Dossier: iPad 3

Laatst bijgewerkt:

Apple kondigde in maart 2012 de derde generatie iPad aan en noemde het kortweg ‘de nieuwe iPad’. Een halfjaar later kreeg deze iPad met de komst van de iPad 4 alweer een opvolger. De iPad 3 is sindsdien niet meer verkrijgbaar bij Apple.

De iPad 3 is niet meer verkrijgbaar.

Grootste vernieuwing van de iPad 3: het was de eerste iPad met een hoge resolutie Retina-scherm. Daarop komen grafische toepassingen beter tot hun recht. De quad-core grafische chip maakte de iPad 3 nog eens extra geschikt voor foto’s, video’s en games. Ook was de iPad 3 aangepast voor snelle 4G-datanetwerken (maar nog niet op de frequenties die in Europa gangbaar zijn) en zat er een verbeterde 5-megapixelcamera in.

ipad liggend

Behuizing iPad 3

Qua uiterlijk was er op het eerste gezicht niet zoveel veranderd ten opzichte van de iPad 2. De meeste verbeteringen bevonden zich binnenin. Meestal worden nieuwe Apple-producten nóg dunner, maar bij de iPad 3 was dat niet het geval. De behuizing van de iPad groeide van 8,8 naar 9,4 mm dikte ten opzichte van z’n voorganger. Dit verschil van 0,6 mm is nauwelijks merkbaar als je de iPad in de hand hebt. De meeste hoesjes voor de iPad 2 waren nog steeds te gebruiken. Alleen hardcases bleken nog wel eens te knellen.

Snellere processor in iPad 3

A5X ProcessorDe iPad 3 heeft een dual-core A5X-processor die door Apple zelf is ontwikkeld. Daardoor is het lastiger om de iPad 3 te vergelijken met andere tablets op de markt. De A5X-processor is een krachtigere variant op de A5-processor van de iPhone 4S. Om betere grafische prestaties te kunnen bieden werd er een quad-core grafische processor toegevoegd. Games en video presteren daardoor beter op de iPad 3 dan op de iPad 2, die niet zo’n extra grafische chip heeft. Deze extra grafische kracht was ook nodig om de hogere resolutie van het retinascherm te ondersteunen.

5-megapixelcamera in iPad 3

De iPad 2 was voorzien van een camera van matige kwaliteit. Bij de iPad 3 koos Apple voor een camera die pas echt bruikbaar is: een 5-megapixelcamera aan de achterkant. Die is nog niet zo goed als de 8-megapixelcamera in de iPhone 4s en iPhone 5 maar hij is toch prima bruikbaar om snapshots te maken. Aan de voorkant van de iPad 3 zit een FaceTime-camera die beelden in VGA-kwaliteit levert.

nieuwe ipad retinascherm

Batterijduur van iPad 3

De batterijduur van de iPad 3 is net als bij z’n voorganger 10 uur bij normaal gebruik via Wi-Fi. Gebruik je de 4G-functie van de iPad 3 dan neemt dit af naar 9 uur. Toch was de batterij in feite beter geworden want er moest nu een veel groter Retina-scherm worden aangestuurd, waardoor het scherm meer energie verbruikt. Ook was er een krachtiger grafische processor toegevoegd die ook meer energie verbruikt.

Verkrijgbaarheid iPad 3

De iPad 3 was sinds 16 maart 2012 verkrijgbaar in de Verenigde Staten, Canada, Australië, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en enkele andere landen. Nederland en België waren op 23 maart 2012 aan de beurt. De prijzen van de iPad 3 lagen bij verschijning op hetzelfde niveau als de oorspronkelijke prijzen van de iPad 2. In oktober 2012 werd er een kleine prijsverhoging doorgevoerd vanwege het gewijzigde BTW-tarief. Sinds oktober 2012 is de iPad 3 niet meer verkrijgbaar bij Apple vanwege de introductie van de iPad 4.

Meer informatie over de iPad 3 lees je op iPadclub.nl.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!