Weeronline 3D Touch op de IPhone 6s.

Review: Weeronline, compleet vernieuwde weerapp

Weeronline is compleet vernieuwd en biedt nog duidelijker kaartjes en grafieken. Doel van de app is dat je nog maar één weerapp nodig hebt. Slaagt Weeronline daarin?

Weeronline heeft vanavond een compleet vernieuwde app uitgebracht. iCulture kon de app de afgelopen dagen al even testen. Doel van de app is dat je voortaan nog maar één weerapp nodig hebt, die je op de hoogte houdt van temperatuur, regen, vooruitzichten en een buienkaartje. Eigenlijk was de nieuwe versie van de app een paar dagen geleden al af, maar de makers hebben er op het laatste moment nog ondersteuning voor 3D Touch in gestopt, zodat je snel de neerslagmeldingen en de 14-daagse verwachting kunt opvragen.


Weeronline 3D Touch op de IPhone 6s.

Weeronline: alleen vernieuwd op de iPhone

Het is alweer twee jaar geleden dat we voor het laatst over Weeronline schreven, de weerbericht-app van Meteovista. Het logo is hetzelfde gebleven, maar het uiterlijk van de app is meegegaan met z’n tijd. De vernieuwingen gelden overigens alleen voor de iPhone-apps (gratis en betaald), want Weeronline HD heeft geen update gekregen. In de iPad-app kun je nog steeds op een dashboard je favoriete weerwidgets instellen.

De iPhone-app is compacter en biedt niet die flexibiliteit, maar je kunt wel zelf bepalen of je bijvoorbeeld de regen in een radar of in een grafiek wilt zien. De makers hebben de app in samenwerking met gebruikers ontwikkeld (al weten we niet hoe groot die groep was). Qua uiterlijk moet je rekening houden met een vrij witte app, waarbij alle informatie eigenlijk al op één scherm te zien is. Het hamburgermenu zul je maar op twee momenten openen: om (eenmalig) de regennotificaties in te schakelen en om je favoriete plaatsen in te voeren. De rest van de tijd zul je aan het hoofdscherm genoeg hebben.

Weeronline: hoofdscherm met temperatuur en vooruitblik. Weeronline: kaartje met buienverloop.

Handig: regenmeldingen
Omdat ik de gratis versie van de app kreeg om te testen, zie je op de screenshots behoorlijk wat aansporingen om Weeronline Plus af te sluiten. Die app (€1,99) bevat geen reclame en laat dagelijks een geschreven weersverwachting zien. Persoonlijk is dat voor mij niet nodig, omdat de app zelf eigenlijk al genoeg informatie laat zien. Vooral de regenmeldingen vind ik nuttig, ook omdat ze wat speelser geschreven zijn dan in de meeste weerapps. Als je wilt kun je ook in de neerslaggrafiek kijken wanneer het gaat regenen. Wat ik daarbij jammer vond, is dat je de iPhone niet kunt kantelen om verder vooruit te kijken. De regengrafiek laat ook meteen zien tot wanneer het droog blijft (zie de tekst midden in het scherm). Natuurlijk zit er ook en traditioneel kaartje met buienanimatie in de app.

weeronline-neerslaggrafiek Weeronline: kaartje met buiengrafiek

Alles is bereikbaar vanaf het startscherm
Wat handig is aan deze app, is dat alle informatie meteen vanaf het startscherm te raadplegen is. Zo kun je een gedetailleerder overzicht van de 14-daagse verwachting in beeld krijgen door gewoon op de strook op het homescreen te tikken. De lijst met favoriete plaatsen bereik je door op de plaats bovenin het scherm te tikken. Daardoor wijst alles zich vanzelf.

Weeronline: favoriete plaatsen. Weeronline: 14-daagse verwachting.

Ik heb deze app ook getest op momenten dat het regende en heb daarbij de meldingen vergeleken met de app RainToday (zie review). Dinsdag zou het volgens Weeronline om 14:15 uur al gaan regenen, terwijl het volgens RainToday pas om 14:35 uur zou beginnen. Het verschil is waarschijnlijk te verklaren uit het feit dat de ene app wat strenger is bij het inschatten van ‘lichte regen’ dan de andere. Op momenten dat de regen met bakken uit de lucht viel, gaven beide apps aan dat het flink regende. Beide apps geven daarbij ook het onderscheid aan tussen licht, hevige en zeer hevige regen. Maar zoals gezegd: de criteria hoe een bui wordt ingedeeld kunnen wel eens verschillend zijn.

Wat we niet meer terug konden vinden in de app, is het feit dat Weeronline werkelijk overal cijfers voor gaf. Golfen? Een 10! Barbecuen? Liever niet, een 6. Kamperen? Een 7. In de nieuwe app is alleen voor het komende uur een cijfer te zien (in dit geval een 5). San Diego, een van de steden die ik had ingesteld, krijgt met z’n 22 graden een dikke 10. Want ja, je kunt ook buitenlandse steden invullen in deze app.

Bij de keuze tussen de gratis en betaalde versie van de app, viel me op dat je bij de gratis versie (die ik heb getest) wel wat tussen de advertenties en oproepen om de Plus-versie te nemen, door met slalommen. Over slalommen gesproken: we hopen dat Weeronline ook nog de wintersport-informatie gaat toevoegen, want daarmee kon je zo makkelijk zien in welke plaatsen je de meeste sneeuw kunt verwachten.

Conclusie Weeronline review

Weeronline is een overzichtelijke app, vooral als je de betaalde versie van de app installeert. Je vindt dan op één scherm toegang tot alle relevante weersinformatie. De app geeft geen cijfer meer voor allerlei activiteiten, maar maakt dit goed met snelle 3D Touch-toegang en duidelijke kaartjes en grafieken. De app bevat nu genoeg informatie om zelf te kunnen beslissen of het lekker weer is om te golfen, barbecuen of fietsen. Gaat het Weeronline lukken om alle andere weerapps overbodig te maken? Dat ligt maar net eraan wat je van zo’n app verwacht. Satellietkaartjes met regenpatronen zijn bij gespecialiseerde regenapps misschien wat uitgebreider, maar Weeronline geeft wel een erg compleet beeld.

Pluspunten

  • Alle nuttige weerinformatie in één app.
  • Intuïtief te bedienen: alles is vanaf het homescherm bereikbaar.

Minpunten

  • Regenmeldingen willen nog wel eens verschillen in vergelijking met andere apps.
  • Twee verschillende apps (waarom geen in-app aankoop?).

Informatie

Laatst bijgewerkt
2 december 2015 om 23:24
Onderwerp
Categorie
Het weer

Reacties: 14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.