WordOn HD: Nederlands online woordspel in de herkansing

·

WordOn HD woordspel iPhone iPadHet Nederlandse UnitedGames verraste in maart aangenaam met Word On, een fris online woordspel dat meeliftte op de hype rondom de online Scrabble-kloon Wordfeud. Nog geen jaar later is nu opvolger WordOn HD uitgekomen. De nieuwe applicatie is universeel voor de iPhone en iPad, ziet er kleurrijker uit en heeft een aantal toevoegingen. Voor de beginnende speler is het belangrijk om te weten dat je nu een oefenpotje tegen de computer kan spelen, waarin het spel voor het eerst duidelijk wordt uitgelegd.

Daar was in het originele WordOn al behoefte aan. Het zit zo: je hebt een stapel met letters waarmee je een woord neerlegt op een plankje, waarna de beurt naar de tegenstander gaat. Vakjes op het plankje bepalen welke van je letters een verhoogde letter- of woordwaarde veroorzaken. Maak je een woord van de maximale lengte van zeven letters, dan kan je rekenen op forse bonuspunten. Maar… er zijn ook twee vakjes op je plank die je letters die je daarop legt, naar de tegenstander sturen. Als die vervolgens jouw beide letters in een woord kan verwerken, kan ie rekenen op extra punten. Het is dus de bedoeling dat je niet alleen een goed woord maakt, maar je tegenstander ook opzadelt met onhandige letters.

Daarvoor heeft WordOn HD een nieuwigheid die perfect aansluit op dit idee. Je kan gluren naar de letters van de tegenstander, zodat je weet met welk letterpakket hij of zij dadelijk te maken heeft. Als je WordOn goed wil spelen, kan je nu dus erg tactisch en venijnig letters toespelen naar de ander. Maar er is nog een nieuwe gluurfunctie. Je kan nu in het zakje van de resterende letters in het spel kijken. Zo weet je wat de kans is op die ene X die je nodig denkt te hebben. Met de knop rechtsonder zie je het aantal resterende letters. Tenslotte kan je de muntenmeter activeren. Daarmee zie je aan het aantal muntjes boven je woord hoe goed het is; op een score van 1 tot 5 muntjes. Al deze elementen kosten sterren in het spel.

Je kan pakketten van munten kopen in de app, met als goedkoopste optie 500 munten voor 1,79 euro en als duurste 12.000 munten voor 21,99 euro. Met de munten kan je weer sterrenpakketten kopen. Gelukkig krijg je ook munten voor elk woord dat je legt en het winnen van een potje. Je hebt helaas wel automatisch te kampen met reclame in de app en we kunnen geen optie ontdekken om die uit te schakelen.

Maar waarom is er eigenlijk een opvolger van WordOn, en is het origineel niet uitgebouwd? Ontwikkelaar Camiel Kraan van UnitedGames:

De reden om een nieuwe versie te ontwikkelen is met name gedreven door de technische beperkingen van de eerste versie. Dit spel was gebouwd om maximaal 100.000 spelers te hebben en daar zaten we met een kleine 250.000 ruim overheen. We hebben dus het hele spel van de grond af op gebouwd in samenwerking met onze uitgever Flaregames en daarbij goed gekeken naar de vragen en verzoeken van bestaande spelers.

WordOn HD ziet er behoorlijk anders uit dan zijn voorganger. Waar die nog een strak uiterlijk had met tinten oranje en groen, daar is de nieuwe een gala van felle kleuren. Lichtblauw, oranje, lichtgroen, wit en geel kom je overal tegen en daardoor lijkt het spel een stuk meer op andere online spellen. Het lettertype is eerder cartoony dan strak en in de chat ziet dat er wat kinderachtig uit. Daaraan is wel wel weer aardig dat je tussen de chats door ziet op welk gelegd woord de reactie is ontstaan. Overigens is WordOn HD nog niet geoptimaliseerd voor het scherm van de iPhone 5.

Over het nieuwe uiterlijk van WordOn zijn we nog niet uit. Het spel ziet er vriendelijker, maar ook minder eigen dan het origineel uit. Het gluren maakt het spel tactischer, maar dat wordt gecompenseerd door de sterren waarmee je een beetje flauw voordeel kan halen. De grootste verbetering van WordOn HD is vooral dat het spel online stabieler en soepeler moet lopen dan de voorganger ooit gedaan heeft.

