Nextdoor buurtenapp

Review: Nextdoor-app wil Nederlandse buurten leuker maken

Nextdoor is een nieuwe buurtapp, die in de Verenigde Staten al volop wordt gebruikt. Gaat deze app ook de Nederlandse buurten leuker maken? Wij testten de app een week lang uit.

Buurtinfo is hot. De Persgroep gaf deze week het startschot voor Indebuurt.nl en vandaag gaat ook de app Nextdoor (link) van start. De van oorsprong Amerikaanse dienst heeft Nederland gekozen als het pilotland van waaruit ze Europa willen veroveren. Nextdoor wil je meer betrokken maken bij de buurt, maar in de periode dat we de app hebben gebruikt, merkten we toch nog wel wat verbeterpunten. Vooral wat privacy betreft.


Nextdoor buurtenapp

Nextdoor is een alternatief voor de buurtgroepen van WhatsApp die je overal in Nederland vindt (behalve dan in mijn buurt en in vrijwel het hele centrum van Amsterdam, maar daarover later meer). Nextdoor wordt al gebruikt in de Verenigde Staten en kreeg daar vrij veel publiciteit. Nu is Nederland aan de beurt. De Nextdoor-app is al sinds november in de Nederlandse App Store te vinden, maar op 16 februari wordt het officiële startschot gegeven.

Lees meer over de beste buurtapps in ons overzicht.

Bekijk ook

Met deze buurtapps voor iPhone weet je wat er speelt

Met deze buurtapps weet je wat er speelt bij jou in de buurt. Er zijn allerlei lokale apps met een heel verschillende insteek: soms bedoeld om spullen van de buurman te lenen, soms om op de hoogte te blijven van een komend buurtfeest. In deze round-up vind je de beste lokale buurtapps bij elkaar.

Nextdoor: meedoen op basis van uitnodiging

Vorige week kregen we opeens een uitnodiging van een onbekende buurtgenoot, Merel. Of we Nextdoor wilden gebruiken om onderling te communiceren over de buurt. “Dit wordt gebruikt om je buren tips te geven, om advies te vragen, om dingen te organiseren, spullen te lenen, weg te geven of te vragen”, schreef Merel. Ze nodigde ons uit om er ook gebruik van te maken.

Ik dacht aanvankelijk dat Merel een medewerkster van Nextdoor was, die beroepsmatig bezig was wat mensen uit te nodigen. Maar dat bleek niet zo: ze woont toevallig in de buurt en doet mee aan de pilot. Inmiddels gebruik ik de app nu ongeveer een week en heb ik een goed idee gekregen van de mogelijkheden – en van de mogelijke valkuilen.

Nextdoor: buurten in Amsterdam Met Nextdoor kun je zien welke buren al lid zijn (dit is niet mijn adres)

Babbelige app

Eén van die valkuilen is de overload aan niet-relevante berichten. Standaard krijg je niet alleen meldingen van je eigen buurt te zien, maar ook van andere Amsterdamse buurten: mijn verre ‘buren’ in de IJselbuurt en in Landlust West (huh, waar is dat?) zijn een buurtgroep begonnen. Standaard staat alles ingeschakeld en je zult zelf in de instellingen moeten duiken om meldingen van andere buurten uit te zetten. Uitschakelen van 19 niet-relevante buurten moet handmatig, één voor éen. Voor veel mensen zal dat net iets te veel gedoe zijn.

Daar komt bij, dat Nextdoor niet alleen bedoeld is voor urgente berichten over verdachte personen en inbraken. Je kunt er ook spullen aanbieden of je bedrijf promoten. Dat leidt al snel tot een babbelige app. De afgelopen dagen was er een restaurant dat z’n Valentijnmenu promootte en een meubelmaakster die haar diensten aanbood:

Nextdoor reclame-spam Nextdoor: meubelmaker zoekt klussen

Wat is Nextdoor?

Nextdoor is een besloten netwerk via een app. Toch is er een verschil met de WhatsApp-groepen: bij die groepen kun je niet zien welke andere groepen er zijn en kun je ook niet meekijken in andere buurten. Sterker nog: je weet vaak niet eens dat er een WhatsApp-groep is, totdat je toevallig eentje op het spoor komt. Op de kaart met WhatsApp-groepen via deze link kun je zien of er een WhatsApp-groep bij jou in de buurt is. In Amsterdam Oud-West heb ik ze nog niet kunnen vinden, dus voor mij zou het echt iets toevoegen.

