Zo goed is de dicteerfunctie van iOS acht

Kun je een artikel schrijven met de dicteerfunctie van iOS 8? We probeerden het uit door een compleet artikel in te spreken. Bij korte teksten lukt het wel, maar hoe werkt het bij langere verhalen?

voice-to-textDeze tekst is geschreven met de dicteerfunctie van iOS acht.

Wist je dat je Nederlandse teksten kunt dicteren in iOS nummer op eet? Ik gebruik het vaak als ik op straat loop en het lastig is om op het toetsenbord een tekst in te typen. Voor korte berichtjes, zoals doorgeven dat je iets later komt of straks terugbelt, is het ideaal. Maar je kunt er zelfs langere teksten mee dicteren, zoals ik probeer aan te tonen met dit artikel. Het is helemaal geschreven door de tekst dicteerfunctie van iOS
Eet-inclusief interpretatiefouten. Het meest lastige zijn de commando’s voor nieuwe regel en hoofdletters, die je uit je hoofd moet leren.


Nederlandse stembediening bestond natuurlijk al in iOS. Nieuw in iOS Eten is dat je complete teksten kunt dicteren. Staat Siri ingeschakeld, dan staat er naast de spatiebalk een klein microfoontje. Tik erop en spreek de tekst uit. Handig voor een snelle notitie, een sms’je of een e-mailbericht als je op de fiets zit. Het geeft niet dat Siri staat ingesteld op het Engels, want als het Nederlandse toetsenbord actief is zal de dicteerfunctie proberen om alle teksten die je inspreekt om te zetten naar Nederlandse teksten. Je hoeft niet meer, zoals bij de vroegere dicteersoftware Dragon Dictation, minutenlang te besteden aan het trainen van de software. Instellen hoeft ook niet. En je hoeft zelfs niet als een soort robot de tekst inspreken, maar redelijk natuurlijk praten. Probeer het eens!


Audioplayer niet goed zichtbaar? Probeer dan deze link (mp3, 2.6MB).

De originele tekst

Tot zover de ingesproken tekst. Wat hierna volgt heb ik gewoon met het toetsenbord van de Mac ingetikt. Eigenlijk werkt het dicteren best goed, zeker bij korte en eenvoudige teksten zoals ‘Ik kom wat later’, waarbij je je niet druk hoeft te maken over leestekens. Bij langere teksten zoals artikelen wordt dat wat ingewikkelder. Waar ik de meeste moeite mee had, was het herkennen van cijfers. Volgens dit artikel moet je de commando’s numeral of number gebruiken, maar in combinatie met acht en eight leverde dat niet het juiste resultaat op. Het getal eight werd geïnterpreteerd als eet (niet zo gek, want de tekstherkenning stond op Nederlands). Uiteindelijk besloot ik voor de titel maar gewoon iOS acht te zeggen. Dat lijkt er nog het meest op. Ook moet je oppassen dat je niet aan één stuk blijft doorratelen. Op een gegeven moment is de buffer van de dicteerfunctie vol en klinkt een belletje, ten teken dat je even moet pauzeren.

Hieronder zie je de originele tekst zoals ik die heb voorgelezen:

Zo goed is de dicteerfunctie van iOS 8

Wist je dat je Nederlandse teksten kunt dicteren in iOS 8? Ik gebruik het vaak als ik op straat loop en het lastig is om op het toetsenbord een tekst in te typen. Voor korte berichtjes, zoals doorgeven dat je iets later komt of straks terugbelt, is het ideaal. Maar je kunt er zelfs langere teksten mee dicteren, zoals ik probeer aan te tonen met dit artikel. Het is helemaal geschreven door de tekstdicteerfunctie van iOS 8 – inclusief interpretatiefouten. Het meest lastige zijn de commando’s voor nieuwe regel en hoofdletters, die je uit je hoofd moet leren.

Nederlandse stembediening bestond natuurlijk al in iOS. Nieuw in iOS 8 is dat je complete teksten kunt dicteren. Staat Siri ingeschakeld, dan staat er naast de spatiebalk een klein microfoontje. Tik erop en spreek de tekst uit. Handig voor een snelle notitie, een sms’je of een e-mailbericht als je op de fiets zit. Het geeft niet dat Siri staat ingesteld op het Engels, want als het Nederlandse toetsenbord actief is zal de dicteerfunctie proberen om alle teksten die je inspreekt om te zetten naar Nederlandse teksten. Je hoeft niet meer, zoals bij de vroegere dicteersoftware Dragon Dictation, minutenlang te besteden aan het trainen van de software. Instellen hoeft ook niet. En je hoeft zelfs niet als een robot de teksten in te spreken, maar kunt redelijk natuurlijk praten. Probeer het eens!

Hier vind je alle speciale commando’s voor de dicteerfunctie: Dictation Commands for OS X & iOS.

Siri

Siri is Apple's eigen spraakassistent en hier lees je er alles over. Siri kan informatie voor je opzoeken, taken uitvoeren en apparaten bedienen. Veel apps werken ook samen met Siri en je kunt met de Opdrachten-app je eigen Siri-opdrachten maken. Je vindt hier onze belangrijkste artikelen.

Siri

Reacties: 53 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.