Dossier: iOS 9

Laatst bijgewerkt:

ios-9-craig-federighi-aankondigingWelke functies zitten er allemaal in iOS 9 en op welke iPhones en iPads kun je het installeren? Dat lees je allemaal in dit dossier iOS 9, met een overzicht van de belangrijkste vernieuwingen.

Deze iOS 9 versies zijn al beschikbaar

iOS 9 verscheen op 16 september 2015. Inmiddels zijn er al enkele updates voor iOS 9 verschenen. Hieronder vind je een lijst met updates met de meest recente versie bovenaan.

 • iOS 9.3.2 lost het Bluetooth-probleem van de iPhone SE op en maakt het mogelijk om Night Shift tegelijkertijd te gebruiken met de Energiebesparingsmodus. iOS 9.3.2 bracht wel een probleem voor de 9,7-inch iPad Pro.
 • iOS 9.3.1 loste enkele bugs en problemen op, waaronder het linksjesprobleem.
 • iOS 9.3 bevat een hoop nieuwe functies, zoals Night Shift, verbeterde CarPlay, beveiligde notities en meer.
 • iOS 9.2.1 lost enkele bugs op en maakt oudere toestellen zoals de iPhone 4s en iPhone 5 op bepaalde punten sneller.
 • iOS 9.2 bevat verbeteringen in Apple Music, de Safari View Controller, heeft Mail Drop en een Arabische Siri.
 • iOS 9.1 bracht aanpassingen voor de iPad Pro, vierde generatie Apple TV, loste een probleem met Live Photos op en bracht meer dan 150 nieuwe emoji.
 • iOS 9.0.2 loste enkele problemen op met mobiel dataverkeer, iMessage, iCloud-reservekopieën, schermrotatie en meer.
 • iOS 9.0.1 was de eerste update voor iOS 9 en loste enkele problemen op met mobiel dataverkeer, de configuratieassistent en wekkers en timers.

Welke iPhones en iPads werken op iOS 9?

iOS 9 wordt ondersteund door alle iPhones, iPads en iPods waar iOS 8 op geïnstalleerd kan worden. Het gaat hierbij om de volgende iOS-apparaten:

 • iPad 2, iPad 3, iPad 4, iPad Air, iPad Air 2
 • iPad mini 1, iPad mini 2, iPad mini 3
 • iPhone 4s, iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s en iPhone 6s Plus
 • iPod touch (vijfde generatie en zesde generatie)

iOS 9 functies

iOS 9 zit bomvol nieuwe functies. Hieronder vind je een iCulture-video waarin we de belangrijkste vernieuwingen in iOS 9 uitleggen. Daaronder bespreken we de verschillende verbeteringen nog eens wat uitgebreider:

Night Shift in iOS 9.3

In iOS 9.3 is een geheel nieuwe functie aan iOS toegevoegd. Dankzij Night Shift kleurt het scherm in de avond een stuk minder blauw, wat prettiger is voor de ogen. Je kunt Night Shift activeren vanuit het Bedieningspaneel en in de Instellingen-app. Je kunt je toestel ook zo instellen dat hij automatisch naar Night Shift springt op bepaalde momenten, zoals na zonsondergang of tussen een bepaalde tijd.

BEKIJK OOK
Dankzij de nachtmodus (NIght Shift) van iOS en macOS kleurt het scherm van je iPhone, iPad en Mac minder blauw, wat in de avonduren beter is voor je ogen. In deze tip leggen we uit hoe je dit in kunt stellen.
260

Multitasking op iPad

multitasking-ios-9-ipadJe kunt op de iPad meerdere apps tegelijkertijd gebruiken, waardoor je in iOS 9 effectief kunt multitasken. Het is hierdoor mogelijk om een tweede app vanaf de zijkant in beeld te vegen, zodat je bijvoorbeeld je notities er nog eens snel bij pakt. Bekijk je een video? Dan blijft deze in een klein venster afspelen nadat je op de homeknop drukt, zodat je bijvoorbeeld Netflix kijkt terwijl je Twitter doorleest. Op de iPad Air 2 kun je twee apps in volle glorie tegelijk draaien, zodat je effectief kunt werken. De functie komt uiteraard goed van pas op de iPad Pro, die dankzij het grote scherm gemakkelijk twee apps tegelijk kan weergeven.

BEKIJK OOK
8-6-2015 · De iPad krijgt multitasking op iOS 9, waarmee je twee apps tegelijk kunt bedienen op een scherm.
262

Proactieve Siri in iOS 9

siri-apple-ios-9Siri helpt je voortaan zonder dat je iets hoeft te vragen. Steek je een koptelefoonsnoer in je iPhone op het moment dat je normaal gesproken naar huis gaat? Dan wordt je meestgebruikte muziek-app automatisch voor je klaargezet? Je vindt in de Spotlight van iOS 9 suggesties voor apps en contacten die je wil gebruiken, op basis van wat je eerder met de iPhone hebt gedaan. Hoe langer je iOS 9 gebruikt, hoe slimmer Siri wordt.

