Volkskrant introduceert drie iPhone-applicaties (preview)

Preview van Volkskrant, de nieuwsapplicatie voor de iPhone van deze bekende krant. De Volkskrant brengt in één keer drie applicaties uit: de hier besproken nieuwsapplicatie Volkskrant, de applicatie Mijn Nieuws en de VK Puzzel.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

volkskrantDe Volkskrant gaat de komende dagen drie iPhone-applicaties via de App Store lanceren. De drie applicaties zijn los te installeren, hebben elk een eigen insteek en zijn door drie verschillende bedrijven ontwikkeld. In deze preview zullen we kijken naar de eerste applicatie, Volkskrant. De twee andere applicaties, Mijn Nieuws en VK Puzzels zullen in andere artikelen aan de orde komen.


Er zijn inmiddels heel wat nieuwsapplicaties voor de iPhone verschenen. De Volkskrant stond daarom voor een lastige taak om iets te maken dat net zoveel indruk maakt als de nieuwsapplicaties van NU.nl en De Telegraaf, zonder het succes van anderen 1-op-1 te kopiëren. Ze stapten ervoor naar ontwikkelaar Jamoo Design. Voor mij een onbekende naam, maar er blijkt bij nader onderzoek toch een bekende naam achter te zitten. Oprichter Philip Plotnikov heeft zich namelijk aangesloten bij Moop.Me, een groep iPhone-ontwikkelaars die we kennen van iNap, File Info, Lyrics en meer. Philip is in het dagelijks leven informatiekundestudent aan de UvA.

Indeling van Volkskrant op de iPhone

Anders dan de meeste nieuwsapplicaties heeft de Volkskrant voor twee ingangen op het nieuws gekozen: onderin beeld de vijf standaardknoppen (Voorpagina, Binnenland, Buitenland, Economie en More), bovenin tabbladen om naar Nieuws, Opinie en Video te gaan. De knoppen onderin het scherm veranderen wanneer je naar het volgende tabblad gaat: bij het tabblad Opinie zie je bijvoorbeeld Algemeen, Economie, Onderwijs, Den Haag en Integratie. Vanaf het startscherm kun je ook nog naar andere rubrieken, zoals Kunst, Groen, Voetbal en Werk.

Artikelen lezen in de Volkskrant

Bijna elk artikel is voorzien van een kleine thumbnail. Open je een artikel, dan zie je dat alle linkjes aanklikbaar zijn; je wordt daarbij doorgestuurd naar een geïntegreerde browser, waarin je ook kunt doorklikken naar vervolgpagina’s (maar zelf een URL invoeren lukt niet). Je kunt op elk moment met de knop Terug weer terugbladeren naar de Volkskrant-artikelen. De artikelen zelf zijn van behoorlijke lengte, zoals je bij de Volkskrant gewend bent (het is geen NU.nl). Onderaan de meeste artikelen staat een banner van de Rabobank.

Vanuit elk artikel kun je met pijlknoppen naar het volgende of vorige artikel bladeren. Doorsturen of markeren van artikelen is niet mogelijk vanuit deze applicatie. Dat kan trouwens ook niet in de tweede Volkskrant-applicatie Mijn Nieuws, die we in een ander artikel zullen bespreken en die gemaakt is door een andere ontwikkelaar, Oberon Interactive.

Reageren op nieuwtjes

Wat me tijdens het testen van de applicatie aanvankelijk niet helemaal duidelijk werd, is waarom je je voor- en achternaam moet invullen. Bij het lezen van nieuwtjes is er namelijk geen enkele manier om te reageren. Die reactiemogelijkheid is er wel bij opiniestukken: de knoppenbalk onderin het scherm toont dan twee grote knoppen: ‘Reageer’ en ‘Lees reacties’. Voordat je een reactie kunt plaatsen moet je wel eerst je naam invullen. Dit kun je op twee plekken doen: in de algemene iPhone-instellingen (Volkskrant heeft daar een eigen instellingsoptie) en in de applicatie zelf.

Daarbij ontdekte ik een klein bugje: de applicatie weigerde tot drie maal toe om mij een reactie te laten plaatsen: ik moest eerst mijn voor- en achternaam invullen. Maar dat had ik al gedaan! Na het nogmaals checken van de instellingen wist ik het ook even niet meer. Even later lukte het opeens wel, maar mijn (lange) naam overlapt een stukje van de tekst. De reactiemogelijkheid is wat mij betreft het minst geslaagde onderdeel van de Volkskrant-applicatie: na het doorbladeren van de reacties staat er onderaan de lijst geen uitnodigend reactieformulier op je te wachten. In plaats daarvan moet je op de knop Reactie tappen waarna een knipperende cursor op een volledig wit scherm op je staat te wachten.

Conclusie

De applicatie Volkskrant verschilt op diverse punten van de nieuwsapplicaties die NU en De Telegraaf eerder hebben uitgebracht. De artikelen zijn relatief langer, bevatten soms meerdere foto’s per artikel en er is gekozen voor een andere indeling met meer nadruk op Opinie en Video. Toch zijn er ook wat beperkingen: je kunt de knoppen onderin het scherm niet aanpassen, waardoor je je favoriete rubrieken niet onder handbereik hebt. Een andere beperking is dat je artikelen niet kunt markeren of doorsturen. Andere nieuwsapplicaties bieden niet de mogelijkheid om te reageren; bij de Volkskrant kan dat wél, maar alleen bij opiniestukken. Als iPhone-applicatie is Volkskrant op zich goed uitgevoerd.

Info: Volkskrant

  • Ontwikkelaar: Jamoo Design
  • Applicatie: Volkskrant
  • Te koop via: App Store (binnenkort)
  • Prijs: onbekend (gratis?)
  • Geteste versie: 1.0.0
  • Bestandsgrootte: 1,3MB
  • Cijfer: 7

Hieronder nog even een blik op de twee andere Volkskrant-applicaties, Mijn Nieuws en Volkskrant Puzzels, die nog aan de orde zullen komen:

volkskrant mijn nieuws   volkskrant puzzels

Reacties: 25 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.