Saaie zondag? Bezoek een monument met Rijksmonumenten.info op de iPhone

·

Rijksmonumenten.info voor iPhone iPod touchEr zijn 61.000 rijksmonumenten in Nederland. Dat laat de nieuwe Nederlandse iPhone-applicatie Rijksmonumenten.info zien in de zoekbalk. Met de app van ab-c media kun je nabije monumenten op een kaart of in augmented reality bekijken en kun je op een monument klikken om er informatie en foto’s over te lezen en bekijken. Bij een aantal gebouwen die kenmerkend zijn voor de Nederlandse geschiedenis kun je eveneens naar binnen kijken aan de hand van 360 graden-panorama’s.

De Augmented Reality-stand van de applicatie laat je door de lens van de camera naar de omgeving kijken en toont daarop met blauwwitte vaandels waar de monumenten zich bevinden. De techniek wordt mede mogelijk gemaakt door Layar en werkt aardig, maar als je in een rijke historische omgeving bent, lopen de vaandels al snel door elkaar en moet je een hele stabiele hand hebben om het overzicht te behouden. Een probleem dat meer augmented reality-apps hebben.

De nabije rijksmonumenten kunnen ook bekeken worden op een Google Maps-kaart met dezelfde vaandels of in een lijst die op afstand gesorteerd is. Daar staat een naam van het monument vetgedrukt boven de plaatsnaam. Links ervan staat een foto, maar die is helaas lang niet altijd aanwezig. De applicatie haalt zijn informatie uit papieren van de overheid en Wikipedia. Van de laatste bron wordt ook de foto gehaald. Als er geen foto voorhanden is, toont er een foto met een vraagteken erin. Ook is niet elk monument voorzien van even veel informatie. De Korenbeurs in Groningen heeft bijvoorbeeld twee beschrijvingen vanuit de overheid, een foto én een Wikipedia-pagina, terwijl van een gebouw in Winschoten alleen een kenmerkende puntgevel wordt genoemd.

Rijksmonumenten.info is ondanks het ontbreken van informatie hier en daar, misschien wel de meest uitgebreide geschiedenis-app van Nederland. Eerder besproken apps op dit gebied zijn Historypin, Xwashier en Madurodam in Beeld.

Downloaden: Rijksmonumenten.info (gratis)

door Bart Breij

Is de appmeister van iCulture, die zijn nieuwe iPhone 6 aangrijpt om eens goed de bezem te halen door de 1150 geïnstalleerde apps. Heeft onder andere Tweetbot, Acompli, Forza en Vivino op zijn homescreen staan.

11 reacties

 1. door Jorn

  Iets saaiers dan dat is er volgensmij niet?

  Beantwoorden Quote

 2. door Nivard

  Saaie Zondag??

  Kom maar naar het Bloemencorso in Zundert ;)

  Beantwoorden Quote

 3. door @rno

  @Jorn: En zo is er voor een ieder weer iets anders hè

  Beantwoorden Quote

 4. Leuk dat jullie onze app hebben besproken!

  Er komt komende week nog een update met speciale functies rond Open Monumentendag (10 september) en de foto-wedstrijd Wiki Loves Monuments die de hele monumenten-maand september loopt. De laatste zal er voor zorgen dat het aantal afbeeldingen nog flink toeneemt! We zijn trouwens continue bezig om meer informatie toe te voegen uit verschillende bronnen.

  Ik zal het nog even laten weten als de update er is.

  Beantwoorden Quote

 5. door Erp

  Typisch een overheidsapp: gemaakt door een bedrijf dat zich wel weet te verkopen maar bagger kwaliteit oplevert. Mensen, dit kan toch niet? Wat een bagger app!

  Beantwoorden Quote

 6. door Jerry

  Een beetje curieuze kop wel.
  Als je zelf bij Monumentenzorg werkt en daar bezieling uithaalt, kan iPc wel eens erg saai zijn…

  Beantwoorden Quote

 7. @Jerry – Dan interpreteer je de titel verkeerd. Juist door een monument te bezoeken kun je een saaie zondag opvrolijken.

  Beantwoorden Quote

 8. door dorien

  Werkt niet met iphone… Althans, die melding krijg ik als ik wil downloaden.

  Beantwoorden Quote

 9. door Pietje Puck

  Leuk idee, maar slechte uitvoering;
  -reageert erg traag (op een iPhone 4!)
  -de “vaandels” zijn veel te groot op de kaart; je moet extreem uitzoomen bij een straat vol monumenten.
  -Als je op de kaart kijkt, zie je de monumenten in de omgeving, maar als je de kaart dan opschuift, verschijnen er geen nieuwe.
  Kortom; een update is nog wel nodig!

  Beantwoorden Quote

 10. Update 1.1 is nu beschikbaar in de App Store!

  – direct afbeeldingen uploaden naar WikiMedia Commons / Wiki Loves Monuments
  – betere locatiebepaling
  – indicatie van het laden van de zoekresultaten
  – melding als er geen internetverbinding is of locatiebepaling uit staat

  Beantwoorden Quote

 11. door pietje puck

  hhhmmmm…..
  de bovenstaande door mij genoemde onvolkomenheden zijn er niet mee verholpen.
  Ook zie ik geen info over Open Monumentendag; dat zou er toch in komen?
  Wanneer komt versie 1.2?

  Beantwoorden Quote

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar.com. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.