Viber iPhone-app: gratis bellen met nieuwe Skype-concurrent

· Gonny van der Zwaag

viber telefoonVandaag is Viber gelanceerd, een VoIP-applicatie voor de iPhone die het enorm gemakkelijk probeert te maken. Viber lijkt qua functionaliteit op Skype, maar met een aantal nuttige extra’s. Je kunt gratis bellen via 3G en Wi-Fi naar andere Viber-gebruikers. De app draait op de achtergrond zonder je batterij leeg te trekken, levert goede audiokwaliteit en legt snel verbinding, beloven de makers. De eerste reacties op Viber zijn veelbelovend, zowel bij de gebruikers als bij de media: TechCrunch verwacht dat het in korte tijd een enorme hit gaat worden en vindt dat elke iPhone-gebruiker de app moet hebben. Viber synchroniseert de contacten uit je adresboek en laat zien welke vrienden al Viber in gebruik hebben genomen. Je kunt ze meteen gratis bellen.

Het gemak van de app blijkt uit het feit dat je niets hoeft te registreren: je kunt de vrienden uit je adresboek meteen bellen, zonder te registreren. Dat is anders dan Skype, waar je eerst een netwerk van vrienden moet aanmaken. Je moet de gebruikersnaam achterhalen en eerst toestemming vragen. Bij Viber werkt alles meteen: je telefoonnummer is je unieke ID en als je iemands nummer weet kun je hem/haar bellen, zoals de normale telefoon ook werkt. Het mooie is dat het werkt op elke iPhone met iOS 3.0 of hoger, dus ook voor de oudere modellen.

viber-iphonesNatuurlijk werkt Viber ook op de achtergrond: als de app is afgesloten en niet op de achtergrond draait kun je alsnog gesprekken ontvangen. Gebruikers krijgen een push notificatie met belgeluid. Klik je op de knop ‘Answer’, dan wordt er meteen een gesprek tot stand gebracht, binnen een paar seconden. Verder belooft Viber dat de iPhone-applicatie je batterij niet leegslurpt, als het op de achtergrond draait. Bij de iPhone-applicatie van Skype is dat momenteel wel een probleem. Skype heeft nog wel een pluspunt: chatberichten sturen tussen Viber-gebruikers is nog niet mogelijk, maar staat wel op de planning.

Viber gaat op termijn geld verdienen door extra diensten aan te bieden. Welke dat zijn, hebben ze nog niet bekendgemaakt. Het bedrijf is opgericht door mensen achter iMesh, een peer-to-peer-dienst voor het uitwisselen van bestanden. Ze zouden dus de kennis in huis moeten hebben om veel gebruikers te bedienen. Binnenkort komt er ondersteuning voor iPod touch en iPad en in het eerste kwartaal van 2011 volgt er ook een Android-app, zodat het aantal vrienden dat je gratis kunt bellen nog groter wordt.

Downloaden: Viber (gratis)

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Gonny van der Zwaag is oprichter en hoofdredacteur van iCulture. Ze heeft een 38mm Apple Watch van staal met wisselende bandjes (nylon is favoriet) en een 256GB iPhone 7 Plus matzwart. In haar vrije tijd schrijft ze over slimmer fit worden op Fithacking.nl en over slimmer eten op Eetblog.nl.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.