Dossier: iPad mini

De iPad mini is de kleinste tablet van Apple. Deze kleinere iPad heeft een 7,9-inch scherm en is verkrijgbaar in meerdere uitvoeringen. In dit dossier lees je alles over de verschillende generaties eigenschappen en toekomstige modellen. Ook lees je welk model het best bij jou past. Kijk in de Apple Store voor de actuele prijzen van de iPad mini. Voor meer informatie over prijzen en verkooppunten kun je het beste terecht in ons aparte artikel iPad kopen.

iPad mini retina 4 keer
Spring meteen naar het onderwerp waarover je wilt lezen:

iPad mini prijzen

De kleinere iPad is in de Apple Store en bij diverse winkelketens verkrijgbaar voor de volgende adviesprijzen:

iPad mini Alleen Wi-Fi Wi-Fi + 3G/4G
16GB (3e generatie) €399 €519
64GB (3e generatie) €499 €619
128GB (3e generatie) €599 €719
16GB (2e generatie) €299 €419
32GB (2e generatie) €349 €469
16GB (1e generatie) €249 €369

Bij de volgende online aanbieders kun je de iPad mini vaak met wat extra korting krijgen:

Apple Store | iCulture Shop | Phonehouse | Mediamarkt | Saturn | Dixons | Centralpoint | Bol.com

ipad-mini-3-kleuren

iPad mini generaties

Hier zie je de verschillende generaties van deze mini-tablet:

 • iPad mini 4 (2015): verwacht in oktober 2015.
 • iPad mini 3 (2014): nieuwste model met Touch ID.
 • iPad mini 2 (2013): voorgaande model, met retinascherm.
 • iPad mini (2012): eerste generatie met lagere schermresolutie.

iPad mini 4 in 2015

Apple zal naar verwachting in 2015 de iPad mini 4 introduceren. Deze nieuwe iPad krijgt volgens geruchten een snellere A8-processor, die op het moment al wordt gebruikt in de iPhone 6, iPhone 6 Plus en iPad Air 2. In april 2015 lekten beelden van de iPad mini 4, waaruit bleek dat het ontwerp nauwelijks niet zal veranderen ten opzichte van de iPad mini 3. Hoewel er nog geen verkoopdatum is gelekt, rekenen wij erop dat de nieuwe mini in oktober 2015 verschijnt. Tot nu toe is iedere kleine iPad in oktober geïntroduceerd. De grotere modellen van de iPad werden eerst in maart getoond, maar deze aankondiging is ook naar oktober verplaatst. Kortgezegd: Apple toont in september nieuwe iPhones, gevolgd door nieuwe iPads in oktober.

iPad mini 3

De iPad mini 3 is de nieuwste generatie van de kleinere iPad. Dit model kwam in oktober 2014 in Nederland en België op de markt. De belangrijkste eigenschappen:

 • 7,9-inch retinascherm
 • iOS 8
 • A7-processor
 • Touch ID-vingerafdruksensor
 • 5-megapixel camera
 • 2048 x 1536 pixels schermresolutie
 • 16GB, 64GB of 128GB opslagruimte
 • kleurkeuze goud, zilver of grijs
 • prijs vanaf €399

Twijfel je tussen een iPad mini 2 en 3, dan is het goed om te weten dat het enige verschil de Touch ID vingerafdruksensor is. Je kunt geld besparen door te kiezen voor de mini 2 zonder Touch ID. De vingerafdrukscanner kan worden gebruikt voor toegang tot de iPad, maar ook voor beveiliging van apps en om in de toekomst betalingen te doen via Apple Pay.
Qua vormgeving en technische specificaties zijn beide iPad mini’s exact hetzelfde. Wel heb je bij de derde generatie modellen met meer opslagcapaciteit (64GB, 128GB) en een extra kleuroptie (goud).

iPad mini design en scherm

De kleine iPad is verkrijgbaar in drie kleuren: zilver, goud en spacegrijs. Hou ook rekening met de kleur van de schermomlijsting: wit of zwart. Bij de spacegrijze mini-tablet is de voorkant zwart waardoor dit scherm prettiger is als je veel films kijkt, bij de zilver- en goudkleurige iPads is de schermomlijsting wit. Dit kan prettiger zijn als je vooral op de iPad werktaken moet verrichten.

Lees ook: Kleuren kiezen: zilver of spacegrijs, welke kleur kies jij?

