Bijna de helft van iPod touch-gebruikers zit nog op iPhone OS 2.x

·

updateJe zou misschien denken dat iPhone- en iPod touch-gebruikers niet zoveel van elkaar verschillen. Uit onderzoek van Chitika Research blijkt echter dat ze wat firmwareversie betreft nog ernstig achterlopen. Terwijl bij de iPhone-gebruikers 94% al op iPhone OS 3.x is overgestapt (blauwe balk) is dat bij de iPod touch maar 55%. Het oranje gedeelte van de grafiek geeft aan hoeveel mensen nog op iPhone OS 2.x zitten en dat blijkt bij de iPod touch nog een fors aantal van bijna 45%. Bijna de helft dus. Volgens Chitika werd de trend halverwege het jaar zichtbaar en blijft het voorlopig ook zo.

Bij de iPod touch-gebruiker speelt mee, dat ze soms alleen tegen betaling een update kunnen uitvoeren. De grote verbeteringen in iPhone OS 3.0 zoals MMS, tethering en push notificaties zijn voor de iPod touch-gebruikers niet altijd even relevant. Je kunt wel push berichten willen ontvangen, maar dan moet je ook steeds in het bereik van een draadloos netwerk zijn.

Meer info: Chitika
Via: iPhone-ticker

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

27 reacties

 1. door Tim

  Natuurlijk, wie gaat er nou betalen voor een software upgrade.

 2. Ik ben benieuwd of Apple deze strategie (geld vragen voor een major update) in de toekomst blijft volgen. Hiermee werken ze namelijk nieuwe ontwikkelingen in de App Store tegen, waaruit je kunt concluderen dat ze er zelf verlies indirect op draaien (minder verkopen in de App Store en dus minder omzet).

  Een goed idee lijkt mij dat het in de toekomst mogelijk wordt om gratis major firmwareupdates te krijgen indien je al voor een bepaald bedrag aan apps hebt gekocht? Dat lijkt mij een heel redelijke en (voor iedereen) voordelige oplossing.

 3. door Jetf

  Ik kan het mij inderdaad voorstellen dat iPt users niet willen betalen voor zo’n kleine update.

 4. door Tim Wolf

  Deze mensen kopen voor hun gevoel een (vette) mp3 speler. En ik denk niet dat deze mensen echt bijhouden wat voor updates e.d. er zijn en of het ze überhaupt boeit al die updates als het ding werkt. Ookal krijgen ze de melding dat deze beschikbaar is via itunes.

  Je zou kunnen zeggen dat het gedeelte van de gebruikers van de iphone ook heel ander volk is over het algemeen gemeten dan iPod Touch gebruikers.

  Ik vind het niet zo gek deze metingen.
  Een ander belangrijk punt is zeker de betaalde update.

 5. door Denneke

  duhh… logisch… betalen voor een fw update? Of gewoon even fijn niet!!

 6. door Gert-Jan

  Met de iPod Touch ben je beter af met 2.1 omdat deze firmware veel sneller is voor de iPod Touch dan de 3.1 firmware. Het enige wat je extra hebt met 3.1 is de spotlight functie, en daarvoor ga de snelheid niet opofferen met mijn iPod Touch. Met mijn iPhone heb ik 3.1 wel nodig voor apps zoals Layer. En het kost ook nog eens geld om je iPod Touch up te daten, dan moet je toch wel helemaal gek zijn als je wil betalen voor een slechtere firmware!

 7. Inderdaad een groot verschil. Toch ben ik als ontwikkelaar niet van plan om nog OS 2.x te ondersteunen. Alle projecten ondersteunen OS 3.0 en hoger.

  Mensen willen constant nieuwe features zien, dan moeten ze daarvoor ook updaten. Als ontwikkelaar is het ook maar niks om telkens rekening te moeten houden met vorige versies. (niet bestaande API’s e.d.)

 8. door Luc

  Ik heb 3.1.2 is die de goede?

 9. door Larss

  @Denneke: Het gaat hier niet om firmware maar om operating systeem plus applicaties; in PC-termen geen biosupgrade of firmware voor een hardwarecomponent maar een nieuwe Windowsversie plus een aantal nieuwe programma’s. Waarom heb ik toch het idee dat je dat best weet…?

  Of je een update die paar Euro waard vindt moet je zelf weten maar dat bewust verdraaide gezeur hierover moet maar eens ophouden.

 10. Als ex-iPod Touch bezitter, moet ik ook zeggen dat ik het ook erg onzinnig vond om te upgraden naar OS 3.0. Bij de Keynote, waarbij iPhoneclub samen met OMT verslag deed via de livestream heb ik het ook gevraagd en was het ook zo van eeehhh.. “Niet echt upgrade waardig..”.

