Tinycards: nieuwe app van Duolingo

Review: Met Tinycards van Duolingo leer je alles

Review van Tinycards, een nieuwe app van de makers van Duolingo. Met Tinycards kun je leren over allerlei onderwerpen, zoals historie, geografie en Chinees.

Tinycards: nieuwe app van Duolingo

Duolingo kent iedereen als dé app om talen mee te leren. Met Tinycards bieden ze voor het eerst in lange tijd weer eens iets nieuws. Met deze nieuwe app (link) kun je veel meer leren: het zonnestelsel, landen in Afrika, de namen van Griekse Goden: van alles is te leren met deze nieuwe app.

Tinycards van Duolingo: leren met flashcards

Alles wat je moet onthouden is te leren met Tinycards. Feiten, namen, woorden, je kunt het zo gek niet verzinnen. De app maakt gebruik van flashcards, een systeem dat al jarenlang door scholieren en studenten wordt gebruikt bij het leren van rijtjes. Op de kaart staat een woord en op de achterkant de betekenis. Weet je de betekenis niet, dan kun je het kaartje omdraaien. Zo werk je de stapel kaartjes steeds opnieuw af, totdat je de betekenis van alle kaartjes in je hoofd hebt geprent.

Tinycards landen van Europa Tinycards Europa

Tinycards werkt op vrijwel dezelfde manier. Er zijn al veel langer flashcard-apps in de App Store te vinden, maar Tinycards probeert zich te onderscheiden dankzij de ervaring die Duolingo al heeft met het leerproces. Het zit dan ook net iets anders in elkaar: je kunt kaarten delen met vrienden en er zijn levels om te meten hoe goed je bent. Ook kun je mensen volgen die de kaarten maken. Zelf heeft Tinycards ook een aantal kaartsets gemaakt, bijvoorbeeld Duolingo voor talen, TinyScience voor wetenschap en TinyHistory voor geschiedenislessen. Zelf kun je ook kaartensets maken, waarna anderen je kunnen volgen. Net als bij papieren flashcards staan de vragen aan de ene kant en antwoorden aan de andere kant.

Ook externe partners
Het bijzondere van Tinycards is wel dat de makers de app open zetten voor iedereen. Het is nog onduidelijk hoe ze dat gaan aanpakken: of iedereen straks kaarten kan toevoegen, of dat ze met een beperkt aantal partners werken. Deze nieuwe app ziet er in ieder geval een stuk verzorgder uit dan de Memrise-app die we een tijdje geleden hebben besproken en waar iedereen zelf flashcard-sets kan toevoegen. Dat levert ook veel rommel op, terwijl Tinycards lijkt te gaan kiezen voor gespecialiseerde partijen. Zelf kun je ook kaartsets maken; de optie daarvoor vind je op je eigen profielpagina. Zoek je andere aanbieders dan het (korte) lijstje die je standaard krijgt voorgeschoteld, dan helpt het ook om met het vergrootglas onderin het scherm te gaan zoeken. Voor Chinese blijken er bijvoorbeeld twee aanbieders: Chineasy en ChineseSkill. Nederlandse flashcard-sets zijn er nog niet. Net als bij Duolingo ben je het beste af, als je het Engels aardig beheerst. Voor de meeste Nederlanders zal dat geen probleem zijn.

Tinycards uitvindingen als quizvraag Tinycards oefenen

Tinycards is gericht op een iets jonger publiek dan Duolingo, dat vooral wordt gebruikt door volwassenen de snel een taal willen leren voor de vakantie. Met Tinycards kun je ook onderwerpen oefenen die je op school hebt gehad, zoals hoofdsteden van landen, historische feiten en wiskundige vergelijkingen. Natuurlijk zijn de makers hun roots niet vergeten en kun je met de app ook talen leren, zoals Chinees via Chineasy.

