Chinese schrijvers klagen Apple aan voor 1,5 miljoen wegens illegale boekverkoop

·

li-chengpengApple heeft een nieuwe rechtszaak aan zijn broek: een groep van 9 bekende Chinese schrijvers heeft het bedrijf aangeklaagd. Ze eisen een schadevergoeding van 11,91 miljoen yuan, omgerekend zo’n 1,5 miljoen euro. Apple zou illegale versies van boeken hebben goedgekeurd en verkocht via de App Store. Daardoor profiteert Apple van de verkoop van illegale boeken, omdat er 30% van alle omzet naar Apple gaat. Een samenwerkingsverband van Chinese schrijvers wilde bewijs zien van Apple dat de boeken die via de App Store te koop zijn aan de copyright-wetgeving voldoen. Apple zou dat hebben geweigerd, waardoor nu de rechtszaak is aangespannen.

De zaak is al in behandeling genomen door de Chinese autoriteiten. Eerder gebeurde er in China al iets soortgelijks, toen in maart 2011 de grote zoekmachine Baidu 2,8 miljoen ongeautoriseerde boeken uit de zoekresultaten moest halen. In de zaak tegen Apple gaat het om 37 boeken, geschreven door auteurs als Han Han, Li Chengpeng (zie foto) en Murong Xuecun.

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

27 reacties

 1. door Bubbly

  Wacht, hebben ze copyright-wetgeving daar? Grapje zeker? Of telt dat alleen voor Chineze(n) (bedrijven)?

 2. door borgqueenx

  Origineel geplaatst door Bubbly
  Wacht, hebben ze copyright-wetgeving daar? Grapje zeker? Of telt dat alleen voor Chineze(n) (bedrijven)?

  idd kopieren is daar de manier van leven…

 3. door anonymus

  Die chinezen weer

 4. door mattias

  dus apple mag miljoenen of mss zelfs miljarden vragen aan al die chinese (rommel) bedrijven die de iphone namaken? of mis ik iets als langs 1kant gaat toch ook langs de andere?

 5. door Wouter

  Beetje flauwe reacties hierboven. Net of wij (het westen) van die heiligen zijn. En als je zo trots bent op onze merk en copyright beschermingswetten dan moeten die voor ieder gelijk zijn. Ook voor Apple. Bovendien is Apple zelf een bedrijf die haantje de voorste is met het aanklagen van anderen als je tablet ook maar een beetje op die van hun lijkt bijvoorbeeld.

 6. door JoVe

  China en copyright!
  Alles uit het westen maken ze in China na.

 7. door Dubish

  Apple fans alert..

 8. door jan

  Wacht effe, ik herken ‘m die chinese schrijver. Ik heb ook z’n boeken gekocht via iBook/Apple…… ;-)

 9. door Luc

  Dat chinezen in het algemeen spullen namaken is niet hetzelfde als iemands werk doorverkopen zonder zijn/haar permissie en daarmee geld verdienen.
  Hier hebben ze het over schrijvers die eerlijk de kost verdienen en geen bedrijf die miljoenen iphone namaken. Niet ieder chinees is hetzelfde…

 10. door Ogodgodsiemeinejohecht

  Mmm.. je kunt deze Chinese schrijvers niet vergelijken met de kopieer Chinesen. Dat is ‘t zelfde als alle Nederlanders als stonede garnalen en drugshandelaren zien omdat wiet hier legaal is. Dus terecht dat deze schrijvers hier wat aan doen. Maar ik betwijfel of Apple verantwoordelijk is hiervoor.

 11. door William

  Rare jongens die Chinezen. Ze kopieren letterlijk alles en dan gaan ze hierom zeiken? Wat een sukkels.

 12. door Bobo

  Blijkt maar weer dat de leeftijd hier nig steeds niet boven de kinderbijslag grens ligt.

  Wat een idiote reacties hierboven zeg.

 13. door Luc

  @william ik denk dat jij de sukkel bent hier. in het algemeen zijn hollanders gierig dus is elk hollander gierig? Er zijn toch uitzonderingen en deze schrijvers zijn naar mijn wete gewoon eerlijke schrijvers. Triest dat zoveel hier zo erg kortzichtig zijn.

 14. door anonymus

  Jaja, rare jongens die kaaskoppen :p

 15. door Ilja

  China en copyright ???? Dan hoort Apple al miljarden van China te krijgen.

 16. door Bubbly

  Origineel geplaatst door Wouter
  Beetje flauwe reacties hierboven. Net of wij (het westen) van die heiligen zijn. En als je zo trots bent op onze merk en copyright beschermingswetten dan moeten die voor ieder gelijk zijn. Ook voor Apple..

