Telegraaf Archief: 120 jaar De Telegraaf teruglezen op iPad

02 januari 2013, 17:50 · Bart Breij

Telegraaf Archief iPadDe grootste kranten-app in Nederland ooit. Dat kan je met enige zekerheid zeggen over de nieuwe app die De Telegraaf heeft uitgebracht voor de iPad. Telegraaf Archief biedt 120 jaar lang geschiedenis van de krant inzichtelijk op Apple’s tablet, vanaf de eerste krant in 1893. Er zijn meer dan 40.000 nummers te downloaden in de app, waaronder ook die van je geboortedatum of de voorpagina van na die ene nieuwsgebeurtenis. In totaal, zo belooft de uitgever, zijn er meer dan één miljoen pagina’s te lezen. Update: De Telegraaf reageert op gebruikersproblemen.

Maar als je die allemaal wilt doorbladeren, ben je wel een fortuin kwijt. Anders dan wat de App Store-omschrijving misschien doet vermoeden, (“Dit jaar viert De Telegraaf 120 jaar nieuwsgeschiedenis met zijn lezers. Alstublieft!”) kan je geenszins gratis door de geschiedenis bladeren. Elke krant die je koopt in de app, kost 1,79 euro. Het is ook nog een actietarief: na de introductieperiode gaat de prijs omhoog naar 2,69 euro. In de webshop van De Telegraaf kan je echter ook credits kopen waarvan je de code kan invoeren in de applicatie. Als je er tien afneemt, betaal je per krant 1,25 euro.

Telegraaf iPad selectieJe kan op allerlei manieren door de geschiedenis van De Telegraaf spitten. Met menuknoppen onderin kan je zoeken op dagen en maanden, maar leuker zijn misschien nog wel het hoofdscherm en de hoogtepunten. Daarin draagt de krant zelf nummers aan die om speciale redenen leuk zijn. Zo vind je in het hoofdscherm het allereerste nummer, het eerste nummer na het verbod op de Tweede Wereldoorlog en het nummer van afgelopen oudjaarsdag, waarop de krant precies 120 jaar bestond.

De sectie Hoogtepunten heeft de glansrol in de app, en is een tijdbalk waar je doorheen kan vegen om grote gebeurtenissen door te kijken. Er worden allerlei kranten aangedragen die om historische redenen belangrijk zijn, en met knoppen bovenin het scherm kies je uit verschillende rubrieken: Wereldnieuws, Koninklijk huis, Nederlands elftal, Misdaad in Nederland, Nederlandse politiek en… KLM. De aangekondigde nieuwsverhalen staan ook hier in de krant die je eerst moet downloaden. Kranten die je gedownload hebt, vind je terug in een apart tabblad.

Helaas is de app niet zonder fouten. Verschillende gebruikers merken op in de App Store dat de applicatie bij hun vastloopt nadat ze een krant hebben gekocht. We hebben De Telegraaf gevraagd wat er aan de hand is. Ontwikkelaar Tim Klein Haneveld:

Inderdaad hebben we deze reactie een aantal keer gekregen. Op het totaal aantal uitgeserveerde edities van 10.000 stuks is het gelukkig een kleinigheid, maar het is erg vervelend voor de lezers. We zijn er inmiddels achter dat het te maken heeft met de iPad 1 in combinatie met een vol geheugen en een grote krant (editie met veel pagina’s). Er wordt gewerkt aan een update en deze verwacht ik in de loop van volgende week in de App Store live te hebben.

Downloaden: Telegraaf Archief (gratis, iPad, iOS 5.0.1+)

Onderwerpen
door Bart Breij

Heeft bijna 1200 apps op de iPhone staan - net iets meer dan het gemiddelde aantal van 26. Is dan ook de appmeister van iCulture, met meer dan 5000 artikelen over apps en games. Kan niet zonder todo-app Clear.

15 reacties

 • Akoni2011
  1 year

  Te duur de kranten, voor een app die nog niet foutloos is, maar wel iets om in de gaten te houden, dat wel!

  EDIT: Toch maar gegokt en de app werkt uitstekend op mijn ipad 3.
  Heb gelijk de krant van 21 Juli 1969 opgehaald, dus Neil Armstrong op de maan, wel leuk moet ik zeggen.

  Antwoord Quote

 • Bert
  1 year

  Die krant bestaat 120 jaar omdat de eerste krant verscheen in 1893? Ja hoor, het verschijningsverbod van die krant na de oorlog misschien over het hoofd gezien?

  Antwoord Quote

 • Ron
  1 year

  Bij de KB (Historische Kranten) zijn alle Telegraaf edities van de afgelopen 120 jaar gewoon gratis in te zien en te downloaden.

  Antwoord Quote

 • Ruud
  1 year

  Ja, de app is gratis…

  Antwoord Quote

 • André
  1 year

  @Ron:

  Oh ja? Waar dan? Een verschrikkelijk slechte site.

  Antwoord Quote

 • Petertje
  1 year

  Gisteren een krant van 18 april 1971 gedownload! Krijg ik die van 18 april 1972. Weg 1 euro 79.

  Antwoord Quote

 • @Petertje: Mail even naar mobiel@telegraaf.nl. Dan lossen we het probleem op.

  Antwoord Quote

 • Iphonologicus
  1 year

  Spijtig deze keus van De Telegraaf. Te duur om eens lekker te gaan grasduinen in de historie. Zou de prijs zo hoog zijn om een enorme toestroom te voorkomen of gewoon tactische misser? Fantastisch initiatief maar jammerlijke denkfout – denk ik.

  Antwoord Quote

 • Julsa
  1 year

  Waarom opnieuw betalen als je een reeds aangeschafte krant opnieuw download (op bijv een 2e device) ?
  Na een reset of terugzetten van een back-up dus ook weer opnieuw dokken ?

  Antwoord Quote

 • Wim Poort
  1 year

  De app werkt momenteel heel slecht, de verbinding valt steeds weg.
  Ik had nog een credit tegoed, maar toch moet ik betalen.
  Slechte zaak!

  Antwoord Quote

 • Sinds vandaag is de app te updaten via de app store. Alle crash problemen zijn verholpen. Credits zijn voordelig te koop via de webshop van de Telegraaf. Toch een probleem: mail ons vua mobiel@telegraaf.nl

  Antwoord Quote

 • Sinds vandaag is de app te updaten via de app store. Alle crash problemen zijn verholpen. Credits zijn voordelig te koop via de webshop van de Telegraaf. Toch een probleem: mail ons!

  Antwoord Quote

 • Sinds vandaag is de app te updaten via de app store. Alle crash problemen zijn verholpen. Toch een probleem: mail ons!

  Antwoord Quote

 • J.B.A. Koeleman
  1 year

  Is er ook een Android-app voor mijn Samsung Tablet Tab 2 10.1?

  Antwoord Quote

 • @J.B.A. Koeleman: Nee, is er nog niet. Maar misschien is de app ‘Hier was het nieuws’ iets voor je: https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.kb.mobile.android.hierwashetnieuws

  Antwoord Quote

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar.com. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.