Scanner Pro: scannen en versturen van documenten onderweg

(Laatst bijgewerkt: ) · Edward Neve

Scanner ProScanner Pro is een nieuwe applicatie van ontwikkelaar Readdle waarmee je je iPhone kunt gebruiken als scanner. Readdle ken je misschien van de spellen Air Sail en Cannons. Ook hebben ze al eerder een applicatie uitgebracht om PDF-bestanden te beheren. Met de nieuwe applicatie Scanner Pro kun je documenten inscannen en deze vervolgens als PDF versturen via e-mail of opslaan op je iDisk. Ook kun je met je desktop computer via wifi de ingescande documenten op je iPhone via de ingebouwde server bereiken.

Om de applicatie te gebruiken kun je vanuit Scanner Pro foto’s maken van het document wat je wilt gaan versturen. Deze foto’s worden vervolgens ingelezen en via een speciaal algoritme geanalyseerd en verduidelijkt. Dit laatste om de tekortkomingen van de standaardcamera op een iPhone (3G) zonder autofocus te compenseren. Wanneer de foto’s ingelezen zijn kun je deze nog aanpassen qua kleur, helderheid en contrast. Vervolgens geef je het document een naam en slaat de applicatie deze op als een PDF-bestand. Je kunt meerdere pagina’s in dit PDF-bestand kwijt.

Dit PDF-bestand kun je daarna versturen via e-mail of online opslaan op bijvoorbeeld je iDisk-ruimte. Je logingegevens hiervoor kun je in de applicatie invoeren. Ook zogeheten WebDAV-services worden ondersteund. WebDAV is een protocol waarmee je de mogelijkheid hebt om op afstand documenten aan te maken, te veranderen en te verplaatsen op een (web)server. Daarnaast kun je via een ingebouwde server bij je documenten vanaf je desktop computer. Dit gaat via het (lokale) wifi-netwerk. Het server-adres wordt onderin de applicatie aangegeven. Voer dit in de adresbalk van je browser in en je kunt vervolgens de aangemaakte PDF-bestanden bereiken. Verder kun je je PDF-bestanden ook voorzien van een wachtwoord zodat ze niet zomaar voor iedereen te openen zijn.

Of het nou erg nuttig is om je iPhone als scanner te gebruiken valt te bezien. Misschien als je onderweg in de trein een bepaald artikel uit een tijdschrift naar iemand wilt sturen of wanneer je zelf geen scanner hebt thuis. De kwaliteit van de documenten is matig te noemen, en het vergt wel wat geduld om de foto’s van een artikel goed scherp te krijgen. Maar bij een scherpe foto van een A4, gemaakt met de iPhone 3G, is het PDF-bestand aardig leesbaar op een desktopcomputer. Je kunt eventueel met behulp van OCR-software het document daarna nog omzetten in bewerkbare tekst.

Scanner Pro kost 5,49 euro en is verkrijgbaar in de App Store.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Edward Neve (1979) was vaste blogger op iPhoneclub.nl van maart 2009 tot februari 2010. Al van kinds af aan bezig met computers, gadgets, en alles waar zoveel mogelijk knopjes op zitten. Nadat hij in 2007 voor het eerst in aanraking kwam met een iPod Touch volgde er niet lang daarna zijn eerste iPhone 3G. Sindsdien is hij helemaal verknocht aan het apparaat en probeert hij al het nieuws bij te houden wat hierover langskomt. Hij was al een vaste lezer van iPhoneclub en kwam via Twitter in contact met Gonny en Jean-Paul, die hem destijds vroegen om zijn nieuws voortaan ook hier op te schrijven. Edward schrijft onder meer ook voor PCM en Computer Idee. Nauwlettend hield hij voor ons de AppStore en Cydia in de gaten op zoek naar de beste tweaks, programma's en spellen. 

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.