Review Springball: voetbal koppen in Nederlandse game

(Laatst bijgewerkt: ) · Gonny van der Zwaag

springballDe Nederlandse ontwikkelaar PebbleBug Studios heeft voor het eerst een game uitgebracht in de App Store: Springball. Springball is een 2D-spel waarbij je een bal in de lucht moet houden door te koppen. Er zijn twee spelvarianten: bij de ene moet je de bal boven een bepaalde lijn zien te koppen, terwijl je bij de andere spelvariant de bal door hoepels moet zien te krijgen. Dat is een stuk moeilijker, maar gelukkig kun je extra punten verdienen door het kunstje meermaals achtereen uit te voeren.

Bediening van Springball

Als je Springball hebt geïnstalleerd kun je kiezen uit High Line of Hoop Shoot, de twee hierboven aangegeven spelvarianten. Kies je voor High Line, dan moet je proberen om de bal steeds boven een lijn te koppen. Dat kan met een gewone voetbal of met een ovale bal zoals in American Football wordt gebruikt. Je kantelt de iPhone om het poppetje onderin het scherm van links naar rechts te bewegen. Vervolgens tap je op het juiste moment op het scherm, zodat het poppetje omhoog springt. Zonder die sprong stuitert je bal niet goed omhoog en heb je meer moeite om bij de volgende stuitering tijding op de juiste plek te staan.

Het koppen van de bal over een lijn is vrij eenvoudig: met de juiste oog/hand-coördinatie lukt het bijna altijd om de bal goed te raken, zodat je boven de gespannen lijn uitkomt. De truc zit ‘m erin om de bal zo lang mogelijk in het spel te houden en tussendoor wat extra punten te scoren, om bij de begeerde 2000 punten uit te komen zodat je een ster verdient. Raak je drie ballen kwijt, dan is de gameronde afgelopen.

Spelen van Springball

De tweede spelvariant is het koppen door hoepels, die als een soort korfbalmandjes in de lucht zweven. Je kunt kiezen uit meerdere varianten: hoe schuiner de hoepels hangen hoe lastiger is om de bal er doorheen te krijgen. Lukt het om door twee hoepels in één keer te gaan, dan levert dat een bonus van 100 punten op. Door slim te koppen kun je extra punten verdienen.

Het poppetje in Springbal is niet zo realistisch mogelijk gemaakt: hij heeft wel handen, maar geen armen en z’n hoofd springt wild omhoog als hij een bal kopt. Het geeft een wat komisch effect. De game zelf is netjes uitgevoerd: het startmenu toont animaties van overvliegende ballen en de animaties tijdens het scoren van punten zijn ook leuk gedaan. Om te zorgen dat je als speler niet te snel bent uitgespeeld zijn er extra uitdagingen: zo kun je Pro Games unlocken en nieuwe ballen in de variant High Line vrijspelen.

Springball is een verslavend spelletje waarbij je wordt uitgedaagd om steeds weer een hogere score te halen en waarbij je probeert steeds meer sterren te verdienen. Als minpunt vind ik dat het starten van elke nieuwe game wat lang duurt: je moet bij elke nieuwe ronde opnieuw de spelinstructies en de puntentelling wegtappen, terwijl je dat na een stuk of vijf keer wel hebt gezien.

Info: Springball

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Gonny van der Zwaag is oprichter en hoofdredacteur van iCulture. Ze heeft een 38mm Apple Watch van staal met wisselende bandjes (nylon is favoriet) en een 256GB iPhone 7 Plus matzwart. In haar vrije tijd schrijft ze over slimmer fit worden op Fithacking.nl en over slimmer eten op Eetblog.nl.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.