Wordfeud: online Scrabble in het Nederlands op je iPhone (review)

Met Wordfeud kun je online op je iPhone Scrabble spelen. Van alle Scrabble iPhone spellen heeft WordFeud (freemium) als enige een Nederlands woordenboek.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Wordfeud IconGeloof het of niet: Wordfeud staat al sinds april 2011 in de App Store, maar is opeens een hype geworden. Misschien omdat het in veel opzichten lijkt op Zynga’s populaire Words With Friends, dat de afgelopen tijd veel in het nieuws is. Maar Wordfeud (spreek uit: wurdvjoet) heeft één belangrijk streepje voor op Words with Friends: je kunt er ook mee in het Nederlands spelen. Gezien de populariteit in de afgelopen weken, leek het ons gepast om het spel eens onder de loep te nemen. Zowel Wordfeud als Words with Friends zijn kopieën van Scrabble, het bekende bordspel met woorden, maar dan met de mogelijkheid om online te strijden tegen andere spelers. Omdat de populariteit van het spel ook ons niet is ontgaan, vonden we het tijd voor een kritische blik.

Online spelen met Wordfeud

Wanneer je een potje Scrabble (of beter: Wordfeud) wil beginnen druk je op de Plus-knop, rechtsboven in de app. Daar krijg je de optie om uit meerdere talen te kiezen (Nederlands, Deens, Engels, Frans, Noors, Spaans en Zweeds) en is het ook mogelijk om het soort spelbord te genereren. Kies voor ‘Standard’ voor een traditioneel Scrabble-bord met puntenverdubbelaars op de gewoonlijke plaatsen, of voor ‘Random’ waardoor de puntenverdubbelaars totaal willekeurig op het bord zijn geplaatst. Voor het uitdagen van een tegenstander kun je een van je Wordfeud-vrienden selecteren, een willekeurige andere speler opzoeken of een uitnodiging om de app te downloaden naar een van de personen in je contactlijst sturen. Er is helaas geen koppeling met sociale netwerken of Apple’s eigen Game Center.

Mocht je Scrabble nog nooit gespeeld hebben, hier een korte uitleg: spelers krijgen ieder een zevental letters, die ze mogen gebruiken om op het bord woorden te vormen. Je letteraantal wordt automatisch aangevuld, totdat alle letters op zijn. Wanneer het eerste woord gelegd is mag je alleen nog maar woorden op het speelveld leggen die aan de reeds aanwezige letters op het veld gekoppeld kunnen worden. Hoe obscuurder de letter, hoe meer punten hij oplevert. Dit puntenaantal kan ook nog eens vermeerderd worden door het woord op speciale vakjes neer te leggen, zoals dubbel letterwaarde, triple letterwaarde, dubbel woordwaarde en triple woordwaarde. Degene die het meeste aantal punten heeft vergaard wanneer alle letters op zijn, wint.

Wanneer je een woord hebt gelegd, kun je wachten totdat je tegenstander dat ook weer doet. Heb je echter belangrijker zaken te doen, dan kun je de app ook afsluiten en er later weer naar terugkomen. Zodra het jouw beurt is krijg je dit via een pushbericht te weten, mits je push notificaties voor Wordfeud hebt ingeschakeld. Vooral daarin zit de kracht van Wordfeud: je bent hierdoor namelijk niet aan een bepaald tijdstip gebonden om te gaan spelen, maar bepaalt zelf wanneer je er tijd in steekt. Neem alleen niet téveel tijd om na te denken, want maak je 72 uur lang geen zet, dan verlies je het spel automatisch. Tijdens het spelen kun je via een chatfunctie ook praten met je tegenspeler. Hiervan krijg je geen pushbericht, maar als de ander de app weer opstart zie je met een badgenummer dat er een chatbericht klaar staat.