Nextdoor buurten uitschakelen Nextdoor nieuw bericht posten

Bij Nextdoor is de opzet iets anders, al is het aanvankelijk net zo gesloten. Pas op uitnodiging van een buurtgenoot mag je meedoen en kunt dan meteen zien wat er in andere buurten te doen is. De berichtjes blijven dus niet beperkt tot jouw eigen buurt, want ook anderen kunnen meekijken. Wil je toch dat maar een beperkte groep mensen jouw bericht kan lezen, dan is het verstandiger om een privébericht te sturen of een kleinere groep aan te maken.

De insteek van Nextdoor is ook iets anders dan die van de WhatsApp-groepen, die vooral op het voorkomen van inbraken zijn gericht. Bij Nextdoor gaat het om positieve interactie met buren. Weinig waarschuwingen over zoekgeraakte kinderen en omgewaaide bomen, maar vooral gericht op ‘leuk’ contact met mensen uit de buurt. Je kunt bijvoorbeeld spullen uitlenen (waar Peerby al in gespecialiseerd is) of je expertise aanbieden aan buurtgenoten. Als jij mijn tuintje schoffelt, vul ik jouw belastingaangifte in.

Nextdoor: evenementen Nextdoor: interesses van jezelf en buurtgenoten

Nextdoor wil graag veel gebruikers

Zodra je een uitnodigingscode van een buurtgenoot hebt gekregen kun je meedoen. Vul je straatnaam en e-mailadres in en het feest kan beginnen. Wat me wel opviel, is dat Nextdoor er nogal op aandringt om buren aan te melden. Bij het aanmelden via de mobiele website krijg je meteen te zien: ‘Bijna klaar! Je moet nog 1 buurman/-vrouw uitnodigen’. Daar heb ik helemaal geen zin in en bovendien ken ik de mailadressen van buurtgenoten niet. Mijn Nextdoor-avontuur leek al weer snel te eindigen. Maar als je goed kijkt staat er ook nog een linkje ‘Overslaan’. In de volgende stap: ‘Nodig je dichtstbijzijnde buren uit met een kaart’. De buren krijgen dan een reclamekaart in de bus om Nextdoor te gaan gebruiken. Tenslotte de vraag: of ik even mijn adresboek wilde uploaden, zodat de app kan kijken of er nog mensen in de buurt nodigen die je kunt uitnodigen. Ook daarbij kun je gelukkig overslaan maar het laat wel zien hoe hardnekkig Nextdoor is in het ‘ronselen’ van gebruikers.

Nextdoor buren uitnodigen Nextdoor buren uitnodigen
Neehee, ik wil geen buren spammen!

Minimaal 10 leden per buurt

De eerste dagen zat ik nog in een pilotbuurt. Zo’n buurt wordt pas definitief als minstens 10 mensen lid worden en binnen 21 dagen hun adres verifiëren. Nu snap ik ook meteen de nadruk die Nextdoor legt op het uitnodigen van al die buren (behalve dan het feit dat de app graag wil groeien): als je niet voldoende buren optrommelt vervalt je buurtgroepje weer en ben je alsnog aangewezen op andere kanalen.

Nextdoor logo op jas

Via de app kun je zien in welke buurten veel mensen actief zijn. Sommige buurten zijn zo groot, dat ze makkelijk 10 leden kunnen optrommelen. Koplopers in Amsterdam zijn Frederik Hendrikbuurt (259 leden), Prinses Irenebuurt (229 leden) en Stadionbuurt (158 leden). De cijfers zijn van vorige week, toen ik me net aanmeldde, maar ik merkte dat er de afgelopen dagen flink wat groei te zien is in aanloop naar de officiële launch op 16 februari.

