Dossier: iPad mini

De iPad mini is de kleinste tablet van Apple. Deze kleinere iPad heeft een 7,9-inch scherm en is verkrijgbaar in meerdere uitvoeringen. In dit dossier lees je alles over de verschillende generaties iPad mini, eigenschappen en toekomstige modellen. Ook lees je welk model het best bij jou past. Voor meer informatie over prijzen en verkooppunten kun je het beste terecht in ons aparte artikel iPad kopen

iPad mini retina 4 keer
Spring meteen naar het onderwerp waarover je wilt lezen:

iPad mini generaties

Hier zie je welke generaties van deze mini-tablet inmiddels zijn verschenen en welke er nog worden verwacht:

  • iPad mini 3 (2014): deze kleine tablet wordt in oktober 2014 verwacht.
  • iPad mini Retina (2013): deze opvolger heeft een hoge resolutie retinascherm.
  • iPad mini (2012): eerste generatie van de kleinere tablet.

iPad mini 3 (vooruitblik)

De volgende generatie iPad mini wordt in oktober 2014 verwacht. Volgens bronnen houdt de iPad mini dezelfde vorm, maar is voorzien van een A8-processor en een Touch ID vingerafdrukscanner. Bovendien zal de iPad vanaf dit jaar ook in goudkleur verkrijgbaar zijn, naast de gebruikelijke kleuren spacegrijs en zilver. Aanwijzingen voor Touch ID zijn gevonden in de programmacode van iOS 7 en iOS 8. In iOS 8.1 beta werd Touch ID nogmaals bevestigd. De vingerafdrukscanner kan worden gebruikt voor toegang tot de iPad, maar ook voor beveiliging van apps en om in de toekomst betalingen te doen via Apple Pay.

iPad mini Retina (huidige generatie)

De huidige generatie iPad mini Retina wordt sinds november 2013 verkocht. Apple koos voor de toevoeging ‘Retina’ om te benadrukken dat dit model een hoge resolutie touchscreen heeft. De huidige generatie heeft de volgende eigenschappen:

  • 7,9-inch retinascherm
  • iOS 8
  • A7-processor
  • 5-megapixel camera
  • 2048 x 1536 pixels schermresolutie
  • 16GB, 32GB, 64GB of 128GB opslagruimte
  • Prijs vanaf €389

iPad mini prijzen

De 7,9-inch iPad is in de Apple Store en bij diverse winkelketens verkrijgbaar voor de volgende adviesprijzen:

iPad mini Alleen Wi-Fi Wi-Fi + 3G/4G
16GB (Retina) €389 €509
32GB (Retina) €479 €599
64GB (Retina) €569 €689
128GB (Retina) €659 €779
16GB (niet-Retina) €289 €409

Bij de volgende online aanbieders kun je de iPad mini vaak met wat extra korting krijgen:

Apple Store | iCulture Shop | Phonehouse | Mediamarkt | Saturn | Dixons | Centralpoint | Bol.com

retina_ipad_mini_kleuren

iPad mini design en scherm

De kleine iPad is verkrijgbaar in twee kleuren: zilver/wit en spacegrijs/zwart. Eigenlijk kies je vooral uit de kleuren wit en zwart, want de schermomlijsting van het meeste op. Bij de spacegrijze mini-tablet is de voorkant zwart, bij de zilvergrijze is de voorkant wit. In 2014 wordt ook een gouden kleurvariant verwacht.

Lees ook: Kleuren kiezen: zilver of spacegrijs, welke kleur kies jij?

De huidige iPad mini Retina heeft een schermresolutie van 2048 x 1536 pixels. Dit scherm heeft een zo hoge pixeldichtheid dat je vanaf een gebruikelijke afstand de losse pixels niet meer kunt onderscheiden.

iPad mini retinascherm

De 7,9-inch iPad is gemaakt van aluminium en glas en heeft daardoor een luxe uitstraling ten opzichte van de tablets van veel andere merken. De iPad mini Retina heeft géén Touch ID vingerafdrukscanner. In de toekomstige generatie iPads wordt wel een Touch ID-sensor verwacht.

iPad mini hardware

De iPad mini heeft een A7-chip aanwezig, die Apple ook in de iPhone 5s en de iPad Air gebruikt. Bijzonder aan de A7-chip is dat het een 64-bit processor is, waardoor deze iPad sneller en krachtiger is dan de eerste generatie. Apple claimt dat de iPad mini Retina viermaal sneller is en acht maal snellere graphics biedt, vergeleken met de eerste generatie. In huidige iPad mini’s is bovendien een M7 bewegingsprocessor aanwezig, die alle bewegingsactiviteiten en locatiefuncties coördineert. Deze processor zorgt ervoor dat de hoofdprocessor (A7) minder hard hoeft te werken, wat gunstig is voor de batterijduur.

