Dossier: iPad mini

Laatst bijgewerkt:

De iPad mini is de kleinste tablet van Apple. Deze kleinere iPad heeft een 7,9-inch scherm en is verkrijgbaar in meerdere uitvoeringen. In dit dossier lees je alles over de verschillende generaties, eigenschappen en toekomstige modellen, waarbij de nadruk ligt op de iPad mini 4 (huidige model) en de iPad mini 5 (toekomstig model). Ook lees je welke het best bij jou past. Kijk in de Apple Store voor de actuele prijzen van de iPad mini of check ons aparte artikel iPad kopen.


iPad mini retina 4 keer

iPad mini 5: alles wat je wilt weten

De iPad mini 5 wordt in 2016 verwacht. Hieronder lees je alles over de verwachte functies in vergelijking met de iPad mini 4. Daarbij hebben we alle berichten, geruchten en hints rondom de iPad mini 5 verzameld, afgewogen op geloofwaardigheid en overzichtelijk op een rijtje gezet.

iPad mini 4 in de hand

iPad mini 5 releasedatum

De iPad mini 5 wordt verwacht in september 2016, een jaar nadat z’n voorganger verscheen. Het lijkt erop dat Apple geen apart iPad-evenement meer organiseert, maar alle aankondigingen voor het najaar worden nu samengebracht in één evenement in september. De iPad mini 5 verschijnt kort daarna in de winkels. Bij de iPad zitten Nederland en België meestal in de eerste groep landen, omdat er geen stormloop op de nieuwe modellen wordt verwacht.

iPad mini 5: design

Alle modellen van de iPad mini lijken op elkaar. We verwachten dat de iPad mini 5 er dan ook vrijwel hetzelfde uit zal zien als de iPad mini 4. Mogelijk is de behuizing nog iets platter en lichter. Reken daarom op kleine aanpassingen van het design, maar geen radicaal nieuw uiterlijk. Bij de behuizing van de iPad mini 5 kan Apple 7000-series aluminium gebruiken, een kwalitatief betere aluminiumsoort die bij de iPhone 6s ook is toegepast. Dit is duurzamer en buigt minder snel.

iPad mini 4 met apps

iPad mini 5: verwachte nieuwe functies en specs

Er zijn heel wat geruchten over de iPad mini 5, maar ze zijn lang niet allemaal geloofwaardig. Hieronder zitten we enkele op een rij:

 • Voorzien van A9-processor, met betere prestaties en verbeterde graphics.
 • Smart Connector aan de zijkant, zodat je speciale toetsenborden kunt gebruiken zonder dat er een Bluetooth-verbinding nodig is.
 • Voorzien van iOS 10, dat eveneens in het najaar van 2016 verschijnt.
 • Compactere batterij, maar met dezelfde capaciteit dankzij verbeterde batterijtechnologie. Daardoor kan de behuizing nog platter worden.
 • Stof- en waterbestendig, net zoals wordt verwacht bij de iPhone 7.
 • Geen verbeterde camera, maar de gebruikelijke 8 megapixel aan de achterkant en 1,2 megapixel aan de voorkant.
 • Nog geen 3D Touch, de drukgevoelige functie die op de iPhone 6s werd ingevoerd.
 • Nog niet geschikt voor de Apple Pencil.

iPad mini prijzen

De kleinere iPad is in de Apple Store en bij diverse winkelketens verkrijgbaar voor de volgende adviesprijzen:

iPad mini Alleen Wi-Fi Wi-Fi + 3G/4G
16GB (4e generatie) €399 €519
64GB (4e generatie) €499 €619
128GB (4e generatie) €599 €719
16GB (2e generatie) €299 €419
32GB (2e generatie) €349 €469
16GB (1e generatie) €249 €369

Bij de volgende online aanbieders kun je de iPad mini vaak met wat extra korting krijgen:

Apple Store | iCulture Shop | Phonehouse | Mediamarkt | Centralpoint | Bol.com

ipad-mini-3-kleuren

iPad mini generaties

Hier zie je de verschillende generaties van deze mini-tablet:

 • iPad mini 4 (2015): krachtigere chips en slanker design.
 • iPad mini 3 (2014): voorgaande model, met Touch ID.
 • iPad mini 2 (2013): voorgaande model, met retinascherm.
 • iPad mini (2012): eerste generatie met lagere schermresolutie.

iPad mini 4

De iPad mini 4 is de nieuwste generatie van de kleinere iPad. Dit model kwam in september 2015 in Nederland en België op de markt. De belangrijkste eigenschappen:

 • 7,9-inch retinascherm
 • iOS 9
 • 2GB RAM
 • A8-processor
 • Touch ID-vingerafdruksensor
 • 8-megapixel camera
 • 2048 x 1536 pixels schermresolutie
 • 16GB, 64GB of 128GB opslagruimte
 • kleurkeuze goud, zilver of grijs
 • prijs vanaf €399

iPad mini 4 design en scherm

De kleine iPad is verkrijgbaar in drie kleuren: zilver, goud en spacegrijs. Hou ook rekening met de kleur van de schermomlijsting: wit of zwart. Bij de spacegrijze mini-tablet is de voorkant zwart waardoor dit scherm prettiger is als je veel films kijkt, bij de zilver- en goudkleurige iPads is de schermomlijsting wit. Dit kan prettiger zijn als je vooral op de iPad werktaken moet verrichten.