BEKIJK OOK
9-6-2015 · Siri wordt steeds slimmer. Vanaf iOS 9 is de virtuele assistent proactief en krijg je zelfs hulp als je er niet om vraagt. Hoe gaat dat je iPhone veranderen? Je leest het in dit artikel.
58

Apps doorzoeken met Spotlight

Spotlight Siri iOS 9 iPad

Op zoek naar die ene tweet in Tweetbot, of een e-mail in Mailbox? Apps zijn vanaf iOS 9 doorzoekbaar vanuit de Spotlight van je iPhone of iPad, waardoor je snel de juiste informatie kunt terugvinden. Hierdoor kun je ook in één keer meerdere apps doorzoeken voor wat je nodig hebt – alle app-informatie wordt onder elkaar getoond. Let wel op: een app moet zijn geoptimaliseerd voor iOS 9 om in de Spotlight terecht te komen.

BEKIJK OOK
9-6-2015 · Siri wordt steeds slimmer. Vanaf iOS 9 is de virtuele assistent proactief en krijg je zelfs hulp als je er niet om vraagt. Hoe gaat dat je iPhone veranderen? Je leest het in dit artikel.
58

Nieuws-app in iOS 9

nieuws-app-ios-9-3Artikelen lezen op je iPhone of iPad kan vanaf iOS 9 met de Nieuws-app. Deze nieuwe app toont ieder artikel in een fraaie opmaak, waardoor je niet langer last hebt van afwijkende layouts. Nieuws is gebaseerd op het Nederlandse PRSS, dat eerder door Apple werd overgenomen. PRSS was speciale tijdschriftsoftware voor de iPad, waardoor iedereen makkelijk een magazine kon maken.

BEKIJK OOK
Apple Nieuws is de Nieuws-app van iOS 9. Je kunt hiermee artikelen van kranten, tijdschriften, blogs en websites lezen. Lees er alles over in dit dossier!
18
BEKIJK OOK
8-6-2015 · Apple heeft een vervanger voor Newsstand aangekondigd, die artikelen van kranten en tijdschriften bevat. In Nieuws lees je artikelen zoals in Flipboard.
337

Losse iCloud Drive-app

iCloud DriveWas je in iOS 8 ook altijd op zoek naar een iCloud Drive-app? Goed nieuws: deze heeft Apple in iOS 9 eindelijk toegevoegd. Je moet de app wel eerst inschakelen vanuit de iOS-instellingen, maar daarna kun je altijd je documenten en bestanden terugvinden in één app. iCloud Drive blijft uiteraard ook in andere apps toegankelijk.

BEKIJK OOK
In iOS 9 is een losse iCloud Drive-app aanwezig, die standaard niet staat ingeschakeld. Eigenlijk hadden we de app al in iOS 8 verwacht.
36

Vernieuwde Notities-app

Notities iOS 9Concurrentie voor Evernote: Apple heeft de Notities-app in iOS 9 flink onder handen genomen, waardoor het een krachtige app is om je krabbels in bij te houden. Je bent vrij om tussenkoppen, lijstjes, checklists en zelfs tekeningen op te slaan in de Notities-app, waardoor je ieder gedachtenspinsel kunt opschrijven. Notities in iOS 9 worden via iCloud gesynchroniseerd met je andere iDevices en Macs. Daar moet uiteraard iOS 9 of El Capitan op staan.

BEKIJK OOK
2-10-2015 · De Notities-app heeft in iOS 9 allerlei nieuwe functies gekregen. Hierdoor is Apple's app een stuk beter geschikt als jouw voornaamste geheugensteuntje, tekenblok en takenlijst voor je iDevice en Mac. Wij leggen je uit wat er zoal mogelijk is.
206

Vlaamse Siri

Siri-Apple-MusicSiri spreekt in de meest recente versies van iOS 8 al Nederlands, maar in iOS 9 is ook ondersteuning voor Vlaams toegevoegd. Siri herkent hierdoor veel Vlaamse woorden en accenten, waar de Nederlandse versie in iOS 8 vrij veel moeite mee heeft. De Belgische versie van Siri is een vrouw, terwijl de assistent in het Nederlands een man is.

BEKIJK OOK
9-6-2015 · Belgische lezers opgelet: Siri krijgt er een nieuwe taaloptie bij met de komst van iOS 9 die ook het Belgisch Nederlands ondersteunt.
162

Langere batterijduur

iOS 7 batterij spotlightiOS 9 bevat twee trucs, waardoor de batterijduur van je iPhone of iPad wordt verlengd. Volgens Apple wordt de accuduur van een iPhone 6 hierdoor gemiddeld één uur opgerekt. Ten eerste zal de iPhone op een aantal momenten minder stroom verbruiken. Zit de iPhone in je broekzak tegen je been gedrukt? Dan ziet de nabijheidssensor dat, en wordt het scherm niet meer ingeschakeld bij binnenkomende notificaties. Daarnaast is er de speciale Low Power-modus, waarbij de prestaties van de iPhone worden ingeperkt om batterijduur te verlengen. Daar lever je wel aardig voor in: helderheid is minder, e-mail wordt alleen met de hand gedownload en je internetsnelheid wordt soms beperkt.