Op de website van Nextdoor kun je zien of jouw buurt al beschikbaar is, door je huisadres en e-mailadres in te vullen. Daarmee heeft Nextdoor wel meteen jouw gegevens (dus hou daar rekening mee bij de keuze van je mailadres) en bovendien willen ze graag je interesses, hobbies, functie en andere persoonlijke details weten. Dat gebeurt onder het mom van ‘dan weten buren ook wie jij bent’, maar hou er rekening mee dat die gegevens voor Nextdoor ook best interessant zijn. In de privacy-verklaring van Nextdoor staat overigens: ‘We delen nooit je gegevens met adverteerders’ (maar ze kunnen de data dus wel zelf analyseren).

Het verdienmodel van Nextdoor is nog onduidelijk: de ontwikkelaars bieden met Nextdoor Now wel een soort klusjesdienst aan, zodat bewoners bijvoorbeeld tegen betaling kunnen babysitten of honden uitlaten. Maar de aanbieder mag 100% van de inkomsten zelf houden en hoeft geen percentage af te dragen aan Nextdoor. Nextdoor Now is van start gegaan in San Francisco en Austin (VS), maar is nog niet beschikbaar in Nederland.

Amerikaans bedrijf

Verder moet je je realiseren dat Nextdoor een Amerikaans bedrijf is en nergens belooft dat ze hun data op Europese servers zullen opslaan. Als Amerikaanse instanties willen weten met welke buren jij omgaat of welke hobbies jij hebt (schieten, bommen maken?), dat kunnen ze dat achterhalen dankzij de Patriot Act.

Tegelijk is het ook wat vreemd dat juist Neelie Kroes vandaag het startschot gaat geven voor deze nieuwe app. Was Kroes niet van de Europese regels rondom cookiewetten en probeert ze tegenwoordig niet Nederlandse start-ups op de kaart te zetten? Al heeft ze ook eens gezegd dat privacy niet in de weg mag staan van big data. Nextdoor is niet bepaald een geinige kleine start-up, maar een bedrijf dat ruim 200 miljoen dollar heeft gekregen van alle grote durfinvesteerders: Insight Venture Partners, Redpoint Ventures, Kleiner Perkins Caufield & Byers en Greylock Partners.

Meegluren door de NSA is misschien niet eens het grootste probleem. Er komt nog bij dat die informatie misbruikt kan worden: als ik weet dat Anja in Zeewolde is opgegroeid, is het voor een kwaadwillende niet meer zo moeilijk om de naam van haar eerste schooljuf te achterhalen of te kijken of haar moeder nog in Zeewolde woont. Dit soort informatie wordt vaak gebruikt voor beveiligingsvragen van online diensten (bijvoorbeeld voor je Apple ID). In dat geval ligt identiteitsdiefstal op de loer. Ik weet al op welk huisnummer Anja woont en met een beetje social engineering kan ik ook nog wel achterhalen wanneer Anja op haar werk zit.

Zo’n buurtnetwerk heeft iets onschuldigs en sympathieks en je gaat uit van goede bedoelingen van alle deelnemers, maar de standaardinstellingen om te delen zijn nogal ruim. Ook mensen van buiten de buurt kunnen zien op welk huisnummer jij woont. Als je vergeet om je profiel af te sluiten voor mensen buiten de buurt, moet je beseffen dat je daarmee risico’s loopt. Je kunt ook blokkeren dat anderen je huisnummer kunnen zien, maar aan de hand van het kaartje (en de huisnummers van mensen die nog geen lid zijn geworden) is vrij gemakkelijk te achterhalen om welk huisnummer en welke etage het gaat.

Nextdoor heeft als beleid dat je je echte naam moet gebruiken (hallo, Facebook!). Ook wordt je adres geverifieerd, zodat Nextdoor zeker weet dat jouw straatnaam en huisnummer kloppen. Je mag geen fantasiegegevens invoeren.

Nextdoor na een paar dagen

Volgens de website van Nextdoor zijn er momenteel meer dan 100 buurten door heel Nederland. In de VS zouden er al 90.000 buurten zijn, die in wisselende mate actief zijn. Wat ik goed vind aan het netwerk is dat de app en alle functies vrij sober zijn gehouden. Geen fancy effectjes, waarbij je moeite moet doen om de informatie te zien. De ‘drukte’ komt vanzelf, door de berichtjes die je krijgt.

