samenvatter-icoon-groot

Samenvatter voor iPhone laat je sneller documenten lezen

Samenvatter voor iPhone belooft om langere teksten automatisch samen te vatten. De app kan handig zijn voor mensen die dagelijks veel teksten moeten lezen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

samenvatter-icoon-grootSamenvatter voor iPhone is een nieuwe Nederlandse app van GraafICT, die belooft om langere teksten automatisch samen te vatten. Met de gratis app kun je driemaal een tekst laten samenvatten, daarna betaal je €7,99 voor onbeperkte samenvattingen die je kunt laden via Google Drive, Dropbox of Microsoft OneDrive. De app kan handig zijn voor mensen die dagelijks veel teksten moeten lezen en daarbij de hoofdlijnen willen meepikken. Voor het snel doorlezen van een juridisch contract is het uiteraard minder geschikt, want dan kan het overslaan van details wel eens dramatische gevolgen kunnen hebben. Hoewel… de Samenvatter-app voor iPhone gebruikt kunstmatige intelligentie (AI) en zou dus feilloos de hoofdpunten van de onbenullige details moeten kunnen scheiden.


Toen ik zeker 15 jaar geleden kunstmatige intelligentie studeerde, waren er nog weinig praktische toepassingen. We bouwden kennissystemen, die aan de hand van vaste regels konden redeneren of iemand wel of niet een verzekering mocht afsluiten. Maar erg veel intelligentie zat er nog niet in. Neurale netwerken, spraaktechnologie en machinaal leren zouden allerlei knappe toepassingen mogelijk maken… ergens in de toekomst. Inmiddels is dat stadium wel bereikt, want in diensten als Google Now en Siri zijn allerlei slimme technieken verwerkt. Alleen in de gamewereld wordt dat nog AI genoemd, maar ook daarbuiten zie je dat er bij allerlei ‘slimme’ toepassingen ongemerkt wel wat AI aan te pas komt.

Van Summly naar Samenvatter

Het automatisch samenvatten van teksten, is ook zo’n toepassing. Eigenlijk is het samenvatten van teksten met AI inmiddels kinderspel, want de 17-jarige tiener Nick d’Aloisio maakte met de app Summly al een uitstekende app die nieuwsartikelen kan samenvatten. Yahoo was zo onder de indruk dat ze het bedrijfje van de tiener overnamen, waarna d’Aloisio zich binnen Yahoo is gaan richten op andere toepassingen van AI, met name de app Yahoo Digest. Ook die vat het nieuws samen in makkelijk behapbare brokken.

Alles goed en wel, maar die toepassingen werken alleen bij Engelstalige teksten en vaak ook nog alleen op nieuwsberichten die door een andere partij zijn uitgezocht. Samenvatter vult daarom een gat in de markt, met een app die Nederlandse teksten naar eigen keuze samenvat.

samenvatter-1 samenvatter-3

Teksten samenvatten

Na het installeren van de app doorloop je een introductie waarbij je de indruk hebt dat je in Microsoft Paperclipland bent terechtgekomen. Die introductie kun je meteen overslaan, want waarschijnlijk heb je in de App Store-omschrijving (of in deze review) al gelezen wat de app doet: teksten samenvatten. De app heeft maar twee schermen: een instellingenscherm en een scherm waarop je teksten importeert. Geef aan of je Engels of Nederlands wilt gebruiken en hoe lang de samenvatting moet worden: een vrij te kiezen percentage van de oorspronkelijke tekst (5% – 10% – 15% oplopend tot 95%) of een bepaald aantal woorden (tussen 1 en oneindig). Helaas was de trial al voorbij voordat ik er erg in had, dus ik heb de samenvatting in één woord niet kunnen testen, maar ben wel benieuwd welk resultaat dat oplevert.