 11. door Henkie21

  Klopt!!
  Ik zit zelf wel op 3.1.2 maar ken dr wel die nog op 2.2.1 zitte..

  En tsja.. Ik vond het ook wel prijzig maar als ik met 1x €8 ofzo 3 iPod touches kan upgraden valt het ook wel weer mee ;)

 12. door Matthijs

  Ik zag een paar dagen terug een IPod touch op firmware 1.1.3. Moest ik toch een traantje weg pinken, wat een nostalgie.

 13. Hmm, iPod touch met iPhone OS 2.x? Dat snap ik niet helemaal? Is gewoon het iPod Touch OS? Of klinkt dat heel fake haha.

  En updaten kan tegenwoordig ook gratis en nog legaal ook?

 14. door dhr a

  Om 1 simpele reden doen touch gebruikers dat niet. Veel gebruikers hebben nog een 1g of 2g itouch, aangezien er niet veel verandering tussen de 2 zit nemen veel mensen niet een 2g. Bij iphone is anders daar verandert er telkens wat en is het een trend om de nieuwste te hebben.

  Probleem met 1g/2g Itouch is dat OS 3.0 niet altijd even lekker loopt. Ik heb veel liever os 2.X

 15. Als iPod Touch user heb ik gelijk upgedated en waarom?
  – Push: thuis op msn, twitter volgen e.d. zonder de computer aan te hebben
  – Programma’s die anders niet zouden werken
  – Programma’s in iTunes organiseren
  – Landscape
  – Knippen, plakken e.d.
  – YOUTUBE
  – Sneller
  – Beter
  – enz

  Wel de volle mep betaald terwijl een paar weken later 6 euro korting te krijgen was.
  Beetje jammer van het laaste maar het was het waard!

 16. door AT&ME

  Vergeet niet dat APPLE geld MOET vragen voor die update

 17. door duco

  @AT&ME:
  Waarom zou APPLE dan geen geld MOETEN vragen aan de iPhone gebruikers?

 18. door Boyen

  Geen enkele iPod Touch eigenaar die ik ken met FW 3.0 heeft daar voor betaald.

  Iedereen heeft op “een” manier gratis de update verworven, logisch opzich. Ik betaalde €279 voor mijn iPod Touch (als student is dat veel).. En dan vragen ze nog eens een dikke €10 voor zo’n update.. Dat is piraterij zelf in de hand werken.

 19. door MobiusOne

  Ik vind jullie overdrijven best wel, het koste €7,99 toen het uitkwam en nu alleen nog “Download de software-update. Slechts € 3,99.” dat is nu niet zo veel.

  En BTW de meeste spellen die ik heb gekocht in de laatste tijd hadden toch al het iPhone OS 3.0 nodig

 20. @duco: Dat schijnt te maken te hebben met Amerikaanse boekhoudingsregels over het wel/niet ‘subscription-based’ zijn van de boekhouding. Zie o.a. http://daringfireball.net/2008/10/the_phone_company en http://daringfireball.net/2009/11/oh_joe_you_didnt voor wat info hierover. Ik kon even geen betere links vinden.

 21. door Jens Kortmeijer

  De snelheids penalty geeft aan dat Apple weinig tijd heeft genomen voor optimaliseren van 3.0 code. Je gaat toch niet (betaald) upgraden als je daarvoor in snelheid achteruit gaat ?

 22. door Alessandro

  Origineel geplaatst door duco
  @AT&ME:
  Waarom zou APPLE dan geen geld MOETEN vragen aan de iPhone gebruikers?

  Omdat volgens de Amerikaanse wetgeving je na verkoop geen upgrades meer mag doen aan elektronica zonder daar geld voor te vragen. Met de iPhone is dit anders, omdat mensen een contract bij AT&T/T-Mobile/gazomaardoor hebben. Rare wet, maar ja.

 23. door Diederik

  Rare wet inderdaad.
  Ik zou eerder zeggen: na de aankoop geen betaalde upgrades meer. Je hebt er immers al geld voor betaald…

  Achja, Amerika is zowiezo een vreemd land…

 24. door Maartenv

  Voor mij was er 1 belangrijke reden om te upgraden: Bluetooth.

 25. door Gosat

  Maar wij wonen toch in Nederland. Ik vertikte het ook om 8 euro te betalen. Waarom toen 8 en nu 4 euro. Als het nou symbolisch 1$ oftewel 0,79€ had ik het zeker gekocht ipv het te downloaden.

 26. door omed

  hte ligt er ook aan dat de goedkope av kabels niet meer werken na firmware 3x maar wel in firmware 2x

 27. door Bart

  Ik niet hoor :P

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.