Downloaden: WordOn HD (gratis, universele app, vanaf iPhone 3GS en iOS 4.0)

door Bart Breij

Is de appmeister van iCulture, die zijn nieuwe iPhone 6 aangrijpt om eens goed de bezem te halen door de 1150 geïnstalleerde apps. Heeft onder andere Tweetbot, Acompli, Forza en Vivino op zijn homescreen staan.

29 reacties

 1. door Jerry

  Nice :) Het nieuwe uiterlijk is behoorlijk geïnspireerd door Rumble/Ruzzle ;)

  Ik ben wel benieuwd waarom ie helemaal van scratch moest worden opgebouwd; een limiet op het aantal spelers waar je kennelijk niet omheen kunt klinkt wel gek als excuus namelijk.

  Beantwoorden Quote

 2. door Antje74

  Het gluren is beetje flauwe toevoeging die get spel eigenlijk niet nodig heeft. De nieuwe kleuren en layout maken het ook wat onoverzichtelijker. Het spel loopt nu wel veel soepeler, en dat is een verademing! Maar qua looks kan het niet tippen aan WordBoxer.

  Beantwoorden Quote

 3. door Barry Houten

  Speel het nu een paar uur en ik moet zeggen hartstikke leuk hoor. Met name de munten meter helpt me in het vinden van goede woorden en gluren doe ik graag!

  @Jerry: Volgens mij staat er juist dat zij veel meer spelers hebben dan verwacht toch?
  Ja lijkt verder wel veel op ruzzle, wat weer veel lijkt op scramble with friends wat weer veel lijkt op song pop wat weer veel lijkt op draw something..

  Beantwoorden Quote

 4. door Jerry

  @Barry Houten: Ja, maar het lijkt me zo random. Je houdt er toch gewoon rekening mee dat je oneindig aantal spelers kan hosten? :)

  Beantwoorden Quote

 5. door Patrick

  Vervelende is dat je alleen tegen Facebook vrienden kunt spelen. Niet iedereen heeft een Facebook account…

  Beantwoorden Quote

 6. door Prrrap

  @Patrick: Je kunt ook zoeken op andere spelers gewoon bovenaan dat scherm. Naam intikken en op ‘zoek’ klikken.

  Beantwoorden Quote

 7. door Hans

  Spel is een grote vooruitgang maar jammer dat men voor een infantiele layout kiest.

  Beantwoorden Quote

 8. door Ronald

  Was al van begin af aan fan van word on en nog steeds speel ik het dagelijks. Ik vind wordon hd een fijne verbetering. Leuke nieuwe features erbij en persoonlijk vind ik de kleuren en het spel wat overzichtelijker en helderder geworden. Wel minder eigen, maar dat vind ik niet zo erg. Gelukkig kun je het spel nog steeds spelen met iedereen, dus ook met mensen die geen facebook hebben. Desondanks is met facebook inloggen wel leuker want dan speel je automatisch een soort wekelijks tournament voor de beste score met FB vrienden. Vooral de verbindingssnelheid is 100% verbeterd en dat was toch de grootste bottleneck. Het is en blijft het leukste en meest verslavende woordspel die echt niet gaat vervelen.

  Beantwoorden Quote

 9. door Civman

  Benieuwd wat ze doen voor de betalende klanten van de erste versie? Is hier al iets over bekend bij iPc?

  Beantwoorden Quote

 10. door EddieB

  Weet iemand of je ook kunt blijven spelen tegen mensen die (nog) de “oude” versie nog gebruiken?
  En kun je je “oude” account blijven gebruiken of moet je een nieuwe aanmaken? Dit laatste i.v.m. de contactpersonen die ik dan eerst even moet backuppen.

  Beantwoorden Quote

 11. door Ronald

  @EddieB: Je moet een nieuwe account aanmaken en kunt geen gebruik meer maken van je bestaande account en onafgeronde spellen.

  Beantwoorden Quote

 12. door truusvink

  Wat is de functie van die sterren, bij aanvang van een nieuwe spel wordt gevraagd of je 3 sterren in wil zetten?