Naast de iPhone-versie van Wordfeud is er ook een Android-app. Dit is interessant voor iPhone-gebruikers, omdat beide versies met elkaar kunnen communiceren. Hierdoor is het mogelijk om met een vriend die een Android-telefoon gebruikt, te spelen. De ontwikkelaar heeft via Twitter laten weten dat er ook een iPad-versie gepland is.

Reclame en storende herinneringen

Wordfeud is als freemium-app gratis beschikbaar in de App Store. Via een In-App aankoop van €2,39 kun je de volledige versie van het spel aanschaffen, waarin alle aanwezige reclame is verwijderd. Deze aankoop heeft zeker zin, want de voortdurende reclames en herinneringen om te upgraden zijn behoorlijk irritant. Naast de gewoonlijke banners onderin de app kom je tijdens het spelen namelijk ook schermvullende advertenties tegen. Deze schieten omhoog na het maken van een zet en herinneren je er constant (na elke twee beurten) aan dat je met een in-app aankoop kunt upgraden. Erg vervelend, omdat dit vele malen indringender is dan reclame in andere apps of op een website.

Dit betaalmodel heeft gelukkig wel een voordeel. Je kunt namelijk de volledige functionaliteit van de app uitproberen zonder een cent uit te geven. Omdat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen gratis en betalende spelers, heb je dezelfde kansen en dezelfde toegang tot de multiplayer-mogelijkheden. Kies je er uiteindelijk voor om de sprong te wagen, dan hoef je niet een andere app te downloaden. De lopende sessies blijven intact.

Nederlands Scrabble-woordenboek

Het Nederlandse woordenboek alleen al is voor ons reden om Wordfeud te verkiezen boven Words With Friends. Dat wil echter niet zeggen dat wij helemaal tevreden zijn met de woordenlijst. Hoewel deze een groot aantal standaardwoorden goed oppikt, komt het namelijk vrij vaak voor dat een woord niet herkend wordt of dat onzinnige woordcombinaties juist klakkeloos worden geaccepteerd.

Verkleinwoorden vormen een vaak voorkomend probleem. Het woord ‘bokjes’ wordt bijvoorbeeld wel opgepikt, maar de app snapt niet wat ‘bakjes’ zijn. Dit terwijl zowel ‘bok’ als ‘bak’ gewoon herkend worden. Hetzelfde geldt voor woordcombinaties: kun je een aantal woorden aan elkaar schrijven, dan is de kans groot dat de app de combinatie niet herkent en vervolgens niet goedkeurt. Een voorbeeld is het niet-geaccepteerde woord ‘eiersalade’. Waarschijnlijk is dit te danken aan de Engelstalige origine van de app, waarbij dit soort elementen niet meespelen in de taal.

Mocht het je door deze beperkingen niet lukken om een goed Nederlands woord neer te leggen, dan zijn er nog genoeg alternatieven. Zo accepteert het spel de naam ‘Hans’ als een gewoon woord, maar worden andere eigennamen en plaatsnamen weer niet geaccepteerd. Afkortingen zijn ook een heikel punt: ‘ie’ is nog te begrijpen omdat het in spreektaal wel eens voorkomt (als spreektaal voor ‘hij’), maar we kunnen ons niet voorstellen dat ‘pg’ of ‘tb’ gangbare begrippen zijn. Afkortingen zoals ‘ajb’ zijn ook geen probleem. Ook Engelse verbasteringen zoals ‘moven’ en ‘boy’ worden goedgekeurd, maar ‘iq’ en ‘eq’ komen niet door de controle. Dit soort consequenties kunnen aanleiding zijn voor de nodige frustraties, met name als je tegenstander weer eens een bizar woord neerlegt en jouw perfect logische woord wordt afgekeurd.

Waar de Nederlandse woordenlijst van Wordfeud vandaan komt is ons nog niet duidelijk, maar wij vermoeden dat het open source woordenboek Open Taal er iets mee te maken heeft. We hebben de vraag inmiddels bij de ontwikkelaar neergelegd, maar bij publicatie nog geen antwoord ontvangen. Update: De ontwikkelaar liet ons weten inderdaad Open Taal te hebben gebruikt.