BEKIJK OOK
9-6-2015 · Een belangrijk pluspunt van iOS 9 is de manier waarop de accu van je toestel bespaard wordt. Apple doet dit op twee manieren, waarvan er eentje zelfs helemaal automatisch gaat.
397

wi-fi-assist

Automatisch schakelen bij zwakke Wi-Fi-netwerken

In iOS 9 heb je geen last meer van zwakke Wi-Fi-netwerken. De iPhone kan namelijk automatisch overschakelen naar het 3G- of 4G-netwerk, als blijkt dat het Wi-Fi-netwerk te traag is of een te zwak signaal geeft. In de vijfde beta van iOS 9 is hiervoor de functie Wi-Fi Assist toegevoegd.

BEKIJK OOK
7-8-2015 · iOS 9 bevat een nieuwe functie: WiFi Assistentie (WiFi Assist). Daarmee schakel je automatisch over naar het mobiele netwerk, als blijkt dat Wi-Fi te zwak is.
72

Kleinere apps

iOS 9 app thinningiOS 9 bevat meerdere technische trucs, waardoor apps veel kleiner worden dan normaal. Zo wordt slechts een deel van een app gedownload, zodat later de rest kan worden gedownload zodra dit nodig is. Daarnaast worden alleen de onderdelen gedownload die nodig zijn op jouw iPhone of iPad. Hierdoor zit je app voor de iPhone 4s niet vol met knoppen en opties voor de iPhone 6, die toch niet worden getoond. Het zorgt ervoor dat je veel minder ruimte verbruikt op je iPhone, waardoor je meer apps kunt installeren dan in iOS 8.

BEKIJK OOK
Apps nemen dankzij App Thinning, App Slicing, Bitcode en On-Demand Resources minder opslagruimte in beslag. Hoe werken deze technieken en wat merk je ervan?
57

6-cijferige toegangscode

pincode ios 9 met 6 cijfersJe kunt in iOS 9 een code van zes cijfers gebruiken. Hierdoor zijn er een miljoen mogelijke codes, in plaats van ‘slechts’ tienduizend. De zescijferige code is niet verplicht, maar wordt wel door Apple aangeraden.

BEKIJK OOK
10-6-2015 · Moeite met het onthouden van je vier-cijferige inlogcode? Maak dan je borst maar nat voor iOS 9, die er de mogelijkheid voor twee extra cijfers aan toevoegt.
40

Beter toetsenbord

iOS_9_Toetsenbord_iPad_extra_knoppenHet toetsenbord in iOS 9 is flink verbeterd door Apple, waardoor je makkelijker tekst kunt selecteren. Door met twee vingers over het toetsenbord te vegen, beweeg je razendsnel een cursor door de bovenstaande tekst heen. Het toetsenbord verandert in principe in een trackpad. Heb je een iPad? Dan zie je in iOS 9 nu ook extra knoppen boven het toetsenbord staan, waarmee je snel kunt knippen, plakken en kopiëren. Apps geoptimaliseerd voor iOS 9 kunnen ook eigen knoppen laten zien, zodat je bijvoorbeeld een snelle hashtag toevoegt in een Twitter-app.

BEKIJK OOK
10-6-2015 · Toetscombinaties, snelle knoppen en nieuwe selectiemethodes maken het toetsenbord van iOS 9 nóg krachtiger. Wat heeft Apple allemaal aan het toetsenbord veranderd? We zetten de veranderingen onder elkaar.
21

Nog meer vernieuwingen

Je vindt hierboven een greep uit alle vernieuwingen in iOS 9, maar Apple heeft nog veel meer veranderd. Hieronder vind je een lijst van andere vernieuwingen die je in iOS 9 terugvindt:

Terugblik: beta’s van iOS 9

wallpapers-ios-9-1Apple heeft sinds WWDC 2015 regelmatig nieuwe betaversies van iOS 9 beschikbaar gesteld. De eerste betaversie voor ontwikkelaars verscheen op 8 juni; sinds 9 juli is er ook een publieke betaversie voor gewone gebruikers die nu alvast aan de nieuwe functies willen snuffelen. Hieronder zie je welke ontwikkelaarsbeta’s zijn verschenen:

Naast deze beta’s voor ontwikkelaars zijn er ook publieke beta’s verschenen: publieke beta 1 (9 juli), publieke beta 2 (22 juli) en publieke beta 3 (6 augustus) bevatten functies die eerder al in de ontwikkelaarsbeta’s te vinden waren. De Golden Master van iOS 9 kwam op 9 september beschikbaar.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!