor kunnen jullie wel de personale hotspot activeren. Zeg maar als het jullie zijn gelukt ;)

 23. door WLA

  Ik ben bij Proximus via mijn werkgever, wel met een split Bill en ik moet hier niks extra voor betalen. De hot spot werkt prima

 24. door FuZzy

  @Louis: je kan op die manier helaas niet op je Mac internetten, syn is mij wel gelukt.
  Ik heb vodafone met 1GB datalimiet hoe ik me limiet zou gebruiken zou toch niet uitmaken, vind belachelijk dat het niet kan. ik gebruik MyWi gewoon

 25. door Jeroen

  bij Mobile Vikings is niet alleen je data maar ook de tethering gratis

 26. door Bubbly

  Origineel geplaatst door Louis
  Aangezien niet bij iedereen de Personal Hotspot beschikbaar is, is het dan niet praktischer om het gewoon andersom te doen? Dus, zoals het voorbeeld, een adhoc netwerkje aanmaken op de MacBook (dat kan iedereen, ook als je provider dat niet wil) en de iPhone daarmee laten verbinden? Voor synchronisatie (waar het hier over gaat) is dat om het even.

  +100.000 :p Maar waarom staat dit niet in het artikel? Zou toch ook moeten werken? Bespaart je iPhone ook meteen batterij (netwerk opzetten kost meer batterij dan verbinden met een ander netwerk dacht ik?).

  Origineel geplaatst door FuZzy
  @Louis je kan op die manier helaas niet op je Mac internetten, syn is mij wel gelukt.Ik heb vodafone met 1GB datalimiet hoe ik me limiet zou gebruiken zou toch niet uitmaken, vind belachelijk dat het niet kan. ik gebruik MyWi gewoon

  Het doel is hier niet om te tetheren hè, check de titel van het artikel ;)
  Tja MyWi.. Kost weer wat terwijl het gewoon gratis zou moeten zijn. Het stoort me dat Apple de providers manieren geeft om dit dit te flikken.

 27. door jo

  er is nogal wat verwarring denk ik.
  ik heb net t-mobile gebeld:
  ‘met uw abonnement kan geen personal hotspot worden geactiveerd. Dat is alleen voor bedrijven mogelijk’.

  verwarring alom dus.
  Ook, in de reacties hierboven wordt e.e.a. door elkaar gebruikt denk ik: Wifi lijkt mij niet hetzelfde als personal hotspot, of wel???

 28. door Bubbly

  @jo: Ik weet niet wat voor abonnement je hebt, maar wat die medewerker tegen je zei is een botte leugen ;)
  http://service.t-mobile.nl/app/persoonlijk/answers/list/kw/personal%20hotspot%20activeren/search/1/p/198
  Asje.

  @Mosquitto: Ja daar heb je gelijk in! :]
  Maar het is wel altijd handig om elke x weken/maanden even te kijken of TetherMe, PDAnet & MyWi updates hebben en wat ze ondersteunen. Was geloof ik ook een artikel over een tijd terug, met een vergelijking.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.