  Beantwoorden Quote

 13. door Hans de Vos

  Gebruik de app zowel op een Apple tablet 3 als op een tablet Samsung galaxy tab 2.
  De Samsung loopt regelmatig geheel vast in het spel.
  Afsluiten van het spel en weer openen is het enige wat je dan kan doen.
  Android software fout ?
  We spelen het graag word0n HD vooral tegen elkaar en tegen fb gebruikers.
  Hoop dat u de fout kan oplossen

  Beantwoorden Quote

 14. door denise

  Hoe kan ik een persoon die ik als vriend heb toegevoegd verwijderen?

  Beantwoorden Quote

 15. door edmetro

  kan je ook chatten met je tegenstander ?

  Beantwoorden Quote

 16. door Mirjan

  Kan iemand mij aub uitleggen wat het doel is van de muntenmeter? En wat je met de sterren kan doen?

  Beantwoorden Quote

 17. door Gerry Jaarsbergen

  Ik vind het een heel leuk spel, speel het ook veel maar het zit geregeld vast en dan kun je niks meer.
  Alleen opnieuw downloaden maar dat is niet de bedoeling
  toch !!!!

  Beantwoorden Quote

 18. door richard

  Leuk Spel..

  Alleen je kunt er zo weinig mee munten kopen moet je gewoon niet doen. zonder van je geld.

  Je kunt alleen maar gluren en in de pot kijken….
  gewoon lekker spelen en sparen. dan krijg je vanzelf je muntjes.

  Beantwoorden Quote

 19. door Lya

  Krijg bij de muntenmeter ineens een ? Teken weet iemand hoe ik dat kan oplossen

  Beantwoorden Quote

 20. door Clico

  Origineel geplaatst door Lya
  Krijg bij de muntenmeter ineens een ? Teken weet iemand hoe ik dat kan oplossen

  Munten inzetten. Dan moet je ze wel hebben.
  De woordwaarde wordt niet meer getoond. Dit lijkt me echter niet zo groot probleem.

  Beantwoorden Quote

 21. door Frank

  Dit is samen met Wordfeud mijn spel voor de Kerst!

  Beantwoorden Quote

 22. door Marg

  Is Wordon alleen maar te spelen op Apple? Wa ik ook probeer op mijn Asus-tablet met Android 4.1.1, ik krijg het spelletje niet opgestart. Ik krijg elke keer de melding dat het spel geen contact kan krijgen met de server en dat ik mijn internetverbinding moet checken. Ik heb wel internet want de tegenspeler ontvangt wel een melding dat ik met haar wil spelen, maar vervolgens blijft dat gekleurde radertje maar draaien en draaien. Wie weet een oplossing?

  Beantwoorden Quote

 23. door irma

  Even een vraag: ik speel dit spel erg graag, maar wordt lastig gevallen door een medespeler, deze stuurde mij sexistische berichtjes, ik heb het spel beeindigd, maar deze persoon probeert steeds of ik weer met hem wil spelen. Ik wil graag weten wie deze persoon is , zodat ik hem kan confronteren met zijn acties….lekker makkelijk nu voor hem, als je anoniem bent…heb wel zijn naam/nummer en foto waarmee hij wordon speelt, maar kan hem niet vinden op facebook.

  Beantwoorden Quote

 24. door Frutsel

  @irma: Nou daar heb ik ook last van, weet alleen nie hoe ik diegene zijn spel moet afsluiten. Hoe sluit je af?

  Beantwoorden Quote

 25. door roos

  Ik krijg elke keer de melding dat er geen verbinding met de server gemaakt kan worden.
  Stomme is dat er wel meldingen van uitnodigingen of melding van reeds gestarte spellen dat ik aan de beurt ben worden ontvangen met het ingestelde geluidje

  kan iemand me helpen ….. in simpele taal :-)

  Andere app kan ik dus wel gewoon spelen met de HTC One

  Beantwoorden Quote

 26. door Inez

  Iemand enig idee wat ik moet doen als het spel vast loopt op een ipad 4?

  Beantwoorden Quote

 27. door Marian

  Ik heb geen chat-functie op mijn spel. wat moet ik doen om die te krijgen?

  Beantwoorden Quote

 28. door Cwessels

  Weet iemand hoe je alle meldingen uit kunt zetten? Ik wil geen getril heel de nacht horen.

  Beantwoorden Quote

 29. door mellisa

  Irma, als hij je lastig blijft vallen moet je aangifte doen bij de politie.
  Want dat is niet leuk.
  Wis hem gewoon uit je lijst en als hij blijft komen, blijven wissen tot hij weggaat of stopt.

  Beantwoorden Quote

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar.com. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.