Twitter introduceert eigen patentovereenkomst om ontwikkelaars te beschermen

·

Twitter for iPhoneTwitter heeft vanavond een nieuw initiatief geïntroduceerd, dat het bedrijf Innovators Patent Agreement heeft gedoopt, kortweg IPA. Twitter garandeert met deze overeenkomst dat men nooit gepatenteerde ideeën offensief tegen andere bedrijven zal gaan gebruiken. Daarnaast houden de ontwikkelaars zelf het beheer over deze patenten en zijn ze vrij om daarmee te doen wat zij willen. De overeenkomst is een duidelijk antwoord op de onduidelijkheid die ontstond nadat duidelijk werd dat Twitter mogelijk zou kunnen optreden tegen apps die gebruik maken van de befaamde en veelgebruikte pull-to-refreshmethode.

Dit specifieke patent, dat beschrijft hoe inhoud van een app met een eenvoudige “pull” ververst kan worden, is officieel in handen van ontwikkelaar Loren Brichter. In het voorjaar van 2010 werden zijn bedrijf (atebits) en app (Tweetie) overgenomen door Twitter, waardoor het bedrijf ook eigenaar werd van het bewuste patent. Brichter had zelf al aangegeven dat hij niet van plan zou zijn om bedrijven het gebruik van zijn uitvinding te verbieden. Er werd gesuggereerd dat Apple de populaire functionaliteit niet zou gebruiken omdat het mogelijk inbreuk op Twitter’s patent zou maken. Met de vandaag geïntroduceerde overeenkomst hoeven Apple en andere ontwikkelaars zich daarover geen zorgen meer te maken.

Evenals andere bedrijven gebruikt Twitter patenten om eigen ideeën en uitvindingen te beschermen. Het bedrijf geeft aan dat men veel nadenkt hoe deze patenten in de toekomst gebruikt kunnen worden. Soms maakt Twitter zich naar eigen zeggen zorgen dat patenten de innovatie van anderen zouden kunnen afremmen. De IPA is volgens het bedrijf een antwoord op deze vraag.

Een belangrijke bepaling in de overeenkomst is het feit dat bedenkers/ontwerpers die een patent toegewezen krijgen ten allen tijde zelf het beheer over hun idee houden. Concreet wil dit zeggen dat, mocht Twitter ooit verkocht worden aan een andere partij, de bedenker van het idee dat is gepatenteerd altijd het laatste woord houdt hoe het patent toegepast wordt. Dit is een fundamenteel verschil met de manier waarop patenten in de meeste gevallen worden toegewezen: ontwikkelaars en ontwerpers tekenen een overeenkomst met het bedrijf waarvoor ze werken dat het bedrijf het volledige alleenrecht op alle patenten van de desbetreffende medewerker heeft. Twitter daarentegen zegt de patenten enkel als ‘schild’ en niet als ‘wapen’ te zullen gebruiken.

De vandaag geïntroduceerde overeenkomst is momenteel in draft-versie in te zien en zal pas later dit jaar officieel in werking treden. Het heeft betrekking op alle patenten die in het verleden aan Twitter-ontwikkelaars zijn toegekend en nog toegekend gaan worden.

door Michel Lusthof

Studeerde tot november 2013 Communicatie, maar is al sinds 2010 actief voor iCulture. Schrijft momenteel vooral 's avonds. Is een actieve Twitteraar en ook geïnteresseerd in tv-series, journalistiek en media. Schreef tijdens zijn studie ook voor andere techsites en -tijdschriften.

4 reacties

 1. door iPieter

  Dat is hoe het hoort. Patenten dienen niet om je offensief te verdedigen. Het is bedoeld voor ‘kleine’ uitvinders en ontwikkelaars om zich te kunnen beschermen. Niet voor ‘patent trolls’ en andere zooi …
  Nice, twitter.

  Beantwoorden Quote

 2. door Bubbly

  @iPieter: Oneens. Het moet niet zijn om zich zomaar te kunnen beschermen tegen alles, maar om hun eigen innovatie te beschermen. Ook grote partijen horen over dit recht te beschikken, niet enkel de kleinere.

  Beantwoorden Quote

 3. door Jasper

  Inderdaad, t ligt ook aan het patent.. Als mensen een jaar lang werken om een telefoon te ontwerpen waarna een ander het gewoon kopieert dan vind ik het terecht dat daar rechtszaken over gevoerd worden.

  Dat pull to refresh gratis beschikbaar wordt gesteld vind ik een goed punt omdat kleine ontwikkelaars zo het in hun app kunnen verwerken. Ik vind wel dat Apple licentiekosten moet betalen als zij het gaan gebruiken.

  Maar goed.. Het huidige internet is ook zo succesvol geworden omdat er geen licentiekosten aan zaten..

  Beantwoorden Quote

 4. door wost

  Duidelijke taal! ;-)

  “De overeenkomst is een duidelijk antwoord op de onduidelijkheid die ontstond nadat duidelijk werd dat Twitter mogelijk zou kunnen optreden tegen apps die gebruik maken van de befaamde en veelgebruikte pull-to-refreshmethode.”

  Beantwoorden Quote

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar.com. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.