Scopy en Zerobird: alleen foto’s of artikelen uit je Twitter-tijdlijn zien

(Laatst bijgewerkt: ) · Bart Breij

Scopy Twitter-app voor foto's iPhoneAlleen de foto’s of de artikelen uit je Twitter-tijdlijn bekijken. Het zijn functies die vooral geschikt lijken te zijn voor grootverbruikers van het sociale netwerk, maar zolang de gangbare Twitter-apps ze niet oppakken, komen er losse apps uit die de functionaliteit beiden. Scopy en Zerobird zijn de nieuwste apps in die categorie. Met de eerste bekijk je alle in je timeline geplaatste foto’s in een Instagram-achtige interface, met Zerobird lees je de verhalen achter de links in tweets.

Scopy

Scopy Twitter iPhone screenshotDe functie om een nieuwe tweet te schrijven en daar een foto met kleurenfilter aan te hechten, zit merkwaardig genoeg niet in een centraal geplaatst tabblad in Scopy. Die zit linksboven. Verder is de app duidelijk geïnspireerd door het succes dat Instagram heet. In een interface voorzien van houteffecten en leren stiksels tussen de berichten, prijken alle laatste beelden uit je timeline onder elkaar. Boven een foto zie je de naam van de fotograaf, de tijd van plaatsing en een like- en reply-optie. Wat de like-optie doet, is niet geheel duidelijk. De Reply-knop geeft toegang tot een menu met de functies reply, retweet en quote tweet.

Behalve in een timeline, kan je ook persoonlijke fotopagina’s van Twitteraars opvragen. In het tabblad People kan je personen eveneens favorieten, zodat je hun nieuwste afbeeldingen en foto’s snel kan benaderen zonder door een enorme mensenlijst te zoeken. Slim is ook de mogelijkheid om een foto in volledig scherm, op een zwarte achtergrond, te laden. Vervolgens kan je met een veegbeweging naar de volgende en vorige foto gaan. Met een tik op het beeld zie je een menu met de opties de foto op te slaan, de link ervan te mailen of de link te openen.

Scopy is een goed werkende app die er bovendien erg verzorgd uitziet. Het bijna kitscherige uiterlijk moet je aanstaan.

Downloaden: Scopy (€0,79)

Zerobird

Zerobird iPhone iPod touch Twitter nieuws lezenNet als Scopy, steekt Zerobird technisch prima in elkaar. De visuele stijl is wel een stuk witter, stuk nuchterder dan de eerstgenoemde app. In Zerobird krijg je ook wel wat foto’s mee, maar dan degene die doorlinken naar een externe site. Zo zie je een met Mobypicture geplaatste foto wel in het overzicht, maar een pic.twitter.com-afbeelding niet. Het zijn eigenschappen die Zerobird deelt met de eerder uitgebrachte app “>News.me die ook de links uit je Twitter-timeline voor je klaarzet.

Waar directe concurrent News.me kiest voor rijpende verhalen waar meerdere mensen het over hebben in je timeline, zit Zerobird bovenop de actualiteit. In een rustige, zakelijke interface worden de nieuwste artikelen bovenin de timeline weergegeven en zie je onder de kop van wanneer een stuk dateert. Daarna wordt het artikel, of een voorbode daarvan, in de applicatie zelf geladen op een goed leesbare pagina met veel wit- en ademruimte. Met een knop kan je een stuk mailen, tweeten of op Facebook linken. Een balk onderin wijst je naar het originele artikel op een webpagina die in de app wordt geladen.

Een bijzondere eigenschap is dat je kan instellen dat artikelen die je helemaal tot het einde leest, automatisch worden getweet namens jou. Die optie lijkt vooralsnog enkel een goede bedoeling, want we zagen het niet werken in onze testsessie. Daarnaast weten we ook nog niet hoe de leeralgoritmes van Zerobird in elkaar steken. Net als News.me zegt Zerobird te leren van je leesgedrag en je na verloop van tijd meer nieuws voor te willen schotelen dat op jou is afgestemd – iets wat eigenlijk best dubbelop is, gezien je mensen op Twitter waarschijnlijk niet voor niets volgt.

Downloaden: Zerobird (gratis)

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Testte ruim 20.000 apps voor iCulture en schreef er meer dan 6000 artikelen over. Geeft als Appmeister nu appadvies aan ontwikkelaars, van concept tot communicatie.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.