Cruise Control-app stemt muziek af op hardloopsnelheid

·

cruise controlBen je in januari weer begonnen met hardlopen, dan heb je misschien gemerkt dat de juiste muziek enorm kan helpen. Laat je je meeslepen door het ritme van de muziek, dan ben je alweer een kilometer verder voor je er erg in hebt. De nieuwe app Cruise Control probeert de snelheid van de muziek af te stemmen op de snelheid waarmee je aan het hardlopen bent. Als je begint te rennen stel je ongeveer je snelheid in, zodat Cruise Control weet met welke snelheid ‘ie rekening moet houden. Daarna past de app automatisch de snelheid van de muziek aan. Je kunt overigens ook gewoon beginnen te rennen en ziet dan vanzelf dat de app zich aanpast.

Maar het kan ook zijn dat je een bepaald tempo voor ogen hebt, bijvoorbeeld als je een afstand binnen een bepaald tijdsbestek wilt afleggen. In dat geval kun je de gewenste snelheid kiezen en de app zorgt dat de muziek erbij wordt aangepast. Cruise Control geeft dan het tempo aan.

cruise control iphoneDe makers van de app hebben een algoritme ontwikkeld dat maximaal 1% afwijkt van het gewenste tempo. Als je 90 minuten gaat hardlopen is de afwijking in je aankomsttijd dus minder dan een minuut.

Koppel je een hartslagmeter aan je iPhone, dan kun je ook muziek laten afspelen op basis van de gewenste hartslag. Cruise Control werkt samen met Bluetooth-hartslagmeters en hartslagmeters die met ANT+ werken. Het enige wat je hoeft te doen is op de maat van de muziek te lopen. Cruise Control is ontstaan uit onderzoek in het Locomotion Lab van Simon Fraser University (Vancouver, Canada). De oplossing is uitgebreid getest aan de hand van experimenten.

Downloaden: Cruise Control (€4,49, iPhone, iOS 5.1+)

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

5 reacties

 1. door Nigel

  Leuk idee! zou het graag willen proberen! Vind de app zelf nog een beetje te duur. Dit lijkt me ook een mooie toevoeging op runkeeper.

 2. door peter

  weet iemand of er echt een ANT ontvanger in de iPhone zit ? werkt daar misschien Nike ook mee …. ?

 3. door Inge

  Hmm lijkt mooie app maar bij mij crasht hij telkens binnen 5 sec. Jammer. Hoop op snelle update!

 4. door Mark

  @peter: Cruise Control developer hier. De iPhone beschikt helaas niet over een ANT ontvanger. Om een ANT hartslagmeter (of footpod) te kunnen gebruiken zul je een ANT dongle moeten aanschaffen. Cruise Control werkt alleen met de dongle van Wahoo Fitness. Een Bluetooth hartslagmeter kun je direct aansluiten op de iPhone, maar werkt alleen met de 4s en 5.

  @Inge: Cruise Control developer hier. Dat is niet best om te horen! Mag ik vragen welke iPhone je gebruikt? Cruise Control werkt voorlopig alleen op iPhone 4 en nieuwer. Dit staat verkeerd aangegeven in de App Store, al staat het wel goed in de app beschrijving. Het zou te gek zijn als je ons een mailtje kunt sturen op info@cruisecontrolrun.com zodat we kunnen kijken wat het probleem is. Dit mag in het Nederlands.

  Excuses voor het ongemak!
  Mark

 5. door Klaas

  App lijkt goed te werken. Ik zou graag playlist van iTunes direct willen toevoegen ipv zelf weer helemaal nieuw moeten maken (op
  Basis van song, artiest, album of genre)

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.