Chrome ondersteunt Do Not Track niet meer, zo los je het op

Chrome ondersteunt Do Not Track niet langer, de maatregel om te voorkomen dat adverteerders je in de browser kunnen volgen. Maar hoe erg is het en hoe zorg je dat je toch anoniem kunt internetten? Wij hebben de oplossing.

Chrome-Remote-DesktopDe recente update van Google Chrome voor iOS leek op het eerste gezicht erg gunstig: Chrome stapte over naar een andere engine waardoor de browser 70% minder crasht en veel sneller is. Maar de browser verbruikt nog steeds veel stroom en Google blijkt ook te zijn gestopt met ondersteuning van Do Not Track. DNT is een privacy-maatregel om te zorgen dat adverteerders geen data over je verzamelen, als je een browser gebruikt.

Do Not Track

Safari is nu nog de enige grote browser op iOS die Do Not Track ondersteunt. Dat alleen Apple deze privacy-functie nog aanbiedt, wekt misschien de indruk dat het iets te maken heeft met Apple’s voortdurende streven om de privacy van gebruikers te beschermen. Maar het zit anders: het heeft te maken met de beperkingen die Apple oplegt aan third-party webbrowsers voor iOS. Chrome en Firefox kunnen Do Not Track niet meer in hun browser aanbieden.

Chrome Do Not Track

Nog meer functies verdwenen uit Chrome

Met de komst van de nieuwe Chrome voor iOS zijn nog meer functies uitgeschakeld, zoals cookie-instellingen in de browser, Data Saver (een optie om datagebruik te reduceren door pagina’s eerst door een Google-server te laten optimaliseren) en zakelijke ondersteuning.

Dat Google al deze functies heeft weggehaald heeft dus te maken met de overstap naar WKWebView, de rendering-engine die alleen beschikbaar is voor iOS 8 en later. WKWebView werd in 2014 ingevoerd, gelijktijdig met iOS 8 en is veel sneller, stabieler en efficiënter. Apple biedt anderen de mogelijkheid om browsers te maken die qua functionaliteit voor een groot deel gelijkgetrokken kunnen worden met Safari. Ze staan echter niet toe dat andere partijen hun eigen rendering-engines gebruiken.

Dat Safari wel Do No Track kan aanbieden en Chrome en Firefox niet, heeft ermee te maken dat we wijzigingen kunnen aanbrengen in de header bij een verzoek om een website op te vragen. Chrome en Firefox kunnen de header niet aanpassen en kunnen ook geen DNT-verzoek doen.

Dus, allemaal naar Safari?

Je kunt je echter afvragen hoe erg het is dat Do Not Track alleen nog in Safari wordt ondersteund. DNT is alleen een verzoek aan adverteerders om de browser niet te tracken, maar ze mogen het negeren. Microsoft schakelde het aanvankelijk in Explorer 10 in, maar besloot het later toch weer optioneel te maken. Wil je zoeken naar een ziekte of een product waar je later niet meer aan herinnerd wilt worden met advertenties, dan kun je het beste een incognito-venster in Chrome openen om anoniem te kunnen internetten. Dit doe je via de drie bolletjes rechtsboven, waarna je op ‘Nieuw incognitotabblad’ klikt.

Ook in Safari is incognito een betere manier om zonder tracking te kunnen internetten, want zoals gezegd: Do Not Track is (nog) niet het ultieme antwoord.

Reacties: 5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.