Dossier: iPad mini

Laatst bijgewerkt:

De iPad mini is de kleinste tablet van Apple. Deze kleinere iPad heeft een 7,9-inch scherm en is verkrijgbaar in meerdere uitvoeringen. In dit dossier lees je alles over de verschillende generaties en eigenschappen, waarbij de nadruk ligt op het huidige model, de iPad mini 4. Ook lees je welk model het best bij jou past. Kijk in de Apple Store voor de actuele prijzen van de iPad mini of check ons aparte artikel iPad kopen.


iPad mini retina 4 keer

iPad mini generaties

Hier zie je de verschillende generaties van deze mini-tablet:

 • iPad mini 5 (?): verwacht model, nog niet aangekondigd.
 • iPad mini 4 (2015): krachtigere chips en slanker design.
 • iPad mini 3 (2014): eerste model met Touch ID.
 • iPad mini 2 (2013): eerste model met retinascherm
 • iPad mini (2012): eerste generatie met lagere schermresolutie.

iPad mini prijzen

In de Apple Store is momenteel alleen de 128GB iPad mini 4 verkrijgbaar:

Bij andere winkels kun je eerdere modellen kopen, zoals de iPad mini 2, 3 en 4 met een lagere opslagcapaciteit. Die modellen zijn uiteraard wel iets goedkoper.

iPad mini 4 in de hand

iPad mini 5: toekomstig model

De iPad mini 5 is nog niet aangekondigd en wordt in 2017 of 2018 verwacht. Deze lijkt waarschijnlijk sterk op de iPad mini 4. Reken daarom op kleine aanpassingen in het design, maar geen radicaal nieuw uiterlijk. Ook verwachten we niet dat Apple een Smart Connector toevoegt, 3D Touch of de Apple Pencil zal ondersteunen. Andere kleine verbeteringen zouden te vinden kunnen zijn in een iets nieuwere processor, betere stof- en waterbestendigheid en een verbeterde batterij.

iPad mini 4 met apps

iPad mini 4

De iPad mini 4 is de huidige generatie van de 7,9-inch iPad. Dit model kwam in september 2015 voor het eerst op de markt in Nederland en België. De belangrijkste eigenschappen:

 • 7,9-inch retinascherm
 • iOS 9 en 10
 • 2GB RAM
 • A8-processor
 • Touch ID-vingerafdruksensor
 • 8-megapixel camera
 • 2048 x 1536 pixels schermresolutie
 • 16GB, 64GB of 128GB opslagruimte
 • Kleurkeuze goud, zilver of grijs
 • Prijs vanaf €489

De modellen met 16GB en 64GB opslag zijn in het voorjaar van 2017 uit de winkel verdwenen, zodat je alleen nog kunt kiezen voor 128GB.

iPad mini 4 design en scherm

De kleine iPad is verkrijgbaar in drie kleuren: zilver, goud en spacegrijs. Hou ook rekening met de kleur van de schermomlijsting: wit of zwart. Bij de spacegrijze mini-tablet is de voorkant zwart waardoor dit scherm prettiger is als je veel films kijkt, bij de zilver- en goudkleurige iPads is de schermomlijsting wit. Dit kan prettiger zijn als je vooral op de iPad werktaken moet verrichten.

BEKIJK OOK
Welke iPad past bij jou: de grote iPad Pro, de kleinere iPad mini of de standaard 9,7-inch iPad? We zetten de verschillende modellen en afwegingen die je kunt maken op een rijtje.
51

De iPad mini heeft een schermresolutie van 2048 x 1536 pixels. Dit scherm heeft een zo hoge pixeldichtheid dat je vanaf een gebruikelijke afstand de losse pixels niet meer kunt onderscheiden.

iPad mini retinascherm

De kleinere iPad is gemaakt van aluminium en glas en heeft daardoor een luxe uitstraling ten opzichte van de tablets van veel andere merken. De mini 3 en 4 hebben een Touch ID vingerafdrukscanner, de eerdere modellen niet.

iPad mini 4 hardware

De iPad mini heeft een A8-chip, die Apple ook in de iPhone 6 gebruikt. Bijzonder aan de A8-chip is dat het een 64-bit processor is, waardoor deze iPad sneller en krachtiger is dan eerdere modellen. Apple claimt dat de iPad mini 4 30% sneller is en 60%  snellere graphics biedt, vergeleken met de vorige generatie. In de huidige mini is bovendien een M8 bewegingsprocessor aanwezig, die alle bewegingsactiviteiten en locatiefuncties coördineert. Deze processor zorgt ervoor dat de hoofdprocessor (A8) minder hard hoeft te werken, wat gunstig is voor de batterijduur.