Je leest teksten in via Google Drive, Dropbox of Microsoft OneDrive, waarbij je de app toestemming moet geven om je documenten te beheren. Omdat ik niet graag zie dat belangrijke documenten worden overschreven, heb ik Samenvatter toegepast op een paar oude hoofdstukken van een boek, waarmee ik bezig ben. Die teksten ken ik immers goed, dus ik kan ook goed inschatten of de juiste hoogtepunten eruit zijn gehaald. De maker van de Samenvatter-app legt uit dat gebruik is gemaakt van de service van een spin-off van de Universiteit van Nijmegen:

“Het is niet zomaar een samenvatter die op keywords filtert. Het is echt een intelligente service die al 15 jaar hierin getraind is, patronen en verbanden continu ziet en echt de kern uit een tekst kan halen.”

Volgens de maker is wetenschappelijk bewezen dat een goede samenvatting minstens 30% van de originele tekst moet zijn. Maar je kunt in de instellingen van Samenvatter dus ook een ander percentage instellen of kiezen voor een vast aantal woorden, zoals 400.

Resultaten

Ik heb de app hoofdstukken uit het boek laten samenvatten op basis van percentage (30%) en lengte (200 woorden). De samenvatting van 30% beviel daarbij beter. Er werden stukken tekst samengevat waarbij puntjes (…) aangeven dat er een stuk tekst is weggelaten. Bij de 200 woorden-samenvatting (zie afbeelding met ‘Hoofdstuk 2’) viel me op dat er te weinig was samengevat. Het leek er meer op alsof gewoon de eerste paragrafen van het hoofdstuk waren gepakt. Inclusief een uitspraak van Bo Adler, die voor begrip van het hoofdstuk helemaal niet relevant is. In dat geval kun je beter (zonder de app) het eerste deel van de oorspronkelijke tekst lezen en voor de rest wat met je ogen over de tekst te glijden. Voor alle duidelijkheid: de Samenvatter-app schrijft zelf niet op een intelligente manier nieuwe teksten, hij pakt alleen een aantal bestaande regels uit de oorspronkelijke tekst en zet die achter elkaar. Het is dus nog niet zo intelligent als de robotjournalisten die Associated Press al inschakelt om nieuwsberichten te schrijven.

samenvatter-2 samenvatter-4

Bij de samenvatting tot 30% was het resultaat beter: op zich krijg je een goede indruk van de tekst door alleen de samenvatting te lezen. Wat ik wel vreemd vond is dat de achterliggende technologie geen rekening houdt met tussenkopjes en ze zelfs zomaar weglaat. In de tekst over Garmin Swim (zie afbeelding) is een stuk weggelaten en gaat het opeens over Instabeat. In de oorspronkelijke tekst stond wel een tussenkopje ‘Instabeat’ en die is zo kort, dat ik ‘m in een menselijk gemaakte samenvatting had laten staan. Maar toch is het vreemd dat de AI-technologie geen rekening houdt met kopgroottes 2 en 3 die gewoon in de tekst stonden. Bij het snel scannen van een tekst met je ogen, let je juist wél op die tussenkopjes. Vreemd is ook dat er een onbegrijpelijke code werd opgenomen in de samenvatting (X4aKeYGRi3o). Het was niet aanwezig in het oorspronkelijke document – en nee, het is ook niet mijn wachtwoord.

Je krijgt met deze app wel een goede indruk van een tekst, zonder dat je zelf moeite hoeft te doen met samenvatten. Het kan dus handig zijn voor mensen die snel een tekst willen scannen en maar niet kunnen wennen aan snellezen of snel afgeleid raken bij het scannen van de tekst met je ogen. Of je daar zoveel tijd mee bespaart dat je daar €7,99 voor over hebt, is een persoonlijke beslissing.

Pluspunten

  • Tamelijk uniek, er zijn geen samenvatting-apps in het Nederlands
  • Handig voor drukbezette mensen

Minpunten

  • Snel over een tekst heen kijken is net zo effectief

Reacties: 3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.