Dossier: WWDC 2017, alles over Apple’s ontwikkelaarsconferentie

Laatst bijgewerkt:

Alles wat je wilt weten over WWDC 2017 lees je in dit dossier. Tijdens WWDC kondigt Apple nieuwe versies van iOS en macOS aan. Bovendien is er vaak aandacht voor ander nieuws, zoals nieuwe Macs. In dit dossier lees je wat je in juni 2017 kunt verwachten.

WWDC 2017-logo.

WWDC 2017 in juni

WWDC vindt elk jaar plaats in juni, van maandag tot en met vrijdag. In 2017 vindt de WWDC plaats van 5 tot en met 9 juni 2017 in San Jose.

BEKIJK OOK
16-2 · De WWDC van 2017 vindt plaats van 5 tot en met 9 juni 2017. Tijdens de WWDC kondigt Apple onder andere iOS 11 aan en krijgen de ontwikkelaars de kans om meer over de nieuwe functies te leren.
135 3

Wat is WWDC?

WWDC staat voor Worldwide Developer Conference en is gericht op ontwikkelaars die software maken voor Apple-producten zoals de iPhone, iPad, Apple TV en Mac. Toch is er ook voor gewone gebruikers genoeg te beleven, vooral tijdens de traditionele keynote op maandag, voorafgaand aan de conferentie.

Op maandag geeft Apple steevast een keynote met aankondigingen die voor iedereen interessant zijn. De keynote vindt plaats op maandag 5 juni 2017 om 19:00 Nederlandse tijd (Tweede Pinksterdag). Na deze algemene keynote volgen er technische sessies, bedoeld voor ontwikkelaars.

WWDC 2015 Tim Cook

Het aantal plaatsen is beperkt; de tickets worden daarom beschikbaar gesteld via een verloting. Thuisblijvers kunnen via livestreams alles volgen er zijn ook opnames van workshops die je achteraf kunt terugkijken>. Je mist dan natuurlijk wel de mogelijkheid om in direct contact te komen met Apple-engineers.

Ontwikkelaars konden zich aanmelden via de speciale WWDC-ticketwebsite. Wie zich inschrijft krijgt vrij snel daarna te horen of je een toegangskaart mag kopen. Op de WWDC-website vind je ook een volledig schema van alle geplande activiteiten en locaties, zodra dit bekend is.

WWDC 2017.

Om kaarten te bemachtigen zijn er twee belangrijke data:

  • 27 maart: Start registratie voor tickets.
  • Lente: Uitslag voor mensen die zijn ingeloot.

Apple nodigt elk jaar ook getalenteerde scholieren en studenten uit om naar het evenement te komen. Zij krijgen een gesponsord ticket en hoeven alleen hun reis- en verblijfkosten te betalen. In 2016 nodigde Apple de jongste deelnemer ooit uit, een 9-jarig meisje.

Eén locatie voor WWDC 2017

Het evenement vindt in 2017 plaats op één locatie, namelijk het McEnery Convention Center in San Jose. Voorgaande jaren werd vaak gekozen voor twee aparte locaties, waar onder andere de keynote en de Apple Design Awards uitgereikt werden. Vorig jaar was de WWDC in het Bill Graham Civic Auditorium en Moscone West in San Francisco.

McEnery Convention Center in San Jose.

Tijdens workshopsessies kunnen ontwikkelaars in meer dan 100 sessies leren hoe ze apps kunnen ontwikkelen en vragen stellen aan Apple-engineers. Er zijn ook gastsprekers uit de technologie-industrie die tijdens de WWDC presentaties geven.

Verwachte aankondigingen op WWDC 2017

Omdat WWDC zich zo sterk richt op de ontwikkelaars, hebben de meeste aankondigingen te maken met software. Daarom rekenen we vooral op nieuwe versies van Apple’s belangrijkste besturingssystemen, die vaak pas maanden later beschikbaar komen voor het algemene publiek. In 2017 zal het gaan om iOS 11, watchOS 4, tvOS 11 en macOS 10.13. Tijdens WWDC worden vaak de eerste betaversies vrijgegeven, zodat ontwikkelaars meteen aan de slag kunnen gaan met de aangekondigde nieuwe functies en SDK’s.

Voorgaande WWDC’s

Apple organiseert al sinds 1990 een WWDC om de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van software te laten zien. Hieronder blikken we terug op de meest recente evenementen.

WWDC 2016 banner

WWDC 2016
Tijdens WWDC 2016 was de aandacht vooral gericht op iOS 10, de tiende versie van Apple’s besturingssysteem voor iPhones en iPads. Ook werden nieuwe versies van tvOS en watchOS gedemonstreerd. Meest opmerkelijk was de naamsverandering van OS X naar macOS.

BEKIJK OOK
WWDC is Apple's jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie in juni. Welke aankondigingen kunnen we verwachten, op welke datum valt de keynote dit jaar en wat weten we al over dit belangrijke evenement? Je leest het in ons dossier WWDC 2016!
41

wwdc-2015-decoraties

WWDC 2015
In 2015 stond WWDC in het teken van Apple’s muziekdienst Apple Music. Aan het einde van de keynote werd de streamingdienst onthuld, inclusief het online radiostation Beats 1. Naast muziek was er ook veel aandacht voor iOS 9, watchOS 2 en OS X El Capitan. Veel aandacht voor Siri dus, maar ook liet Apple met watchOS 2 zien dat ze wisten wat de problemen met de Apple Watch waren en dat ze druk bezig waren met een oplossing.

BEKIJK OOK
Dossier WWDC 2015: alles over Apple's ontwikkelaarsconferentie in juni 2015, waar iOS 9, OS X 10.11 en nog veel meer werd aangekondigd.
9

WWDC 2014
Apple kondigde in 2014 iOS 8, OS X 10.10 Yosemite en de nieuwe programmeertaal Swift aan. Ook werden HealthKit en HomeKit aangekondigd, twee nieuwe platformen die waarschijnlijk grote invloed zullen hebben op de ontwikkelingen voor fitnesstrackers/wearables en slimme apparaten in huis. De aankondigingen maakten zoveel indruk, dat opiniemakers spraken over ‘het nieuwe Apple van Tim Cook’. De software van Apple werd meer open, Apple leek beter te luisteren naar gebruikers en alle presentaties waren gewoon voor iedereen gratis te bekijken.

BEKIJK OOK
Dossier WWDC 2014: alles over Apple's ontwikkelaarsconferentie in juni 2014, waar iOS 8, OS X Yosemite en meer werden aangekondigd.
0

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!