‘Britse geheime dienst bespioneerde mensen via iPhone’

De Britse geheime dienst GCHQ volgde mensen via de UDID van hun iPhone, blijkt uit nieuwe gelekte Snowden-documenten die via Der Spiegel zijn gepubliceerd.

GCHQ-luchtfotoUit nieuwe documenten die via Edward Snowden zijn gelekt, blijkt dat de Britse geheime dienst GCHQ mensen volgde via hun iPhone. Dit lukte niet zomaar: uit eerdere gelekte informatie bleek dat de Amerikaanse NSA exploits moest gebruiken om data uit goed beveiligde iPhones te kunnen aflezen. De Britten maakten echter gebruik van een andere methode, waarbij geen exploit nodig was. Ze haalden de data binnen zodra de telefoon werd gesynchroniseerd met een computer, waarmee was geknoeid. Ook volgde de Britse geheime dienst de UDID van een toestel via verschillende diensten.


De informatie werd gepubliceerd door het Duitse blad Der Spiegel. Daar is een uitgebreid artikel te lezen over de werkwijze van de NSA en de wijze waarop ze de VS klaarstomen voor een digitale oorlog. De documenten werden gepubliceerd door een team van 9 journalisten, waaronder Laura Poitras en Jacob Appelbaum.

Lees ook: UDID opvragen van iPhone, iPad of iPod touch

UDID minder belangrijk geworden

Het volgen van toestellen op basis van UDID zou nu niet meer zo makkelijk kunnen gebeuren. De documenten dateren uit november 2010 en sindsdien heeft Apple het gebruik van UDID’s sterk teruggedrongen, vooral door externe partijen. Voorafgaand aan die periode bleek het echter zeer goed bruikbaar: op basis van de UDID van een toestel kon GCHQ het apparaat volgen, bijvoorbeeld als het data verstuurd naar een advertentiesysteem zoals AdMob of wanneer iemand de webbrowser gebruikte. Voor dat laatste was overigens wel een Safari-exploit nodig, die de Britten in gebruik hadden. Op basis van de UDID konden de onderzoekers de eigenaar volgen. De NSA gebruikte ook cookies van advertentienetwerken om gebruikers te volgen.

Verder lezen: In het genoemde artikel bij Der Spiegel staan geen rechtstreekse verwijzingen naar de werkwijze van GCHQ. Het document dat beschrijft hoe de organisatie te werk ging, is hier te vinden in PDF-formaat.

Reacties: 13 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.