De huidige iPad mini Retina heeft een schermresolutie van 2048 x 1536 pixels. Dit scherm heeft een zo hoge pixeldichtheid dat je vanaf een gebruikelijke afstand de losse pixels niet meer kunt onderscheiden.

iPad mini retinascherm

De kleinere iPad is gemaakt van aluminium en glas en heeft daardoor een luxe uitstraling ten opzichte van de tablets van veel andere merken. De mini 3 heeft een Touch ID vingerafdrukscanner, de eerdere modellen niet.

iPad mini hardware

De iPad mini heeft een A7-chipipad mini 3, die Apple ook in de iPhone 5s en de iPad Air gebruikt. Bijzonder aan de A7-chip is dat het een 64-bit processor is, waardoor deze iPad sneller en krachtiger is dan de eerste generatie. Apple claimt dat de iPad mini Retina viermaal sneller is en acht maal snellere graphics biedt, vergeleken met de eerste generatie. In huidige mini’s is bovendien een M7 bewegingsprocessor aanwezig, die alle bewegingsactiviteiten en locatiefuncties coördineert. Deze processor zorgt ervoor dat de hoofdprocessor (A7) minder hard hoeft te werken, wat gunstig is voor de batterijduur.

Het retinamodel is verkrijgbaar in uitvoeringen met en zonder 3G/4G-functies. De meeste mensen zullen voldoende hebben aan de Wi-Fi-uitvoering, omdat ze de iPad vooral thuis en op het werk gebruiken. Dit zijn plaatsen waar je toch al gebruik kunt maken van draadloze netwerken. De 3G/4G-versie van de iPad is geschikt voor mensen die vaak buitenshuis zijn. Je hebt hiervoor een nanosimkaart met data-abonnement voor nodig. Meer informatie over de iPad data-abonnementen vind je in een apart artikel. De eerste generatie iPad mini had beperkte ondersteuning voor 4G-netwerken, terwijl de huidige generatie wel wereldwijd op alle 4G-netwerken te gebruiken is (mits jouw provider 4G aanbiedt).

iPad mini camera

De iPad mini heeft een camera aan de achterzijde. Daarmee kun je 5 megapixel foto’s maken. Er zitten een aantal technische verbeteringen in ten opzichte van de camera in de eerste generatie. De iPad mini is prima geschikt om foto’s te maken, maar bedenk wel dat je met iPhone foto’s met een hogere resolutie kunt maken (8 megapixel). Bovendien kun je als iPad-fotograaf te maken krijgen met meewarige blikken: mensen vinden het een gek gezicht als je met zo’n grote tablet staat te fotograferen. Aan de voorzijde vind je een 1,2 megapixel camera voor FaceTime en zelfportretten. De kwaliteit daarvan is goed genoeg om te videobellen maar minder geschikt voor foto’s die je wilt bewaren.

iPAd mini A7

Accessoires voor iPad mini

De iPad is voorzien van een Lightning-connector. Er zijn diverse accessoires verkrijgbaar die je op de Lightning-connector kunt aansluiten, bijvoorbeeld om het scherm van de iPad op een tv-scherm te kunnen projecteren. Daarnaast verkoopt de iCulture Shop ook diverse accessoires. Deze officiële accessoires zijn bij Apple te koop:

iPad mini 2 (vorig model)

Dit model vrijwel dezelfde specificaties als de iPad mini 3. Het belangrijkste verschil is het ontbreken van de Touch ID vingerafdrukscanner. Technisch gezien zijn beide iPads verder hetzelfde. Wil je een iPad mini kopen, dan kun je dus 100 euro besparen door te kiezen voor de tweede generatie in plaats van het nieuwste model. Apple houdt de tweede generatie iPad mini nog in het assortiment als goedkoop alternatief. De eerste generatie is ook nog verkrijgbaar, maar is minder aantrekkelijk omdat het scherm een lagere resolutie heeft.

Eerste generatie iPad mini (vorig model)

De iPad mini werd op 23 oktober 2012 door Apple aangekondigd en is sinds 2 november 2012 te koop in Nederland en België. Na de introductie van de iPad mini met retinascherm is de eerste generatie alleen nog verkrijgbaar als budgetmodel in een uitvoering van 16GB. De eerste generatie heeft een 7,9-inch scherm, weegt 308 gram en is 7,2 millimeter dun. Er zit een dual-core A5-processor in, dezelfde die je ook in iPhone 4s vindt. Voor normale toepassingen is dit snel genoeg. De resolutie van het scherm is vergelijkbaar met de iPad 2: 1024 x 768 pixels. Dit scherm was het grootste kritiekpunt bij het verschijnen van de eerste generatie: de iPhones hadden op dat moment al een veel hogere pixeldichtheid.

iPad mini Safari iMessage

Dat er een kleinere iPad op de markt is gekomen, is vooral te danken aan Apple-topman Eddy Cue. Die probeerde Steve Jobs meermaals over te halen om een 7-inch iPad te maken. Eerder had Jobs kritiek geuit op de kleine Android-tablets van 7-inch. Volgens Jobs was het display zo klein, dat je je vingers met schuurpapier moest bijpunten om het touchscreen nog te kunnen bedienen. Later draaide Jobs bij.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke feedback? Meld het ons via het speciale contactformulier!