Dossier: iPad 4

Laatst bijgewerkt:

De iPad 4 werd vanaf november 2012 verkrijgbaar in Nederland en België en werd in november 2013 vervangen door de iPad Air. De iPad 4 werd voor enige tijd verkocht als goedkoper alternatief op moderne iPads, maar sinds de introductie van de iPad Air 2 kun je dit model niet langer kopen.

Uiterlijk iPad 4

De iPad 4 ziet er exact hetzelfde uit als de iPad 3, met één uitzondering. De 30-pins connector werd vervangen door een kleinere Lightning-connector. De iPad heeft een dikkere schermrand dan de iPad Air, waardoor hij iets groter is. Ook zichtbaar aan de buitenkant: verbeterde camera’s aan de voor- en achterzijde. De iPad 4 heeft een 720p FaceTime HD-camera aan de voorkant en een 5-megapixelcamera aan de achterkant waarmee je 1080p-video’s kunt filmen. Je kunt deze video’s ook via AirPlay projecteren op een groot scherm, zoals een televisie. De 9,7-inch iPad werd ook wel ‘iPad met Retina-scherm’ genoemd, om hem te onderscheiden van de kleinere iPad mini.

ipad 4 dossier plaatje

ipad 4 a6x chip

Verschillen iPad 3 en iPad 4

Wat zijn precies de verschillen tussen de iPad 3 en de iPad 4? Dit zijn de belangrijkste:

  • De iPad 4 heeft een nieuwere Lightning-aansluiting, de iPad 3 is voorzien van een 30-pins connector.
  • De iPad 4 heeft een betere 720p FaceTime HD-camera aan de voorkant en een 5-megapixelcamera aan de achterkant waarmee je 1080p-video’s kunt filmen. De iPad 3 heeft een 1-megapixel camera voor 720p-video’s.

Technische verbeteringen iPad 4

Intern was de iPad 4 sterk verbeterd: hij werd voorzien van een A6X-processor, wat een verdubbeling in grafische prestaties betekende ten opzichte van de iPad 3, die nog was voorzien van een A5X-processor. De Wi-Fi-functie werd ook verbeterd, waardoor je een verdubbeling van de prestaties krijgt bij draadloze verbindingen. Dit komt door de techniek ‘channel bonding’, wat inhoudt dat twee naast elkaar liggende frequentiebanden worden gecombineerd. Daardoor kan er tweemaal zoveel data worden verzonden dan normaal. Helaas ondersteunen niet alle Wi-Fi-routers deze technologie.

De iPad 3 had een LTE/4G-functie, maar dit werkte alleen op frequenties die in de VS gangbaar zijn. Bij de iPad 4 is dat verbeterd: voortaan worden meer LTE-frequenties ondersteund, waaronder gangbare frequenties in Europa en Azië.

iPad 4 als buitenbeentje

Apple bracht vroeger elk jaar een nieuwe iPad uit, meestal in het voorjaar. De iPad 4 was een uitzondering daarop: de iPad 3 was nog maar een half jaar op de markt toen z’n opvolger al werd aangekondigd. Waarschijnlijk had dat te maken met het feit dat Apple naar de Lightning-connector was overgestapt. Door in november 2012 al een nieuwe iPad uit te brengen had Apple in één klap het complete assortiment iOS-apparaten geschikt gemaakt voor de Lightning-connector. De iPhone, iPod touch en iPod nano waren in september/oktober al vernieuwd. Alleen de iPod classic en iPod shuffle gebruikten in 2012 nog een oude aansluiting.

Er werd eigenlijk verwacht dat Apple de iPad in november 2012 maar een kleine update zou geven. In plaats daarvan koos Apple voor een flinke performance-boost en nog wat andere verbeteringen, die de naamgeving van iPad 3 naar iPad 4 rechtvaardigen.

Opvolger iPad 4: iPad Air

iPad Air promoApple heeft in het najaar van 2013 de iPad Air aangekondigd. Deze nieuwe iPad heeft hetzelfde 9,7-inch scherm dat we van de iPad 4 kennen, maar met een dunnere schermrand. De iPad Air is hierdoor dunner en lichter dan zijn voorganger. Apple verbeterde in de iPad Air de processorkracht door een nieuwe A7-processor toe te voegen. Ditmaal werd er niet een speciale X-variant van de chips gemaakt voor de retina-iPad, maar kon de nieuwe A7-chip alle iDevices ondersteunen.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!