Stay Alight HD: sfeervol iPad-spel in stijl van Angry Birds

· Bart Breij

Stay Alight iPad spel bijzondere sfeerAngry Birds heeft ook maar zo’n doorsnee thema, nietwaar? Stay Alight HD is een nieuwe iPad-game van Russische makelij dat qua spelconcept nog wel iets wegheeft van de boze vogels die de wereld veroverden, maar het idee wel in een eigenzinnig thema giet. In Stay Alight HD gooi je lichtstralen als twee verschillende mannetjes met een lamp als kop. In drie werelden rijk aan details, gooi je via stuiteren en schakelaars al het vuil dood. Bovenin beeld zie je hoeveel stralen je hebt om het level mee te halen.

Stay Alight HD iPad vlietuiglevelHet vuil zorgt er op den duur voor dat de wereld wordt ontdaan van al het licht – luidt het flinterdunne verhaal gedestilleerd uit de titel van de game, en dan moet je voorkomen. In een aantal worpen waarin je slim gebruik maakt van de omgeving, raak je zo het groene vuil en haal je een level. Er zijn verschillende lichtstralen (of eigenlijk balletjes) die je wegschiet, waarbij de ene beter stuitert dan de ander. Levels bevatten allerlei bochtjes waar je de balletjes doorheen schiet en al snel zijn er ook schakelaars die moeten worden geraakt om een deel van een level toegankelijk te maken voor volgende lichtstralen. Het spel lijkt in die zin meer op Fragger (link naar iPhoneclub) dan op Angry Birds.

Het is vooral de sfeer van Stay Alight HD die indruk maakt. Er zijn allerlei levels met grote, prominente objecten in beeld die altijd lijken te zijn aangetast door de tijd. Het maakt het spel niet uit dat de schaal ervan niet klopt. Zo gooi je in het ene level balletjes langs het Vrijheidsbeeld, en in het volgende over een badeend of onder een hoge naaldhak.

Downloaden: Stay Alight HD (€1,79, iPad, iOS 4.3+)

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Testte ruim 20.000 apps voor iCulture en schreef er meer dan 6000 artikelen over. Geeft als Appmeister nu appadvies aan ontwikkelaars, van concept tot communicatie.