  Maar niet voor Chinezen zo te lezen? iPhone namaak kost Apple miljarden daar.

  Origineel geplaatst door Dubish
  Apple fans alert..

  Alsjeblieft, rot gewoon op naar een Android site trollemans, jij hebt hier niets te zoeken.

 17. door Row Rocka

  Jezus wat een reacties zeg. Iedereen over 1 kam scheren. Hebben een van de schrijvers een Apple product nagemaakt en door verkocht? Nee (tenminste dat hoop ik voor ze).

  Wat jullie, m.u.v. Luc waar ik mij compleet bij aansluit, dus willen zeggen is: omdat meerdere groepen uit China, niet eens ALLE chinezen, een westers product namaken wil zeggen dat niemand uit China een rechtzaak mag aanspannen wegens copyright?

  Dus als je collega iets van je werk heeft gestolen en ook heeft bekend dat hij dat gedaan heeft, wat je baas ook geld kost, wil zeggen dat de baas jou mag wantrouwen omdat jij ook toevallig daar werkt? Klinkt heel raar maar dat is dus wat jullie zeggen.

 18. door hhsn

  Iedereen over een kam scheren, daar zijn Nederlanders over het algemeen heel goed in..

  Ot: Hoeveel rechtzaken heeft apple al aan z’n broek?

 19. door Bubbly

  @Row Rocka:
  Het is gewoon een feit dat Chinezen meer rechten hebben in China dan anderen. Je kent het wel. Iedereen is gelijk, maar sommigen zijn iets gelijker dan naderen. En dat heeft niks te maken met over een kam scheren, dat heeft te maken met China in z’n geheel, dus ja dat gaat ook over schrijvers met rechten in het rechteloze wilde oosten.

 20. door Michael

  Wat een ophef allemaal zeg. Triest dat iedereen alle Chinezen stigmatiseert. Dat is alleen maar een teken van zwakheid. En volgensmij zijn die hatelijke reacties allemaal van die Apple fanboys. En opzich is daar niks mis mee, zeker niet op een website als deze. Maar dat je dan de maar liefst 1 miljard mensen die honderden kilometers uit elkaar wonen over 1 kam scheert vind ik jammer. Deze Chineze schrijvers hebben, zover dit nieuwsartikel meldt, niks maar dan ook helemaal niks te maken met Chineze fabrieken die namaak artikelen produceren. Ik zie eerlijk gezegd ook niet zo een verband tussen een schrijver en een fabriek.

 21. door fanboy

  Wat een kortzichtige reacties allemaal hier! Niemand ooit een lesje maatschappijleer of economie gehad?
  Het is allemaal wet van vraag en aanbod. China produceert namaaktroep aan omdat er vraag naar is, en daar is produceren nou eenmaal goedkoop (Philips, Apple, Sony fabrieken zitten allemaal grotendeels in China). De grootste grap is dat de grootste afnemers van namaaktroep uit het Westen komen. De Chinezen zelf zijn nogal gericht op status en luxe, ze willen het liefst de duurste originele producten (groeiomzet van Apple verdriedubbeld in China, gek he?). Dit heeft helemaal niks met Chinezen te maken als ras, puur marktwerking. Bijzonder wat voor volk hier reageert…

 22. door luc

  @ Bubbly: waar heb jij het in hemelsnaam over??
  Dit is simpelweg iets 1 op 1 kopieeren; te koop zetten en er geld mee verdienen van iemand anders (hard) werk zonder een vinger uit te steken. Dus als ik in china had gewoont en apple verkoopt iets van mij waar ik patent/copyright op hebt, moet ik gewoon opflikkeren van jouw? (sorry voor de taal). Gewoonweg omdat andere mensen in dat land de iPhone kopieeren?

 23. door Dennis

  Zucht, jammer dat er de laatste tijd te veel “1 cellige New Kids Volk” een iPhone hebben en op de iPhoneClub rondhangen. Wat een “briljante Geen Stijl reacties” weer.

 24. door fanboy

  @redactie, kunnen jullie die trieste reacties van pubers (die het weekend weer vrij zijn) niet verwijderen?
  Mensen krijgen zo namelijk een beetje krom beeld van het iphoneclub-publiek, ik schaam me diep.

 25. door Lex

  Je kan wel merken dat de minder intelligente mensen in Nederland ook de iPhone ontdekt hebben en deze website. Er zijn steeds meer van die kortzichtige reacties van mensen waarvan je bijna zou vermoeden dat ze nooit buiten West Europa zijn geweest.

 26. door fanboy

  @Lex:
  Ach morgen worden ze weer vroeg gewekt door hun mammie om naar school getrapt te worden ;-)

 27. door drholly

  Copyright is toch right to copy??? ;-)

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.