TV Gids iPhone-applicatie krijgt update naar 2.0 (preview)

(Laatst bijgewerkt: ) · Gonny van der Zwaag

tvgids.tvDe iPhone-applicatie van TVGids.tv krijgt binnenkort een update naar versie 2.0. Wij kregen alvast een preview van deze app. Meteen bij het opstarten zie je dat de TV Gids een nieuw uiterlijk heeft gekregen, dat beter aansluit op de huidige standaarden. Het logo is gewijzigd en de app is aangepast voor het Retina Display van de nieuwste iOS-apparaten. In deze vernieuwde app bepaal je voortaan zelf de knoppen van de tabbladen onderin het scherm. Ook de homepageknop kun je zelf instellen, net als de volgorde van de zenders: allemaal naar eigen inzicht aan te passen.

tvgids-openingsschermMaar eerst even een huishoudelijke mededeling: de TV Gids-applicatie zal als volledig nieuwe applicatie in de App Store verschijnen, waarbij de huidige Pro-versie tot november 2011 blijft functioneren. Na die datum kun je de applicatie blijven gebruiken, maar er zullen geen updates in functionaliteit meer komen. Ook voor de huidige Lite-versie komen geen updates meer.


Update 1: De huidige Pro-gebruikers krijgen tot november 2011 toegang tot alle features in de nieuwe applicatie. Dit gebeurt op basis van je unieke toestel-ID (UDID). Excuses voor het eventueel ontstane misverstand.
Update 2: De applicatie is imiddels verkrijgbaar: TVGids.tv Pro (gratis)

Het standaard openingsscherm ‘Nu & Straks’ is voortaan vervangen door een nieuw scherm ‘Vandaag’ (zie hiernaast) waarop je direct naar de belangrijkste informatie kunt bladeren: kijktips, de 5 meest populaire programma’s die nog moeten beginnen, de eerstvolgende 5 actuele programma’s, een film van de dag met trailer en IMDb-informatie en een optie om direct naar je favorieten en herinneringen van vandaag te gaan.

Natuurlijk is ook het scherm Nu & Straks nog aanwezig in de app, maar deze heeft wel een iets ander uiterlijk gekregen, met compactere lijstjes waardoor er meer informatie op één scherm past. Zoals je hieronder kunt zien, krijg je niet langer de 6 eerstvolgende programma’s op een zender te zien, maar de eerstvolgende drie. De voortgangsbalkjes van de programma’s zijn ook smaller gemaakt.

tvgids-nu-straks
Nu & Straks: links het oude scherm en rechts het nieuwe scherm in versie 2.0

Open je de detailinformatie voor een programma, dan zie je dat daar de informatie voortaan ook compacter is weergegeven:

programma-informatie
Detailinformatie bij een programma: links de oude situatie, rechts de nieuwe app

Bij populaire programma’s krijg je voortaan ook de hashtag te zien, die je op Twitter kunt gebruiken. De database bevat nu de hashtags voor de 500 meestbekeken programma’s. Maar er is meer: je krijgt filmposters te zien, die klikbaar zijn naar een schermvullende weergave, je ziet de officiële homepage- en Twitter-link bij populaire programma’s, een linkje naar IMDb bij film en linkjes naar Google en YouTube-filmpjes. Kijkwijzer-iconen geven aan voor welke leeftijdscategorie een tv-programma geschikt is en als het programma in HD te bekijken is, zie je ook daarvan een icoontje.

tvgids-programma-acties
Acties bij een tv-programma: links de oude situatie, rechts de opties in de nieuwe app 2.0

Vanuit de app stuur je met één klik een sms-bericht met de programmagegevens, direct vanuit de app naar een vriend. Ook is het mogelijk om vanuit de app meteen een Twitter- of Facebook-post te maken over je kijkervaringen of een agenda-item aan te maken wanneer je een programma in de toekomst wilt zien.

Favoriete tv-programma’s

De app biedt de mogelijkheid om voor elk programma favorieten in te stellen. De bedoeling is dat je favoriete programma’s markeert door een hartje aan te tikken. Ze verschijnen dan in het overzicht op de voorpagina.

Herhalende alerts

Met de introductie van TV Gids 2.0 is het gebruik van herhalende alerts sterk verbeterd. Er wordt niet langer gecontroleerd of een programma op een bepaalde avond wordt uitgezonden, maar het is gekoppeld aan een tijdstip en tijdsspanne. Komt bijvoorbeeld Top Gear 15 minuten later dan gepland op tv, dan krijg je ook 15 minuten later een herhalende alert binnen. De applicatie houdt rekening met herhalingen van tv-programma’s: als een herhaling twee uur later op tv te zien is, krijg je niet alsnog een alert.

In de TV Gids kun je nu ook herhalende alerts invoeren op basis van tags. Op die manier kun je bijvoorbeeld alle Champions League-wedstrijden als herhalende alert instellen, ook als de naam van het programma steeds anders is. Dat geldt ook voor programma’s zoals The Voice of Holland: TVOH Live, TVOH Results en TVOH Real Live kun je in één keer regelen via een alert.

Het instellen van herhalende alerts is te regelen in het menu Meer, dat in de nieuwe versie (rechts) veel meer gevuld is:

tvgids-menu-meer

Overige vernieuwingen

Tot slot nog een viertal punten die hierboven nog niet aan de orde zijn geweest:

  • De snelheid van de app is sterk verbeterd op 3G/GPRS. De trailer van een film wordt dan bijvoorbeeld niet direct geladen en alles wat niet noodzakelijk is wordt achterwege gelaten.
  • Er is extra videocontent beschikbaar, zoals de bestbekeken YouTube-filmpjes en het NOS Journaal en actualiteitenprogramma’s zoals DWDD, Pauw & Witteman en EenVandaag. Binnenkort komen er nog meer videokanalen bij.
  • Het primetime-overzicht loopt vanaf nu van 19:00 uur tot 23:30 uur.
  • Op veel meer plaatsen in de app kun je swipen. In vrijwel alle weergaves blader je door te swipen door de gids heen, bijvoorbeeld bij het bladeren naar de volgende film of naar de volgende zender.

Voor versie 2.1 staan er ook alweer nieuwe plannen op stapel. De makers willen de voorpagina van de app ook instelbaar maken, zodat je zelf kunt kiezen welke genres je wilt zien. De update naar versie 2.0 komt binnenkort in de App Store beschikbaar.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Gonny van der Zwaag is oprichter en hoofdredacteur van iCulture. Ze heeft een 38mm Apple Watch van staal met wisselende bandjes (nylon is favoriet) en een 256GB iPhone 7 Plus matzwart. In haar vrije tijd schrijft ze over slimmer fit worden op Fithacking.nl en over slimmer eten op Eetblog.nl.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.