Tinycards in gebruik

Ik ben al fanatiek gebruiker van Duolingo en gebruik het dagelijks om mijn talenkennis bij te spijkeren. Wat me opvalt is dat veel medegebruikers niet veel verder komen dan de eerste les; ze hebben de app eenmalig geprobeerd en daar blijft het bij. Misschien dat Tinycards daar wat verandering in kan brengen, door het bredere aanbod van onderwerpen. Als je Duolingo al geïnstalleerd hebt, herkent Tinycards meteen dat jij het bent: op het openingsscherm staat ‘Get started’ en ‘Not gonny?’. Ik drukte op de eerste knop en na een halve minuut ‘nadenken’ verscheen een lijst met aanbieders die ik zou kunnen volgen, zoals de eerder genoemde Duolingo, TinyHistory, TinyScience en Chineasy, plus TinyGeo. Voorlopig lijkt er dus maar één externe partij te zijn toegestaan in de app. Je moet minimaal 3 aanbieders volgen om te kunnen beginnen. Ik koos voor geschiedenis, wetenschap en geografie.

tinycards-onderwerpen-volgen Tinycards: lijst met beschikbare onderwerpen

Elke les bestaat uit een setje kaarten die je moet leren. Ik probeerde bijvoorbeeld de set beroemde uitvindingen, die uit 4 lessen en 15 kaarten bestaat. Ik kreeg een kaart te zien van een personal computer, met op de achterkant de tekst ‘Personal Computer, United States, 1974’. Je bestudeert de inhoud en veegt de kaart daarna weg. Weet je alles al, dan kun je onderaan het scherm aangeven dat je de betreffende kaart niet wilt oefenen. Afwisselend krijg je nieuwe kaarten en kennisvragen te zien. Soms moet je het jaartal invoeren, soms het land waar de uitvinding is gedaan. Op soortgelijke wijze werkt het bij het oefenen van historische feiten of geografische kennis: je krijgt steeds wat details te zien en moet dan de ontbrekende info invullen.

Tinycards uitvindingen: de personal computer Tinycards uitvindingen: de personal computer

Minpuntje vond ik dat de grafische stijl van Tinycards ervoor zorgt dat sommige afbeeldingen wat lastig te herkennen zijn. Je krijgt een schematisch plaatje van een koelkast te zien, terwijl een normale foto herkenbaarder was geweest. Die handgemaakte afbeeldingen geven de app tegelijk wel een herkenbare stijl. Verder is de content momenteel nog wat beperkt, maar dat vind ik geen beperking. Als je heel specifieke onderwerpen wilt leren, zoals steden in China of belangrijke gebeurtenissen in de Middeleeuwen, dan zul je nu nog niet vinden wat je zoekt. Maar er is al genoeg andere content te vinden waarmee je lekker kunt gaan leren.

Conclusie Tinycards review

Tinycards is een leuke nieuwe app, voor iedereen die iets nieuws wil leren. De app ziet er verzorgder uit dan Memrise, een flashcard-app die we een tijdje geleden hebben besproken, maar door de grafische stijl zijn voorwerpen soms minder goed herkenbaar. Uiteindelijk weet je nog steeds niet hoe de eerste telefoon en de eerste koelkast eruit zagen, maar krijg je alleen een schematische afbeelding te zien. Dat kan ook een probleem zijn bij het leren van historische figuren: lijkt de blokkerige afbeelding wel op de werkelijke persoon? Desondanks is Tinycards een mooie toevoeging aan Duolingo om ook eens iets anders te leren. Ben je gefrusteerd dat je de Midden- en Oost-Europese landen eigenlijk niet goed op de kaart kunt aanwijzen? Dan is 10 minuten trainen met Tinycards genoeg om je van die frustratie af te helpen. Het is een laagdrempelige manier om iets te leren, makkelijker dan FutureLearn of EdX en veelzijdiger dan Duolingo zelf.

Pluspunten

  • Speelse app waarmee leren leuk wordt
  • Veel verschillende onderwerpen, niet alleen talen
  • Externe partijen kunnen ook meedoen

Minpunten

  • Grafische stijl maakt afbeeldingen soms lastig herkenbaar (huh, is dit een telefoon?)
  • Hoeveelheid content nu nog beperkt

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.