De iPad mini Retina is verkrijgbaar in uitvoeringen met en zonder 3G/4G-functies. De meeste mensen zullen voldoende hebben aan de Wi-Fi-uitvoering, omdat ze de iPad vooral thuis en op het werk gebruiken. Dit zijn plaatsen waar je toch al gebruik kunt maken van draadloze netwerken. De 3G/4G-versie van de iPad is geschikt voor mensen die vaak buitenshuis zijn. Je hebt hiervoor een nanosimkaart met data-abonnement voor nodig. Meer informatie over de iPad data-abonnementen vind je in een apart artikel. De eerste generatie iPad mini had beperkte ondersteuning voor 4G-netwerken, terwijl de huidige generatie wel wereldwijd op alle 4G-netwerken te gebruiken is (mits jouw provider 4G aanbiedt).

iPad mini camera

De iPad mini heeft een camera aan de achterzijde. Daarmee kun je 5 megapixel foto’s maken. Er zitten een aantal technische verbeteringen in ten opzichte van de camera in de eerste generatie. De iPad mini is prima geschikt om foto’s te maken, maar bedenk wel dat je met iPhone foto’s met een hogere resolutie kunt maken (8 megapixel). Bovendien kun je als iPad-fotograaf te maken krijgen met meewarige blikken: mensen vinden het een gek gezicht als je met zo’n grote tablet staat te fotograferen. Aan de voorzijde van de iPad mini vind je een 1,2 megapixel camera voor FaceTime en zelfportretten. De kwaliteit daarvan is goed genoeg om te videobellen maar minder geschikt voor foto’s die je wilt bewaren.

iPAd mini A7

Accessoires voor iPad mini

De iPad mini is voorzien van een Lightning-connector. Er zijn diverse accessoires verkrijgbaar die je op de Lightning-connector kunt aansluiten, bijvoorbeeld om het scherm van de iPad op een tv-scherm te kunnen projecteren. Daarnaast verkoopt de iCulture Shop ook diverse accessoires voor de iPad mini. Deze officiële accessoires zijn bij Apple te koop:

Eerste generatie iPad mini (terugblik)

De iPad mini werd op 23 oktober 2012 door Apple aangekondigd en is sinds 2 november 2012 te koop in Nederland en België. Na de introductie van de iPad mini met Retinascherm is de eerste generatie alleen nog verkrijgbaar als budgetmodel in een uitvoering van 16GB. De eerste generatie had een 7,9-inch scherm, woog 308 gram en was 7,2 millimeter dun. Er zat een dual-core A5-processor in, dezelfde die je ook in iPhone 4s vindt. Voor normale toepassingen was dit snel genoeg. De resolutie van het scherm was vergelijkbaar met de iPad 2: 1024 x 768 pixels. Dit scherm was het grootste kritiekpunt bij het verschijnen van de eerste generatie: we waren bij het verschijnen van deze mini-tablet al de veel hogere pixeldichtheid van de nieuwste iPhones gewend.

iPad mini Safari iMessage

Dat er een kleinere iPad op de markt is gekomen, is vooral te danken aan Apple-topman Eddy Cue. Die probeerde Steve Jobs meermaals over te halen om een 7-inch iPad te maken. Eerder had Jobs tijdens een presentatie van kwartaalcijfers (in 2011) kritiek geuit op de kleine Android-tablets van 7-inch. Volgens Jobs was het display zo klein, dat je je vingers met schuurpapier moest bijpunten om het touchscreen nog te kunnen bedienen. Later draaide Jobs bij.

door Redactie

De redactie van iCulture informeert je dagelijks over het relevante Apple-nieuws en de beste apps. We zorgen dat jij altijd op de hoogte bent, filteren de geruchten en testen nieuwe apps altijd zelf, zodat jij het maximale uit je iPhone, iPad, iPod touch, Apple TV en Apple-diensten kunt halen.