Die drukte vond ik niet prettig, maar toen ik eenmaal de selectie had beperkt tot 4 buurten rondom mijn woonplek, zat ik met een ander probleem: er gebeurde niet veel meer. Mensen werden lid en anderen (meestal Merel) verwelkomden ze, maar er ontstond nog een leuke discussie over nieuwe eettentjes in de buurt of plannen om een buurtfeest te houden.

Wat in ieder geval wél positief werkt, is dat ik beter weet wie mijn buren zijn – puur omdat mensen in de app meteen al veel informatie over zichzelf delen, waaronder foto, huisnummer en partner. Tegelijk weet ik meteen wie de early adopters in mijn buurt zijn. Handig voor het geval ik een drone-party of buurthackathon zou willen organiseren. Maar zonder gekheid: mensen in de buurt krijgen een gezicht en het is wat makkelijker om ze op straat aan te spreken of een berichtje te sturen. Onze (erg betrokken) buurtagent zit inmiddels ook in de app, dus je kunt de app nu ook gebruiken om hem te attenderen op een losliggende stoeptegel of fietswrak.

Nextdoor: buren vrijdag Nextdoor: buren op dinsdag
Op deze afbeelding kun je de groei zien in mijn buurt: vrijdag waren er nog 6 leden (zie linksboven), nu al 24 leden.

Inloggen met Facebook is optioneel bij deze app, maar je moet daarna alsnog een account aanmaken.

Omdat Nederland een pilotland in Europa is, is de app voorlopig nog niet in België te downloaden.

De privacyvoorwaarden van Nextdoor vind je hier. Er is ook een Nederlandse versie. Als Nextdoor je aanbiedingen van derden doet, geldt de privacypolicy van de externe aanbieder:

In the future, we may create a feature that presents offers for goods and services we think you’d like. If you decide to engage with an offer, you may be presented with an opportunity to share information with the merchant. If you accept the offer, you are providing your consent for us to share information with the merchant; otherwise, we won’t transmit that information to the merchant. Information shared this way with the merchant will be governed by the merchant’s privacy policy, not ours.

Conclusie Nextdoor review

Nextdoor heeft een positieve insteek: niet alleen berichten van ongeruste ouders en mensen die ‘verdachte personen’ zien lopen, maar ook de mogelijkheid om tips uit te wisselen en contact te leggen met buren. Ik vind het leuke van de app dat je gezichten bij buurtbewoners krijgt en ze wat makkelijker kunt aanspreken. Maar het werkt alleen als je rijkelijk gegevens deelt met je buren. De app nodigt daar ook toe uit en daarbij zit ook meteen een gevaar: sinds Facebook is er zelden een app geweest die zoveel informatie over je kan verzamelen. Het is superleuk om te weten wie jouw buren zijn, met wie ze een relatie hebben, waar ze zijn opgegroeid, waar ze werken, wat hun hobbies zijn. Je bent geneigd om die informatie te geven, want misschien ontdek je wel een gezamenlijke hobby of kun je onderling klussen voor elkaar doen. Maar het heeft ook als gevaar dat een Amerikaans bedrijf wel heel veel persoonlijke informatie over je kan verzamelen. Meegluren door Amerikaanse instanties vind ik dan nog niet eens het grootste probleem, maar wel de mogelijke privacyrisico’s die je loopt omdat de app standaard heel open is ingesteld.

Pluspunten

  • Makkelijke manier om je buren beter te leren kennen
  • Goed alternatief voor WhatsApp-groepen, als die nog niet bij jou in de buurt zijn
  • Rustig uiterlijk van de app, daardoor erg overzichtelijk
  • Positieve instelling, niet alleen meldingen over inbraken en enge mannen

Minpunten

  • Standaard-instellingen zijn erg open, daardoor loop je privacyrisico's
  • De app verzamelt nogal wat persoonlijke info (de verleiding om te delen is groot, omdat het onschuldig lijkt)
  • Amerikaans bedrijf, daardoor geen Europese privacygaranties
  • Standaard staan alle buurten aangevinkt, waardoor je nogal wat niet-relevante meldingen krijgt (uitschakelen moet handmatig)

Informatie

Laatst bijgewerkt
16 februari 2016 om 11:36
Onderwerp
Categorie
Lifestyle
Software
iOS 9

Reacties: 11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.