ipad mini 3

Het retinamodel is verkrijgbaar in uitvoeringen met en zonder 3G/4G-functies. De meeste mensen zullen voldoende hebben aan de Wi-Fi-uitvoering, omdat ze de iPad vooral thuis en op het werk gebruiken. Dit zijn plaatsen waar je toch al gebruik kunt maken van draadloze netwerken. De 3G/4G-versie van de iPad is geschikt voor mensen die vaak buitenshuis zijn. Je hebt hiervoor een nanosimkaart met data-abonnement voor nodig. De eerste generatie iPad mini had beperkte ondersteuning voor 4G-netwerken, terwijl de huidige generatie wel wereldwijd op alle 4G-netwerken te gebruiken is (mits jouw provider 4G aanbiedt).

iPad mini 4 camera

De iPad mini heeft een camera aan de achterzijde. Daarmee kun je 8 megapixel foto’s maken. Er zitten een aantal technische verbeteringen in ten opzichte van de camera in de eerste generatie. De iPad mini is geschikt om foto’s te maken, maar bedenk wel dat je met de meeste iPhones veel betere foto’s kunt maken. Aan de voorzijde vind je een 1,2 megapixel camera voor FaceTime en zelfportretten. De kwaliteit daarvan is goed genoeg om te videobellen maar minder geschikt voor foto’s die je wilt bewaren.

iPAd mini A7

iPad mini 3 (uitgefaseerd)

De specificaties van de iPad mini 3 zijn gelijk aan de specificaties van de iPad mini 2. Het enige verschil is dat de iPad mini 3 een Touch ID vingerafdrukscanner heeft voor het ontgrendelen van de iPad mini. Qua vormgeving en technische specificaties zijn beide iPad mini’s exact hetzelfde. De iPad mini 3 is niet meer direct bij Apple verkrijgbaar, maar is via verschillende winkels nog wel verkrijgbaar voor een lagere prijs dan het huidige model. Je kunt de iPad mini 3 updaten tot en met iOS 10.

iPad mini 2 (uitgefaseerd)

Dit model vrijwel dezelfde specificaties als de iPad mini 3. Het belangrijkste verschil is het ontbreken van de Touch ID vingerafdrukscanner. Technisch gezien zijn beide iPads verder hetzelfde. Wil je een iPad mini kopen, dan kun je dus geld besparen door te kiezen voor een model zonder Touch ID. Je kunt de iPad mini 2 updaten tot en met iOS 10, maar niet alle functies worden nog ondersteund.

Eerste generatie iPad mini (uitgefaseerd)

De iPad mini werd op 23 oktober 2012 door Apple aangekondigd en was sinds 2 november 2012 te koop in Nederland en België. Na de introductie van de iPad mini met retinascherm was de eerste generatie aanvankelijk nog verkrijgbaar als budgetmodel in een uitvoering van 16GB.

De eerste iPad mini was grotendeels qua techniek gebaseerd op de iPad 2. Ook de schermresolutie is vergelijkbaar: 1024 x 768 pixels. Dit scherm was het grootste kritiekpunt bij de iPad mini, omdat de iPhones op dat moment al een veel hogere pixeldichtheid hadden.

De iPad mini 1 heeft een 7,9-inch scherm, weegt 308 gram en is 7,2 millimeter dun. Er zit een dual-core A5-processor in, dezelfde die je ook in iPhone 4s vindt. Voor simpele toepassingen is dit snel genoeg, al stellen apps wel steeds hogere eisen. Je kunt op de iPad mini 1 updaten tot en met iOS 9, maar niet alle functies werken.

iPad mini Safari iMessage

Dat er een kleinere iPad op de markt is gekomen, is vooral te danken aan Apple-topman Eddy Cue. Die probeerde Steve Jobs meermaals over te halen om een 7-inch iPad te maken. Eerder had Jobs kritiek geuit op de kleine Android-tablets van 7-inch. Volgens Jobs was het display zo klein, dat je je vingers met schuurpapier moest bijpunten om het touchscreen nog te kunnen bedienen. Later draaide Jobs bij.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!