Sterrenkijken: iPhone-app beschrijft Nederlandse sterrenhemel elke dag

· Bart Breij

Sterrenkijken iPhone iPad appWoensdag 20 maart is het startschot van de astronomische lente, en dus is het niet geheel toevallig dat de app Sterrenkijken uitgerekend vandaag is uitgekomen. De applicatie voor iPhone en iPad geeft je elke dag een korte beschrijving met wat je die nacht aan de sterrenhemel kan zien. Je krijgt desgewenst een pushbericht voor hemelverschijnselen of astronomische nieuwsberichten en ziet aanvullende informatie onder knoppen.

Sterrenkijken is niet zoals de geroemde app Star Walk een augmented reality-encyclopedie waarbij je de telefoon op de lucht richt en te lezen krijgt wat je ziet (of niet ziet). De nieuwe Nederlandse uitgave is in plaats daarvan een agenda waarmee je kunt zien welke bijzonderheden er de komende vijf dagen en nachten plaatsvinden boven je hoofd. Het begin van de astronomische lente vandaag, betekent bijvoorbeeld dat de zon van zuid naar noord over de evenaar beweegt. En: daarom duren dag en nacht overal op aarde even lang.

Afhankelijk van de inhoud van de tekst, zie je soms een sterrenkaartje waarop dingen geïllustreerd worden. Maar bij elke tekst die je ziet, tref je sowieso rechts een aantal knoppen. Als eerst zie je de tijden waarop de zon en maan opkomen en weer ondergaan, daarna zie je met een knop of de bekende grote planeten in de melkweg zichtbaar zijn. Venus? Van begin van de avond tot 23.30 uur, in het westen. Twee deelknoppen volgen voor Facebook en Twitter en daaronder tref je een kompas, dat je weer nodig kan hebben om je positie te bepalen als je buiten staat en omhoog kijkt. De onderste van de knoppen leidt naar de instellingen en bepaalt of je pushberichten voor nieuwsberichten en/ of voor hemelverschijnselen wilt ontvangen.

Sterrenkijken iPhone-app Sterrenkijken iPhone kaartje

De hemelverschijningen waarvoor Sterrenkijken je pushberichten zou kunnen versturen, zijn volgens de omschrijving in de App Store bijvoorbeeld een maansverduistering, meteorenzwerm, een heldere planeet of een mooie stand van de maand. Afhankelijk van het verschijnsel, krijg je een notificatie om 17.00 uur of om 22.00 uur. Wordt dagelijks je teveel, dan kan je instellen dat je alleen de één of twee belangrijkste verschijningen gepusht krijgt.

Hoewel Sterrenkijken misschien niet dezelfde wauw-factor als Star Walk en verschillende soortgelijke apps heeft, is de applicatie juist een leuke toevoeging daarop als je geïnteresseerd bent in die toepassingen. Dankzij de pushberichten hoef je geen lichtpunt in de ruimte meer te missen.

Downloaden: Sterrenkijken (€0,89 ter introductie, universeel, iOS 5.0+)

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Testte ruim 20.000 apps voor iCulture en schreef er meer dan 6000 artikelen over. Geeft als Appmeister nu appadvies aan ontwikkelaars, van concept tot communicatie.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.