BEKIJK OOK
Welke iPad past bij jou: de grote iPad Pro, de kleinere iPad mini of de altijd geliefde iPad Air? We zetten de verschillende modellen en afwegingen die je kunt maken op een rijtje.
40

http://www.iculture.nl/gids/kleuren-iphone-goud-zilver-spacegrijs-kleurkeuze/

De huidige iPad mini heeft een schermresolutie van 2048 x 1536 pixels. Dit scherm heeft een zo hoge pixeldichtheid dat je vanaf een gebruikelijke afstand de losse pixels niet meer kunt onderscheiden.

iPad mini retinascherm

De kleinere iPad is gemaakt van aluminium en glas en heeft daardoor een luxe uitstraling ten opzichte van de tablets van veel andere merken. De mini 3 en 4 hebben een Touch ID vingerafdrukscanner, de eerdere modellen niet.

iPad mini 4 hardware

ipad mini 3De iPad mini heeft een A8-chip, die Apple ook in de iPhone 6 gebruikt. Bijzonder aan de A8-chip is dat het een 64-bit processor is, waardoor deze iPad sneller en krachtiger is dan de eerste generatie. Apple claimt dat de iPad mini 4 30% sneller is en 60%  snellere graphics biedt, vergeleken met de vorige generatie. In de huidige mini is bovendien een M8 bewegingsprocessor aanwezig, die alle bewegingsactiviteiten en locatiefuncties coördineert. Deze processor zorgt ervoor dat de hoofdprocessor (A8) minder hard hoeft te werken, wat gunstig is voor de batterijduur.

Het retinamodel is verkrijgbaar in uitvoeringen met en zonder 3G/4G-functies. De meeste mensen zullen voldoende hebben aan de Wi-Fi-uitvoering, omdat ze de iPad vooral thuis en op het werk gebruiken. Dit zijn plaatsen waar je toch al gebruik kunt maken van draadloze netwerken. De 3G/4G-versie van de iPad is geschikt voor mensen die vaak buitenshuis zijn. Je hebt hiervoor een nanosimkaart met data-abonnement voor nodig. Meer informatie over de iPad data-abonnementen vind je in een apart artikel. De eerste generatie iPad mini had beperkte ondersteuning voor 4G-netwerken, terwijl de huidige generatie wel wereldwijd op alle 4G-netwerken te gebruiken is (mits jouw provider 4G aanbiedt).

iPad mini 4 camera

De iPad mini heeft een camera aan de achterzijde. Daarmee kun je 8 megapixel foto’s maken. Er zitten een aantal technische verbeteringen in ten opzichte van de camera in de eerste generatie. De iPad mini is prima geschikt om foto’s te maken, maar bedenk wel dat je met iPhone foto’s met een hogere resolutie kunt maken (12 megapixel). Bovendien kun je als iPad-fotograaf te maken krijgen met meewarige blikken: mensen vinden het een gek gezicht als je met zo’n grote tablet staat te fotograferen. Aan de voorzijde vind je een 1,2 megapixel camera voor FaceTime en zelfportretten. De kwaliteit daarvan is goed genoeg om te videobellen maar minder geschikt voor foto’s die je wilt bewaren.

iPAd mini A7

Accessoires voor iPad mini

De iPad is voorzien van een Lightning-connector. Er zijn diverse accessoires verkrijgbaar die je op de Lightning-connector kunt aansluiten, bijvoorbeeld om het scherm van de iPad op een tv-scherm te kunnen projecteren. Daarnaast verkoopt de iCulture Shop ook diverse accessoires. Deze officiële accessoires zijn bij Apple te koop:

iPad mini 3 (vorig model)

De specificaties van de iPad mini 3 zijn gelijk aan de specificaties van de iPad mini 2. Het enige verschil is dat de iPad mini 3 een Touch ID vingerafdrukscanner heeft voor het ontgrendelen van de iPad mini, voor de beveiliging van bepaalde apps en om in de toekomst betalingen te doen via Apple Pay. Qua vormgeving en technische specificaties zijn beide iPad mini’s exact hetzelfde. De iPad mini 3 is niet meer direct bij Apple verkrijgbaar, maar is via verschillende winkels nog wel verkrijgbaar voor een lagere prijs dan het huidige model.

iPad mini 2 (vorig model)

Dit model vrijwel dezelfde specificaties als de iPad mini 3. Het belangrijkste verschil is het ontbreken van de Touch ID vingerafdrukscanner. Technisch gezien zijn beide iPads verder hetzelfde. Wil je een iPad mini kopen, dan kun je dus 100 euro besparen door te kiezen voor de tweede generatie in plaats van het nieuwste model. Apple houdt de tweede generatie iPad mini nog in het assortiment als goedkoop alternatief.

Eerste generatie iPad mini (vorig model)

De iPad mini werd op 23 oktober 2012 door Apple aangekondigd en is sinds 2 november 2012 te koop in Nederland en België. Na de introductie van de iPad mini met retinascherm was de eerste generatie aanvankelijk nog verkrijgbaar als budgetmodel in een uitvoering van 16GB. Sinds 19 juni 2015 is de iPad mini niet langer verkrijgbaar in de online Apple Store. De eerste generatie heeft een 7,9-inch scherm, weegt 308 gram en is 7,2 millimeter dun. Er zit een dual-core A5-processor in, dezelfde die je ook in iPhone 4s vindt. Voor normale toepassingen is dit snel genoeg. De resolutie van het scherm is vergelijkbaar met de iPad 2: 1024 x 768 pixels. Dit scherm was het grootste kritiekpunt bij het verschijnen van de eerste generatie: de iPhones hadden op dat moment al een veel hogere pixeldichtheid.

iPad mini Safari iMessage

Dat er een kleinere iPad op de markt is gekomen, is vooral te danken aan Apple-topman Eddy Cue. Die probeerde Steve Jobs meermaals over te halen om een 7-inch iPad te maken. Eerder had Jobs kritiek geuit op de kleine Android-tablets van 7-inch. Volgens Jobs was het display zo klein, dat je je vingers met schuurpapier moest bijpunten om het touchscreen nog te kunnen bedienen. Later draaide Jobs bij.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!