Dossier: iPhone 5s

Laatst bijgewerkt:

iPhone 5S bovenkantDe iPhone 5s is Apple’s instaptoestel, die werd opgevolgd door de iPhone 6 en iPhone 6 Plus. De iPhone 5s heeft als belangrijkste vernieuwingen een vingerafdrukscanner (Touch ID), een dubbele ledflitser en een 64-bits processor. Het toestel is verkrijgbaar in de kleuren spacegrijs, goud en zilver. In dit dossier lees je alles over de iPhone 5s, wat de belangrijkste functies zijn en waarom je deze iPhone zou willen hebben.

Lees ook: iPhone 5s kopen

iPhone 5s in Nederland

Apple bracht op 25 oktober 2013 de iPhone 5s officieel uit in Nederland en België. Grote landen zoals de Verenigde Staten, Frankrijk en Duitsland waren al eerder aan de beurt: daar lag het toestel al sinds 20 september 2013 in de winkels.

De iPhone 5s is nog steeds verkrijgbaar bij diverse providers en webwinkels, meestal in de uitvoering met 16GB of 32GB opslag.

Lees onze iPhone 5s review met alles over de snelheid, vingerafdruksensor en camera.

iPhone 5s prijzen

De iPhone 5s is wederom goedkoper geworden sinds de iPhone 6s en iPhone 6s Plus zijn verschenen. Alleen de 16GB en 32GB variant zijn nog leverbaar en zakten in prijs. De huidige adviesverkoopprijzen zijn:

  • 16GB iPhone 5s: €509
  • 32GB iPhone 5s: €559
  • 64GB iPhone 5s: niet meer leverbaar

Wil je de iPhone 5s kopen? We hebben een apart artikel met alle details over abonnementen, toestelprijzen en verkrijgbaarheid.

iPhone 5s kleuren

iPhone_5S_kleurenDe iPhone 5s was verkrijgbaar in drie kleuren: (space)grijs, goud en zilver. Alleen de zilverwitte kleur kenden we al van de iPhone 5, de twee andere kleuren zijn nieuw in het assortiment. Wie nog meer kleur wil, kan terecht bij de iPhone 5c. Heb je moeite om een kleur te kiezen, dan hebben we een apart artikel met tips welke kleur iPhone 5s bij jou past. Met de komst van de iPhone 6s en iPhone 6s Plus is de gouden iPhone 5s uit het assortiment gehaald.

iPhone 5s ondersteunt 4G in Nederland

De iPhone 5s ondersteunt veel meer LTE-banden dan de iPhone 5. Dat is goed nieuws in Nederland: dit betekent namelijk dat 4G-netwerken met de 800Mhz-frequentie in Nederland ook worden ondersteund. Met andere woorden: de iPhone 5s (en iPhone 5c) werken met alle 4G-netwerken van alle providers.

Meer informatie: Dossier: 4G voor iPhone en iPad

iPhone 5s bevat A7-processor

Net als bij voorgaande iPhones gebruikt Apple voor de iPhone 5s een nieuwe processor. De A7-chip is sneller en krachtiger dan zijn voorgangers, wat betekent dat apps sneller opstarten en games er mooier uit kunnen zien. Het gebruik van een 64-bits kernel zorgt er volgens Apple zelfs voor dat de snelheid en grafische kracht allebei zijn verdubbeld. Een 64-bits A7-chip betekent dat apps anders worden ontwikkeld, maar volgens Apple blijven oude (32-bits) iOS-apps zonder problemen werken met de nieuwe chip.

Ontwerp iPhone 5s gelijk aan iPhone 5

iPhone 5SApple heeft er met de iPhone 5s voor gekozen om het ontwerp van de iPhone 5 nog eens te gebruiken. Dat is niet verrassend: bij de iPhone 3GS en iPhone 4S greep Apple ook naar het ontwerp van de iPhone 3G en iPhone 4. De S-varianten van de iPhones bevatten vaak vooral interne verbeteringen, zoals een snellere processor (in dit geval de A7) en andere handige toevoegingen (zoals de vingerafdrukscanner in de iPhone 5s). Het gebruik van hetzelfde ontwerp betekent overigens ook dat de iPhone 5s een 4-inch-scherm heeft, net als de iPhone 5.

Touch ID: vingerafdrukscanner iPhone 5s

Hoewel het ontwerp van de iPhone 5s grotendeels gelijk is aan de iPhone 5, zijn er wel een aantal externe toevoegingen die de nieuwe iPhone onderscheiden. Eén van deze nieuwe onderdelen is de vingerafdrukscanner die in de homeknop zit verwerkt. Met deze vingerafdruklezer, ook wel Touch ID genoemd, kan de iPhone zijn bezitter herkennen. Dit maakt het mogelijk om je iPhone te ontgrendelen of nieuwe apps te downloaden met een druk van je vinger. Je hoeft daarom niet meer wachtwoorden in te vullen. Apple zegt dat je vingerafdruk nooit wordt opgeslagen op Apple’s servers of iCloud.

Meer informatie: Dossier: Touch ID

Touch ID homeknop

iPhone 5s: dubbele True Tone-ledflitser, verbeterde camera

De iPhone 5s heeft een verbeterde camera met een f/2.2-diafragma en een sensor die 15 procent groter is. De nieuwe True Tone-flitser toont zowel warm als koud licht, wat door je iPhone slim wordt gecombineerd om de meest natuurlijke lichtomstandigheid mogelijk te creëren. In onderstaande afbeelding zie je een foto met een gewone flitser (links) naast een foto gemaakt met de dubbele ledflitser van de iPhone 5s.

iphone 5s true tone

Verder grijpt Apple naar veel software-verbeteringen om de camera krachtiger te maken. In videomodus kan de iPhone-camera beelden met 120 frames per seconden opnemen, die in slow-motion vloeiend afgespeeld kunnen worden. Een nieuwe burst mode laat je 10 foto’s vlak na elkaar maken, waarna de beste automatisch wordt geselecteerd. Onscherpe foto’s worden door de iPhone scherper gemaakt door meerdere beelden met elkaar te combineren. In onderstaande video legt Apple alle camera-verbeteringen in de iPhone 5s uit.

M7-processor geeft iPhone 5s bewegingscomputer

De iPhone 5s bevat een speciale motion coprocessor, die wordt gebruikt om continu bewegingsdata te meten. Deze informatie is toegankelijk voor iOS-apps, die hierdoor bijvoorbeeld kunnen aantonen hoeveel stappen je hebt gezet of andere bewegingsinformatie kunnen verschaffen. De iPhone-app Nike+ Move zal hier onder andere gebruik van maken. Deze combineert data van de M7-chip, A7-chip en gps-ontvanger om je activiteiten op een dag in detail te visualiseren. Andere recente apps die van deze mogelijkheid gebruikmaken zijn onder meer:

iPhone 5s draait op iOS 7

Op de iPhone 5s staat minstens iOS 7 geïnstalleerd. iOS 7 introduceerde een compleet nieuwe interface en ook de nodige nieuwe functies voor de iPhone. De iPhone 5s ondersteunt ook iOS 8 en iOS 9.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!