ZipaClip: veilig video’s versturen naar vrienden

De iPhone-app ZipaClip richt zich op beveiligd video's en berichten versturen. Je krijgt gratis 30 minuten verzenden en 30 minuten opslaan.

ZipaClip versleuteld video's versturen iPhoneEen nieuwe instant messaging toepassing voor mensen die waarde hechten aan privacy, zo profileert de nieuwe iPhone-app ZipaClip zich. In de applicatie kan je medegebruikers gratis videoberichten sturen van maximaal dertig seconden. De berichten worden versleuteld met een AES 256-bit encryptie en kunnen ook niet door de makers worden onderschept. Daarnaast heb je als gebruiker de mogelijkheid om verstuurde video’s terug te trekken, waardoor je ze weer ontneemt van de ontvanger.


ZipaClip lijkt een directe reactie op de apps Snapchat en Facebook Poke, waarin je elkaar ook video’s verstuurt waarbij het de bedoeling is dat ze beveiligd en afgeschermd worden van de rest van het internet. Dat bleek niet helemaal waterdicht: met een bestandenzoeker vanaf de pc of Mac, kan je de verstuurde videobestanden in beide apps onderscheppen. ZipaClip zet daarom zwaar in op privacy. De bestanden worden voor ontvangst in de cloud opgeslagen, maar zijn volgens de dienst zelfs onbereikbaar voor hunzelf. De applicatie belooft dat je écht veilig video’s kan versturen naar familieleden, groepen van vrienden of misschien wel collega’s. Je kan een wachtwoord op ZipaClip zetten zodat anderen er niet bij kunnen.

In de app kan je elkaar daarnaast tekstberichten schrijven. Verstuurde bestanden worden net als in WhatsApp onder elkaar gezet, en daar hanteert ZipaClip dus niet het principe van Snapchat, waarin berichten meteen verdwijnen nadat je ze hebt bekeken. Sterker nog: in het bewaren van video’s ligt zelfs een deel van het verdienmodel van de toepassing.

ZipaClip video's maken en versturen ZipaClip chat

Het verdienmodel wordt eigenlijk op elke pagina binnen de app aangekondigd. Je ziet overal staan dat je standaard 30 minuten hebt om video’s te verzenden en 30 minuten voor het opslaan van video’s. In het laatste geval gaat het om video’s die buiten de 30 seconden treden. Elke seconde die je langer filmt, gaat direct van de 30 minuten die je krijgt, af. Je kan video’s opnemen van maximaal vijf minuten per stuk. Na zes zulke video’s mag je er nieuwe minuten bij kopen. Twintig minuten kosten 89 cent.

ZipaClip berichten terugnemenEn ook voor opslag tellen tarieven, al is het daar simpeler. Je krijgt standaard 30 minunten opslagruimte. Je kan het upgraden naar 75 minuten voor 8,99 een heel jaar lang. De jaarlijkse abonnementen gelden ook voor 150 minuten (€15,99) en 1500 minuten opslag (€26,99 euro). Het is geen ingewikkeld verdienmodel, maar je moet er even aan wennen. Voordat je met de app aan de slag gaat en een account aanmaakt, krijg je nog uitleg hoe het werkt. Bij het aanmaken van een account is een telefoonnummer opgeven optioneel. Wel worden een mailadres, naam en wachtwoord gevraagd.

ZipaClip staat het niet toe dat verstuurde of ontvangen berichten en video’s doorgestuurd worden. Natuurlijk kan je er met de iPhone een screenshot van maken, dat is niet te voorkomen. Maar je kan niks delen op sociale media en kan je cloud dan ook niét benaderen vanaf een andere ingang dan je app met je account. Je treft niet ergens een website waarbij je ook bij de bestanden kan.

Het verdienmodel van ZipaClip lijkt straf, maar dat valt eigenlijk wel mee. Je hebt gratis een beveiligde cloudomgeving voor ‘gevoelige’ filmpjes en filmpjes van 30 seconden zijn zo kort nog niet: zo mag je in apps als Vine en Montaj maar shots van een handvol seconden maken. Met het recente Amerikaanse succes van Snapchat in het achterhoofd, kan ZipaClip wel eens een schot in de roos zijn.

Downloaden: ZipaClip (gratis met 30 minuten video-opslag en video’s verzenden, iPhone, iOS 5.0+)

Met dank aan Ben voor de tip

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van berichten verwijderen, gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes, groepsgesprekken voeren en een hele WhatsApp-community opzetten. Check ook de beste WhatsApp-tips.

WhatsApp

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.