SuperBetter: overtref jezelf met een iPhone-app

SuperBetter is een app die je met gamification helpt werken aan het realiseren van je doelen. De app traint je daarbij op 4 gebieden: mentaal, fysiek, emotioneel en sociaal. Door opdrachten uit te voeren en de 'bad guys' te verslaan, realiseer je je doelen.

superbetter icoonSuperBetter is een app waarmee je leert om jezelf te verbeteren. Het zal mensen die het boek ‘The 4-Hour Body‘ hebben gelezen meteen aanspreken. Maar ook als je gewoon gefascineerd bent door het idee dat je altijd kunt leren en verbeteren, is SuperBetter de moeite om eens te proberen. SuperBetter is een game die je beloont om je doelen te realiseren en gezonder te leven. Eerder was er al een preview-app beschikbaar, waarin de principes van SuperBetter worden uitgelegd. Sinds vannacht is de volledige app verkrijgbaar voor €1,59. Met behulp van ‘gamification’ word je uitgedaagd om doelstellingen te halen die je voorheen als onhaalbaar beschouwde. Je eerste eigen iOS-app maken, een boek schrijven, een marathon lopen of 10 kilo afvallen… iedereen heeft wel doelen die je aan de kant zet door de waan van de dag. SuperBetter probeert je over te halen boven jezelf uit te stijgen.


reality is brokenToen ik hoorde dat gamedesigner Jane McGonigal bezig ging met een soort ‘zelfhulpgame’, was ik aanvankelijk wat sceptisch. Het begrip ‘gamification’ wordt te pas en te onpas overal op geplakt om saaie onderwerpen spannender te maken, maar uiteindelijk zit je vaak in handen met een suffe game, die je met een belerend toontje laat weten dat je meer fruit moet eten en vaker moet sporten. Gelukkig valt dat bij SuperBetter wel mee. McGonigal heeft veel ervaring met gamedesign en snapt hoe je mensen kunt motiveren. Dit doe je door kleine opdrachten uit te voeren: je krijgt bijvoorbeeld de opdracht om 50x met je vingers te knippen, om je doorzettingsvermogen te trainen. Als het je lukt om zo’n tamelijk zinloze taak vol te houden, train je je mentale kracht om ook andere klusjes te doen waar je misschien wat minder zin in hebt, maar die wel nodig zijn om je doel te bereiken. McGonigal is van mening dat je brein getraind kan worden, net als spieren. Ze kreeg het idee toen ze herstellende was van een ernstige hersenschudding en besloot haar herstelproces voor te stellen als een game: door zichzelf uitdagingen te stellen en zich onderweg kleine bonussen te beloven.

De app begint met een tutorial, waarin wordt uitgelegd dat je SuperBetter gaat worden op vier gebieden: fysiek, mentaal, emotioneel en sociaal. Elk aspect wordt toegelicht aan de hand van een filmpje, waarin McGonigal uitlegt waarom het belangrijk is. Heb je geen zin om te kijken, dan kun je ook een transcriptie van de tekst doorlezen. Een optioneel leesbare pagina legt uit wat de wetenschappelijke achtergrond is van de oefeningen die je moet uitvoeren. Gelukkig heb je bij elke oefening keuze uit twee opties, zodat je je niet ongemakkelijk hoeft te voelen. Om je bewust te worden van je ‘social resilience’ heb je bijvoorbeeld de keuze om iemand 6 seconden lang de hand te schudden of iemand via e-mail of Twitter te bedanken. Omdat het op de redactie nogal ongemakkelijk aanvoelt om mensen die je al langere tijd kent zomaar de hand te schudden, heb ik voor het laatste gekozen. Door een willekeurige persoon te bedanken ontstaat er een gesprek, met iemand waar je anders misschien niet zo snel contact mee zou hebben. Zo kun je weer punten bijschrijven op sociaal vlak.

Sommige opdrachten zijn heel simpel (“sta op en neem 3 stappen”), maar volgens de bedenkster is het juist de knop in je hoofd die je moet leren omzetten. Van drie stappen lopen word je niet fitter, maar het gaat juist om de daad, het feit dat je in de benen komt. Als je dat eenmaal hebt gedaan is een volgende stap (bijvoorbeeld 10 minuten hardlopen) binnen handbereik. Als de opdracht zou zijn om 10 minuten te gaan hardlopen, zou je al snel afhaken omdat het teveel gedoe is. Een taak als “3 stappen zetten” is echter zo simpel, dat je geen excuses kunt bedenken om het NIET te doen.

Jane McGonigal schreef ooit het boek ‘Reality is Broken‘, over hoe games ons kunnen verbeteren en hoe ze de wereld kunnen veranderen. Ze weet dus waar ze het over heeft. McGonigal is geen aanhanger van een zweverige aanpak, maar gaat in haar boek serieus in op de filosofische theorie van haar verhaal, terwijl ze tegelijk ook praktische handreikingen geeft. SuperBetter is gebaseerd op die ideeën. Je geeft aan welk doel je wilt bereiken en krijgt vervolgens ‘quests’ voorgeschoteld om er naartoe te werken. Ondertussen inspireer je anderen door je voortgang te laten zien. Je verdient punten op de genoemde gebieden (mentaal, emotioneel, sociaal en fysiek). Het toewerken naar je doel wordt vervolgens een avontuur, waarbij je een eigen ‘power pack’ van verschillende quests en activiteiten kunt samenstellen. Er is ook aandacht voor de ‘bad guys’, de obstakels die je tegenhouden om je doel te bereiken. Door alle beren op de weg voor te stellen als vijanden die je net als in een game moet verslaan, word je je bewust van de factoren (en mensen!) die je tegenhouden. Via Facebook kun je ‘geallieerden’ inschakelen, maar je kunt ook je vriendenkring erbuiten houden en contact leggen met andere SuperBetter-spelers. In een ‘geheim lab’ kun je brainstormen en bijhouden hoe je opschiet met je activiteiten.

Bij het opstarten van de app maak je een account aan en koppel je eventueel je Facebook-account. Daarna kan het avontuur beginnen! Als je jezelf niet als lifehacker beschouwt, kan het misschien wat geforceerd overkomen, om bijvoorbeeld obstakels te zien als ‘bad guys’ in een game. Maar geloof me: deze app is een duizend keer minder zweverig dan luisteren naar een bandje van Eckhart Tolle. Ben je meer van de praktische en mouwen opstropen-aanpak, dan is SuperBetter een app waarmee je meteen aan de slag kunt.

Downloaden: SuperBetter (€1,59)
Ook verkrijgbaar: SuperBetter Preview (gratis)

Informatie

Laatst bijgewerkt
25 juni 2012 om 13:11
Categorie
Productiviteit

Reacties: 9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.