Dossier: iOS 11

Laatst bijgewerkt:

iOS 10 functies
iOS 11 is de aanstaande versie van het besturingssysteem voor de iPhone, iPad en iPod touch en is de opvolger van iOS 10. Wanneer gaat Apple iOS 11 aankondigen, wat zijn de nieuwe functies, op welke toestellen werkt het en wanneer komt het beschikbaar? We bespreken al deze punten in dit uitgebreide iOS 11 dossier.

iOS 11 releasedatum

Apple brengt jaarlijks een grote nieuwe update uit voor de iPhone, iPad en iPod touch. Deze software-updates bevatten allerlei verbeteringen, aanpassingen en nieuwe functies. Net als voorgaande jaren zal Apple iOS 11 vermoedelijk tijdens de WWDC aankondigen, de grote conferentie voor ontwikkelaars waar de nieuwe softwarefuncties worden besproken. De WWDC 2017 vindt dit jaar plaats van van 5 tot en met 9 juni 2017 in San Jose. Op maandag 5 juni 2017 zal Apple een keynote houden waar onder andere iOS 11 onthuld zal worden. Direct na de aankondiging volgen de eerste beta’s voor ontwikkelaars en publieke testers.

BEKIJK OOK
WWDC is Apple's jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie in juni. Welke aankondigingen kunnen we verwachten, op welke datum valt de keynote dit jaar en wat weten we al over dit belangrijke evenement? Je leest het in ons dossier WWDC 2017!
4

De definitieve release van iOS 11 zal vermoedelijk in september 2017 zijn, als Apple nieuwe iPhones aankondigt. Dit jaar worden een compleet vernieuwde iPhone 8 en twee opvolgers van de iPhone 7 en 7 Plus verwacht. De nieuwe iPhones verschijnen meestal eind september en vlak daarvóór komt alvast de nieuwste update voor iOS uit. Meer over de iPhone 8 lees je in ons iPhone 8 dossier.

BEKIJK OOK
Alles wat je wilt weten over de iPhone 8: review, specs, info en tips. Je leest hier over verwachte functies van de iPhone 8, geruchten en ontwikkelingen.
50

Welke iPhones en iPads werken op iOS 11?

Apple heeft de traditie dat oudere toestellen niet meer bijgewerkt kunnen worden naar een nieuwe versie van iOS. Bij iOS 10 vielen er een aantal toestellen af. iOS 10 wordt momenteel ondersteund op de volgende apparaten:

 • iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone SE, iPhone 7 en iPhone 7 Plus
 • iPad vierde generatie, iPad Air, iPad Air 2
 • iPad mini 2, iPad mini 3, iPad mini 4
 • iPad Pro
 • iPod touch zesde generatie

De kans is groot dat Apple bij iOS 11 gaat kiezen voor alleen 64-bit toestellen. Dat zou betekenen dat enkele oudere iPhones af zullen vallen en daardoor niet bijgewerkt kunnen worden naar iOS 11. iOS 11 werkt daardoor vermoedelijk op de volgende toestellen (onbevestigd):

 • iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone SE, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 7s*, iPhone 8*
 • iPad Air, iPad Air 2
 • iPad mini 2, iPad mini 3, iPad mini 4
 • iPad Pro, iPad Pro 2*
 • iPod touch zesde generatie

Toestellen met een * zijn nog niet aangekondigd of bevestigd. De naamgeving van deze toestellen kan ook nog wijzigen.

iOS 10 voor de iPhone en iPad.

iOS 11 functies

Op moment van schrijven is er nog weinig bekend over nieuwe functies in iOS 11. Wel zijn er enkele functies waar al jarenlang over gespeculeerd wordt en die met ingang van iOS 11 eindelijk toegevoegd kunnen worden. We zetten ze één voor één op een rij.

iOS 11 geruchten: iCloud Voicemail

Deze stond ook al op het geruchtenlijstje voor iOS 10, maar is nooit beschikbaar gekomen. Met iCloud Voicemail neemt Siri de telefoon voor je op als je even onbereikbaar bent. Vervolgens vertelt Siri aan de juiste mensen waar je bent en waarom je niet opneemt. Dit zou je zelf in kunnen stellen. Als de beller vervolgens een voicemailbericht achterlaat, kan Siri dit omzetten naar geschreven tekst zodat je het voicemailbericht kunt aflezen in plaats van afluisteren. De functie zou al sinds 2015 intern getest worden en zou mogelijk toegevoegd kunnen worden aan iOS 11.

