General Motors kondigt eerste auto’s met Eyes Free Siri-functie aan

·

chevy spark 6Op het moment dat Apple tijdens de WWDC-keynote aankondigde dat Siri de nieuwe Eyes Free-functie zou krijgen, kwamen geen autofabrikanten op het podium om te vertellen welke automodellen de nieuwe functie gaan krijgen. General Motors, het grootste autoconcern ter wereld, heeft nu aangekondigd dat de Chevrolet Spark en Sonic voorzien zullen worden van Siri-bediening op het stuurwiel. Eyes Free is onderdeel van iOS 6 en zorgt ervoordat je op een knop kunt drukken om Siri te starten.

Zo kun je opdracht geven om een bericht in te spreken, een telefoonnummer te bellen of een herinnering op te slaan. Apps opstarten is vanaf iOS 6 ook mogelijk. Je hoeft de iPhone daarbij niet aan te raken, zodat je geen risico loopt op de bon te worden geslingerd.

Apple liet tijdens de keynote weten dat 9 autofabrikanten Eyes Free zullen ondersteunen: GM, BMW, Mercedes, Land Rover, Jaguar, Audi, Toyota, Chrysler en Honda. GM zal daarbij een van de eerste zijn. Opvallend is dat ze niet hebben gekozen voor de duurdere auto’s, maar voor de budgetvriendelijke Chevy Spark en Sonic, twee compacte modellen. Wanneer Eyes Free beschikbaar komt in de genoemde automodellen, werd nog niet bekendgemaakt, maar het zou pas volgend jaar kunnen plaatsvinden. Momenteel zijn de Spark en Sonic nog voorzien van MyLink, een eigen oplossing van Chevrolet om de auto te koppelen met een smartphone. Met 60 voorgedefinieerde commando’s kun je allerlei acties uitvoeren.

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

5 reacties

 1. door Mark

  In mijn auto heb ik een Parrot carkit ingebouwd, en als ik op het groene hoorntje druk krijg ik ook gewoon siri…
  Dus zo “revolutionair” is het niet.

 2. @Mark: idd, ik vind het ook niet echt noemenswaardig, iedere auto met bluetooth heeft die al lang, alleen heeft het een andere naam. Ik moet bij mijn auto gewoon het telefoontje op het stuur inhouden en ik kan voice commands geven. En dit dan met een “ouderwetse” 3GS.

 3. door dunksb

  Hmm ik vind het redelijk vernieuwend hoor. Is toch wel een groot verschil tussen ‘bel … ‘ of ‘vertel me eens hoe laat m’n afspraak vandaag is’ en ‘open navigatie en navigeer naar…’

  Of zie ik het nou verkeerd?

 4. door Hamertje

  @dunksb: Vind ik ook, voorheen kon je alleen bellen maar nu inderdaad ook sms’en, tweeten en navigatie instellen etc. Vrij vernieuwend!

 5. door Frank

  Eigenlijk wel zeer interessant en veilig. Zou eigenlijk de ANWB ook moeten aanraden.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.