De Uitvinders: nieuw boek van Walter Isaacson over de computerrevolutie

Auteur Walter Isaacson heeft een nieuw boek: in 'De Uitvinders' lees je over de digitale revolutie, de opkomst van computers en internet.

walter isaacson auteursfotoSteve Jobs-biograaf Walter Isaacson heeft een nieuw boek uitgebracht. ‘De Uitvinders’ (‘The Innovators’) vertelt over de geschiedenis van computers en internet. Op dinsdag 7 oktober komt het boek officieel uit – ook de Nederlandse editie, want tijdens een boekpresentatie in Amsterdam zal het boek vanavond officieel worden gepresenteerd. De ondertitel verklapt al meteen dat het deze keer niet alleen over Jobs gaat, maar ook over Ada Lovelace, Charles Babbage en Alan Turing: ‘How a Group of Hackers, Geniuses, and Geeks Created the Digital Revolution’.

Uitvinden is teamwork

de-uitvinders-walter-isaacsonEigenlijk begon Isaacson meer dan tien jaar geleden al aan het boek, waarin hij de digitale revolutie wilde vastleggen. Maar er kwam een ander project tussendoor: begin 2009 werd hij benaderd door Steve Jobs om een geautoriseerde biografie te schrijven. Isaacson werd een bestsellerauteur en werd voor sommige mensen ook een held. Als het in de media over Steve Jobs ging, dan wilde Isaacson best wel even voor de camera komen vertellen ‘hoe Steve erover zou hebben gedacht‘.

In zijn nieuwe boek pakt Isaacson het wat bescheidener aan, als is het tegelijk een behoorlijk ambitieuze taak om de hele geschiedenis van computers en het internet in beeld te willen brengen. Apple en Jobs spelen deze keer niet zo’n prominente rol in het boek – maar de Nederlandse uitgever heeft er toch voor gekozen om Steve Jobs, John Sculley en Steve Wozniak prominent op de cover te plaatsen (zie afbeelding).

Lees ook: Boeken over Steve Jobs en Apple

Het boek begint met Ada Lovelace en Charles Babbage en de Analytical Engine uit de periode 1830-1850. Daarna vliegen we snel door de tijd, naar Vannevar Bush en Alan Turing, transistors, microchips en de eerste computers. Van programmeren en videogames wordt de sprong gemaakt naar de personal computer en naar internet. De nadruk ligt niet op technische details maar op mensen, bedrijven en hun onderlinge verbanden. Sommige passages uit het boek zijn voor Nederlanders wat moeilijker te plaatsen, zoals de evolutie van AOL: aanvankelijk een community van mensen die zelf een actieve bijdrage leverden, later een supercommercieel bedrijf. Misschien kun je het wel wat vergelijken met XS4ALL in Nederland, al gaat de vergelijking wel wat mank. AOL en XS4ALL zijn volstrekt unieke bedrijven: de eerste voelt zich comfortabel in een rol als beursgenoteerd bedrijf, terwijl de laatste toch nog iets van die pioniersjaren levend probeert te houden in de bedrijfscultuur.

the innovators cover engelsGrote uitvindingen worden volgens Isaacson niet gedaan door zonderlinge en contactgestoorde genieën, maar door samenwerking van meerdere personen. Waar zou Steve Jobs zijn geweest zonder Steve Wozniak? “Most of the innovations of the digital age were done collaboratively”, schrijft Isaacson al op de eerste pagina van het boek. Als er wel zelfstandige genieën aan te pas kwamen, dan bouwden ze vaak voort op eerdere ontdekkingen, zodat je eigenlijk van samenwerking over generaties heen kunt spreken. Het tegengestelde van samenwerking, concurrentie, is volgens Isaacson net zo goed een stimulerende factor geweest, bijvoorbeeld door de rivaliteit tussen Apple en Microsoft. Maar de boodschap die je uiteindelijk meekrijgt is vooral: met samenwerking bereik je meer.

In circa 500 pagina’s blader je door de digitale revolutie volgens Isaacson. Alweer zo’n dikke pil! maar juist door de veelheid aan hoofdpersonen moet dit boek een stuk makkelijker door te komen zijn dan de biografie van Steve Jobs.

De Uitvinders in de boekwinkel

Deze papieren edities van het boek van Walter Isaacson zijn verkrijgbaar:

Ook verkrijgbaar:

Reacties: 11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.