Dossier: iTunes Match

Laatst bijgewerkt:

iTunes MatchiTunes Match is een muziekdienst van Apple. Het zorgt ervoor dat al je iTunes-muzieknummers online beschikbaar zijn op al je apparaten. iTunes Match kost €24,99 per jaar en is verkrijgbaar in Nederland en België. Dit artikel legt uit wat iTunes Match is en wat het verschil is met het geannuleerde iTunes Radio. iTunes Match is sinds 16 januari 2012 beschikbaar in Nederland en België.

Abonneren kan hier: iTunes Match.

iTunes Match, wat is het?

iTunes Match heeft eigenlijk twee functies:

  1. Via iTunes in de Cloud kun je alle nummers die je via iTunes hebt gekocht op al je iOS-apparaten downloaden en luisteren. Je hoeft de muzieknummers dus niet lokaal op je iPhone of iPad op te slaan. Dat bespaart opslagruimte.
  2. iTunes Match heeft nog een andere functie: je kunt er ook muziek mee afspelen, die je niet via iTunes hebt gekocht. Door een iTunes Match-abonnement af te sluiten komen al je muzieknummers beschikbaar in de cloud. Het kan hierbij dus ook gaan om muziek die je van eigen cd’s hebt geript, van vrienden hebt gekregen of van internet hebt gedownload. Daarnaast worden nummers met een mindere geluidskwaliteit automatisch vervangen door alternatieven van hogere kwaliteit, mits deze via iTunes verkrijgbaar zijn. Let op dat nummers met expliciete teksten daarbij kunnen worden vervangen door gekuiste versies.

Verschillen iTunes Match en iTunes Radio

itunes-radio-schermIn de zomer van 2013 introduceerde Apple de nieuwe dienst iTunes Radio. Hiermee start en luister je gratis (met reclame) naar een online radiostation op basis van een bepaalde artiest. De belangrijkste verschillen ten opzichte van iTunes Match op een rij:

  • iTunes Radio is gratis (met reclame); iTunes Match kost €24,99 per jaar.
  • Met iTunes Radio stream je alleen muziek van iTunes zelf; iTunes Match geeft ook toegang tot je ook eigen muziek.
  • iTunes Radio kwam nooit beschikbaar in Nederland; iTunes Match wel.

Met de komst van Apple Music en radiozender Beats 1 is iTunes Radio overbodig geworden, dus daarom trekt Apple aan eind januari 2016 de stekker uit iTunes Radio.

Hoe werkt iTunes Match?

iTunes Match is uitsluitend bedoeld voor muziek. Neem je een abonnement op iTunes Match, dan wordt gekeken welke nummers uit jouw eigen muziekcollectie ook aanwezig zijn in Apple’s iTunes-collectie van ruim 20 miljoen nummers. Kan er een match worden gemaakt (vandaar de naam), dan worden je eigen muzieknummers omgezet naar iTunes-muzieknummers. Dit houdt in dat je allerlei functies tot je beschikking krijgt, die normaal alleen gelden voor mensen die hun muziek via de iTunes Store hebben gekocht, zoals verbeterde id3-tags, albumhoezen, enzovoorts.

iTunes Match werd aangekondigd in de zomer van 2011 en is één van de functies binnen iCloud, de online opslagdienst van Apple. Je kunt iTunes Match activeren vanuit de instellingen van je iPhone, onder de optie Muziek.

iTunes Match: wat kun je ermee?

Het idee achter iTunes Match is dat je muzieknummers kunt streamen vanuit iCloud. Je hoeft ze dus niet meer lokaal op te slaan op allerlei apparaten. Maar Apple geeft je met iTunes Match ook de mogelijkheid om muziek te downloaden naar alle ondersteunde apparaten (Mac of iOS). Dit kan zelfs automatisch. Voor sommige diensten geldt een beperking van maximaal 10 apparaten waarop je de muziek kunt afspelen.

itunes match

Vaak wordt er gedacht dat iTunes Match een manier is om je muziekcollectie te ‘witwassen’. Eigenlijk is het vreemd dat Apple hieraan meewerkt, want je hebt de muziek misschien wel gratis gedownload van een torrentsite en kunt ze nu zomaar omzetten naar echte iTunes-nummers. Lange tijd gold er een uitzondering voor muziek en films, maar sinds april 2014 is het ook in Nederland illegaal om muziek te downloaden. Er valt dus wel wat te zeggen voor het ‘witwas’-argument. Wel is het zo dat je de iTunes-muzieknummers alleen mag streamen zolang je een iTunes Match-abonnement van €24,99 per jaar hebt. Zodra je stopt met het abonnement heb je nog wel de nummers in goede audiokwaliteit, maar je zult ze weer lokaal moeten opslaan.