Wordfeud, Words with Friends en Scrabble vergeleken

Wanneer je enkel met een Nederlands woordenboek wil spelen, is de keuze voor Wordfeud een makkelijke. Zynga’s Words With Friends en EA’s officiële Scrabble-app bieden namelijk alleen een Engelse woordenlijst. Helaas is EA’s officiële app weer niet online te spelen. Er is een Wi-Fi-modus en de mogelijkheid om op dezelfde iPhone of iPad te spelen, maar bij beide wordt verwacht dat de tegenstanders bij elkaar in de kamer zitten. Deze lokale multiplayer wordt wel leuker wanneer je de iPad-versie van het spel en meerdere iPhones hebt. Door daarop de gratis Scrabble Tile Rack app te downloaden is het namelijk mogelijk om je iPhone als letterhouder te gebruiken voor de iPad.

Het is vervelend dat EA’s Scrabble niet online gespeeld kan worden, maar de app is weer niet afhankelijk van externe servers. Liggen de servers van Wordfeud of Words With Friends er uit, dan moet je wachten tot dit is opgelost voordat je verder kunt gaan. En juist bij Wordfeud zijn problemen met de serververbinding eerder schering dan inslag.

Het toevoegen van vrienden is bij Words with Friends een stuk beter geregeld dan bij Wordfeud. De Facebook-koppeling die in Words with Friends wel aanwezig is, ontbreekt in Wordfeud. Ook is er geen optie om op andere sociale netwerken (zoals Twitter) naar vrienden te zoeken. Je moet dus al bekend zijn met iemands Wordfeud-naam of een vriend(in) uitnodigen via je adresboek of door direct het e-mailadres op te geven.

De drie speelborden lijken in grote lijnen op elkaar, maar er zijn nuances. Ieder heeft namelijk de puntenverdubbelaars in een ander patroon over het bord verspreid. Zo bevinden de vakjes voor driedubbele woordwaarde in Scrabble zich in de hoeken van het bord, terwijl ze in Wordfeud aan het midden van de uiteinden zitten. In plaats van in een enkele lijn zoals het originele Scrabble, zijn de vakjes voor dubbele woordwaarde in Wordfeud ook meer verspreid. Words With Friends is nog extremer in zijn tegelplaatsing: daar zijn verschillende letter- en woordenverdubbelaars op willekeurige plekken van het bord geplaatst. Alleen de driedubbele woordwaarde zit aan de uiteinden van het bord, net als bij Wordfeud.

Conclusie

Ondanks alle kritiek op het woordenboek en de regelmatige serverproblemen, verwachten we ons nog wel enige tijd te vermaken met Wordfeud. Het is nu eenmaal – vooralsnog – de enige Scrabble-variant met Nederlands taalbestand. Het beurtelings online spelen op momenten dat het jou uitkomt is niet alleen praktisch, maar ook iets waar veel iOS-spellen nog wel iets van kunnen leren. We hopen dat de ontwikkelaar de serverproblemen snel onder controle krijgt en de vele kritiek op het soms vreemde woordenboek ter harte neemt. Daarnaast zien we in een update graag aanvullende mogelijkheden om vrienden uit te nodigen, bijvoorbeeld via Game Center, Facebook en/of Twitter.

Info: Wordfeud

  • Ontwikkelaar: Bertheussen IT
  • Applicatie: Wordfeud
  • Te koop via: App Store
  • Prijs: gratis, adware (In-App aankoop: €2,39)
  • Geteste versie: 1.2.5
  • Bestandsgrootte: 8,0 MB
  • Cijfer: 7,5

Let op: in verband met de overzichtelijkheid van de reacties is het uitwisselen van spelnamen en/of uitnodigingen niet gewenst. Je kunt hiervoor ons forum gebruiken.

Reacties: 52 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.