BEKIJK OOK
3-8-2015 · Volgens geruchten gaat Siri zich in de loop van volgend jaar bemoeien met je voicemail. Zo kan de assistent antwoord geven als jij niet opneemt, en zet Siri gesproken berichten om in tekst.
34

iOS 11 geruchten: Donkere modus

Al rond de testperiode van iOS 10 zijn hints gevonden naar een donkere stand. Hierdoor zouden alle witte schermen van het besturingssysteem omgezet zijn naar een donkere versie. Dit is niet alleen rustiger voor je ogen, maar ziet er ook extra mooi uit op een iPhone met OLED-scherm. OLED geeft diepere zwarttinten, waardoor iOS nog mooier uit de verf zou komen. Er zijn in iOS 10 ook al hints gevonden dat er een donkere modus aan zit te komen en ook Siri lijkt een donkere stand al te kennen. In iOS 11 zou Apple het eindelijk kunnen toevoegen.

Concept van iOS 10 met donker thema in Berichten-app.

BEKIJK OOK
13-6-2016 · Siri verklapt mogelijk nog een nieuwe functie: een donkere stand in iOS 10. Siri lijkt de instelling om iOS in het donker weer te geven wel te herkennen, maar helaas niet in te kunnen schakelen.
16

iOS 11 geruchten: aanpassen van het Bedieningspaneel

In iOS 10 heeft Apple eindelijk stappen gemaakt met het Bedieningspaneel. Er kwamen twee schermen bij (voor muziekbediening en de nieuwe Woning-app), waardoor je een stuk meer instellingen kunt aanpassen. Mogelijk breidt Apple dit in iOS 11 verder uit, waardoor je zelf kunt bepalen welke knop in het Bedieningspaneel waar staat. Bovendien werd tijdens de testperiode van iOS 10 een extra knop gevonden om het mobiele netwerk aan en uit te zetten. Deze is nooit verschenen, maar zou in iOS 11 alsnog zijn opwachting kunnen maken.

BEKIJK OOK
19-6-2016 · In het Bedieningspaneel van iOS 10 is een verborgen knop voor mobiele data (3G/4G) gevonden. Apple blijkt hiermee bezig te zijn in de huidige beta's.
167

Onze iOS 11 wensenlijst

Behalve enkele geruchten hebben wij zo onze eigen wensen voor iOS 11. Hieronder vind je een greep van functies die wij graag toegevoegd en verbeterd zien worden:

 • Apple Pay in Nederland. Deze functie is onvermijdelijk en staat bij iedereen hoog op het verlanglijstje. Hoewel er voor een Nederlandse uitrol van Apple Pay geen iOS-update vereist is, kan Apple dit wel aangrijpen als aanleiding, zodat meer mensen meteen updaten naar iOS 11.
 • Nederlandse OV-informatie in Apple Maps. Je kunt sinds iOS 9 in de Kaarten-app OV-informatie opzoeken van grote buitenlandse steden, maar in Nederland is dit op nog geen één plek beschikbaar. Net als bij Apple Pay is hier geen directe ios-update voor nodig, maar het is wel een mooie aanleiding.
 • Nederlandse Apple News-app. De widget is in iOS 10 al toegevoegd, inclusief Nederlands nieuws. Het is daarom wel eens tijd dat Apple de volledige News-app beschikbaar maakt.
 • Nederlandse ondersteuning van het voorspellende QuickType-toetsenbord. In onder andere de Engelse taal kan het iOS-toetsenbord voorspellen welke woorden je wil typen. In het Nederlands werkt dit nog niet.
 • Meerdere accounts voor gebruikers, vooral op de iPad Deze wens bestaat al heel lang en we vrezen dat Apple er nooit aan zal toegeven.
 • Groepsgesprekken voor FaceTime, ideaal voor de grotere schermen van iPhones en iPads.
 • Mogelijkheid om de videoresolutie aan te passen vanuit de Camera-app. Voor het wisselen tussen 4K en 1080p moet je naar de Instellingen-app gaan, wat nogal omslachtig is.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!