WhatsApp tijdelijk verdwenen uit de App Store (inmiddels weer beschikbaar)

(Laatst bijgewerkt: ) · Gonny van der Zwaag

WhatsApp is momenteel niet meer te downloaden uit de App Store. De reden is onbekend. De app, die al wekenlang bovenaan de ranglijsten met bestverkochte apps stond, heeft de eerste plaats nu afgestaan aan Where’s My Water. WhatsApp was afgelopen tijd negatief in het nieuws omdat het eenvoudig bleek om de status van andere gebruikers zomaar te wijzigen. Opvallend was, dat dit nieuws zich vrijwel alleen in Nederland verspreidde en nauwelijks in andere landen. Het verwijderen van de iPhone-app lost echter het probleem niet op: de kwetsbaarheid is te vinden in het WhatsApp-protocol en misbruik werd gedaan via een externe website (WhatsAppStatus.net), die losstond van de app.

Bovendien kunnen bestaande WhatsApp-gebruikers nog steeds worden getroffen door de bug. Om misbruik te maken hoefde een kwaadwillende alleen het telefoonnummer van het slachtoffer te weten. Toen WhatsApp het IP-nummer van de website blokkeerde kwamen de hackers terug met de Windows-tool WhatsApp Status Changer. WhatsApp voor BlackBerry heeft net een update gekregen, maar dat zal weinig te maken hebben met het verdwijnen van de iPhone-app.

Update 1: De Duitse site Macerkopf deed navraag en kreeg als reactie van de ontwikkelaar te horen:

That is true. We are aware of this. Unfortunately we can’t comment on this matter any further at this time. Thanks.

Update 2: WhatsApp heeft via Twitter laten weten dat de app even niet beschikbaar is. Ze hebben een nieuwe versie ingediend, die ter goedkeuring bij Apple ligt.

Sorry, WhatsApp is temporarily unavailable on iTunes. We submitted a new version and are awaiting approval and publication by Apple.

Tipgevers: Bram en Pim

Whatsapp is inmiddels weer terug in de App Store. De reacties bij dit artikel zijn daarom verder gesloten.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Gonny van der Zwaag is oprichter en hoofdredacteur van iCulture. Ze heeft een 38mm Apple Watch van staal met wisselende bandjes (nylon is favoriet) en een 256GB iPhone 7 Plus matzwart. In haar vrije tijd schrijft ze over slimmer fit worden op Fithacking.nl en over slimmer eten op Eetblog.nl.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.