Tijdelijke video’s bewaren in Facebook Poke en Snapchat geen probleem

28 december 2012, 14:47 · Bart Breij

Snapchat niet veilig voor iPhoneDe snel in populariteit stijgende applicatie Snapchat, waarmee je foto’s en video’s kan versturen die de ontvanger maar één keer kan bekijken, is niet veilig voor het versturen van video’s. De video’s verdwijnen namelijk helemaal niet nadat je ze een keer bekeken hebt. Middels een externe applicatie op Windows of Mac waarmee je de bestanden op je iPhone kan bekijken, kunnen video’s nog gewoon bekeken worden. De bestanden kopiëren naar de computer gaat net zo makkelijk. Ook Facebook Poke is niet veilig.

De website Buzzfeed gebruikte daarvoor een programma met de naam i-FunBox voor Mac of Windows, maar er zijn soortgelijke toepassingen waarmee je de bestanden van de iPhone kan uitlezen. Volgt er bij een screenshot maken van een foto nog een waarschuwing naar de verzender, daar blijft die hierbij achterwege. Degene die een bestand stuurt, kan dus niet achterhalen dat je diens video hebt bewaard.

De nieuwe concurrent van Facebook, Facebook Poke, verwijdert de bestanden wel zodra je ze bekeken hebt. Echter: als je de bestanden nog niet bekeken hebt, kan je ook daar de iPhone op de computer aansluiten en de bestanden onderscheppen. Beide applicaties maken geen fouten met foto’s: die zijn beide niet te achterhalen in de mappen van de apps.

Snapchat en concurrent Facebook Poke kunnen vooralsnog dus niet garanderen dat de verstuurde video’s alsnog in handen komen van de ontvangers, en dat gevoelige beelden alsnog op een harde schijf of op internet belanden. Omdat Facebook Poke het wel iets veiliger aanpakt (je moet een bestand dus opslaan vanuit i-FunBox vóór het bekijken), schijnt de veiligheidskwestie een ander licht op onze eerdere vergelijking tussen Snapchat en Facebook Poke.

Downloaden: Snapchat (gratis, iPhone, iOS 5.0+)

door Bart Breij

Heeft bijna 1200 apps op de iPhone staan - net iets meer dan het gemiddelde aantal van 26. Is dan ook de appmeister van iCulture, met meer dan 5000 artikelen over apps en games. Kan niet zonder todo-app Clear.

3 reacties

 • blurr
  1 year

  Facebook Poke zal de screenshot functie van iOS natuurlijk niet uit kunnen schakelen, m.a.w. een echte faalapp in mijn ogen.

  Wellicht leuk voor windows phone 7.5?

  Antwoord Quote

 • 1 year

  Is Failbook ooit veilig geweest dan?

  Antwoord Quote

 • roy
  1 year

  Foto’s zijn ook geen probleem om te kopiëren! Ooit al eens gedacht aan de screenshot functie van de tegenwoordige smartphone. Het kost even wat trucwerk met de vingers maar als je de foto opent en je maakt een screenshot op dat moment ligt je foto ook zo op straat. Dit lukt met beide programma’s

  Antwoord Quote

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar.com. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.