Hoe werkt het matchproces van iTunes Match?

Apple heeft een muziekbibliotheek van ruim 20 miljoen nummers, waarmee je kunt matchen. iTunes vergelijkt je muziekcollectie met al deze nummers, waarbij gebruik wordt gemaakt van de technologie van Gracenote. Zodra een match is gemaakt staat het betreffende nummer in een kwaliteit van 256 Kbps AAC DRM-vrij tot je beschikking, ook als je eigen muzieknummers van mindere kwaliteit waren. Er zit een limiet op iTunes Match van 25.000 muzieknummers die je buiten de iTunes Store om hebt gekocht. Je kunt dus niet meer dan 25.000 van je eigen externe mp3’tjes matchen. Vanaf iOS 9 gaat deze limiet omhoog naar 100.000 muzieknummers.

iTunes Match: hoe schakel je het in?

Ga in iTunes naar Store > iTunes Match om de functie in te schakelen. Je moet nu nog een abonnement op iTunes Match nemen. Hiervoor betaal je 24,99 euro per jaar. Ontwikkelaars mogen iTunes Match drie maanden gratis proberen. Vervolgens kies je de knop ‘Deze computer toevoegen’.

wolkje-icloudiTunes Match begint nu met het verzamelen van informatie over jouw muziekcollectie. Het proces bestaat uit drie stappen:

  • Informatie verzamelen over je muziekcollectie.
  • Bepalen van de match met de muziekcollectie in iTunes.
  • Uploaden van muziek die niet in iTunes voorkomt.

Wanneer het proces is afgerond zijn alle muzieknummers ook beschikbaar in iCloud. Je kunt nu vanaf je iOS-apparaat toegang krijgen tot je muziekcollectie. Muzieknummers die in iCloud aanwezig zijn, zijn in je lokale iTunes-bibliotheek te herkennen aan een wolk-icoontje.

Je kunt in iTunes via Weergave > Weergaveopties een extra kolom iCloud Status zichtbaar maken waardoor je in één oogopslag de status van het muzieknummer in je bibliotheek kunt zien. De verschillende statussen zijn:

iTunes Match statussen

iTunes Match op je iPhone

itunes-match-iphone-instellenOp de iPhone, iPod touch en iPad kun je iTunes Match ook terugvinden. Ga naar Instellingen > Muziek > iTunes Match. Met een schakelaar kun je de dienst inschakelen.

Is iTunes Match ingeschakeld, dan zul je niet alleen de lokaal opgeslagen muzieknummers zien, maar ook de nummers die in iCloud aanwezig zijn. Je kunt ze meteen streamen (oftewel: gelijktijdig downloaden en afspelen). Muzieknummers die in iCloud worden bewaard zijn ook hier te herkennen aan een wolkicoontje. Tik op het nummer om af te spelen. De iPhone zal het nummer daarna beginnen te downloaden en beginnen meteen met afspelen, net zoals bij podcasts. Je kunt ook een compleet album afspelen.

Het is tevens mogelijk om via een mobiele 3G- of 4G-verbinding van iTunes Match gebruik te maken, maar dit moet je dan wel zelf inschakelen. Dit doe je via Instellingen > iTunes en App Stores > schakel ‘Gebruik mobiele data’ in. Pas op dat je databundel hiermee sneller op is.

Wat als ik mijn iTunes Match abonnement opzeg?

Als je je iTunes Match-abonnement opzegt blijven alle iTunes-nummers beschikbaar in de hogere kwaliteit. Volgens Apple raak je alleen je centrale opslag kwijt. Dit betekent dat iCloud geen gematchte of geüploade nummers meer naar je apparaten streamt. Zorg er dus voor dat je gehele collectie op een Mac of pc volledig beschikbaar is.

iTunes Match is dus een mooie manier om voor een eenmalig bedrag van €24,99 je huidige muziekcollectie te upgraden naar 256 Kbps AAC-formaat. Minpunt: de artiesten verdienen er niet zoveel aan.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!