iculture-biz
iCulture Biz Ook zakelijk scherp
lowdown-icoon-groot

Review: Lowdown, een app om vergaderingen slimmer te organiseren

Lowdown is een iPhone-app waarmee je alle relevante informatie over vergaderingen overzichtelijk bij elkaar ziet. Maar daarvoor wil Lowdown wel eerst alles van je weten.

lowdown-icoon-grootLowdown is een iPhone-app waarmee je vergaderingen kunt plannen. De app bestond al wat langer, maar werd onlangs een stuk interessanter: de makers besloten de app gratis te maken en niet langer $7,50 per maand aan abonnementskosten te vragen. Bovendien stopten ze functies van de HERE-app in Lowdown. Nee, niet de HERE-app van Nokia, maar een eigen app waarmee je anderen kunt laten weten dat je bent gearriveerd.


Aanvankelijk was Lowdown alleen in Engeland te downloaden. Daarna volgden meer dan 20 landen in Europa, Noord-Amerika en Australië.

lowdown-notificaties lowdown-afspraak

Lowdown wil alles van je weten

We probeerden Lowdown uit. Bij de installatie riep de app meteen al een beetje irritatie op. Deze app wil werkelijk alles van je weten: toegang tot je adresboek, agenda, locatie… ze willen nog net geen toegang tot de app van je bank. Als ik bij de NSA zou werken en opdracht kreeg om een app te maken waarmee je mensen in de gaten kunt houden, dan zou een slimmer vergaderplanner wel hoog op mijn lijstje staan. Je weet precies wat iemand doet, met wie en waar, zonder dat de app argwaan wekt. Het gaat immers om jou! Zodat jij makkelijker vergaderingen kunt plannen. Optioneel kun je je account koppelen met Twitter. Het koppelen van je LinkedIn-account is echter verplicht. Daarmee kan Lowdown bedrijfsinformatie ophalen en te kijken welke contactpersonen bij het betreffende bedrijf werken, zodat je makkelijker aanwezige vergaderaars kunt toevoegen. Tot slot nog even toestemming geven om pushnotificaties te sturen en de lowdownification van je leven kan beginnen.

Op het eerste gezicht lijkt Lowdown niet meer dan een normale agenda. De afspraken van vandaag staan in beeld, met daaronder een stuiterend blokje om je te attenderen op de eerstvolgende afspraak. Je moet er op tikken om van het stuitereffect te stoppen. Het invoeren van een agenda-afspraak is eigenlijk niet anders dan je gewend bent. Lowdown neemt het huidige tijdstip als startmoment en dat kan dus ook 9:09 zijn, terwijl de standaard iOS-agenda voorkeur heeft voor ronde getallen. Je vult in wanneer en waar de afspraak plaatsvindt en voegt genodigden toe. Als je ook nog een locatie toevoegt, laat Lowdown zien hoe lang de reistijd is.

Lowdown doorzoekt alles

lowdown-hereDe app maakt verbinding met je agenda en zorgt ervoor dat de aanwezigen een uitnodiging krijgen. Je ziet bij de afspraken ook profielinformatie van de mensen die aanwezig zullen zijn. De meeste informatie is afkomstig van LinkedIn. Pas wanneer de vergadering begint, wordt het interessant: genodigden kunnen met een grote HERE-knop aangeven dat ze op de locatie zijn beland. Ze kunnen zelfs een selfie maken van zichzelf voor het gebouw en dat naar alle aanwezigen sturen, als bewijs dat iemand er echt is. Zo hou je beter zicht of de hele groep compleet is. Eventueel kan Lowdown ook nog Gmail doorzoeken of er relevante e-mailconversaties zijn die met de vergadering te maken hebben. Daarnaast doorzoekt Lowdown ook Google, Crunchbase, Wikipedia, Facebook en andere bronnen om een profiel op te bouwen van een bedrijf of van een persoon. In februari 2015 komen daar nog meer bronnen bij. Bovendien gaat Lowdown (dan pas!) een bevestigingssysteem voor uitnodigingen inbouwen.

Nu Lowdown gratis is geworden overwegen de makers om andere betaalde diensten te ontwikkelen, zodat ze kunnen blijven voortbestaan.

Tip! In de rubriek iCulture Biz lees je nog meer artikelen die voor zakelijke gebruikers interessant zijn.

Conclusie Lowdown review

Ik heb een aantal bijeenkomsten en vergaderingen ingepland met Lowdown en dat liep best soepel. Als je je eenmaal hebt overgegeven aan deze app, snap ik wel dat je er profijt van kan hebben. Toch miste ik één ding in deze app: als je slimmer vergaderingen wilt plannen is het wel zo agenda als er ook een soort datumprikker-functie in zit. Die kon ik niet vinden. In feite is Lowdown gewoon een eenvoudige agenda-app, die vooral achteraf relevante informatie van LinkedIn, Google en Twitter erbij trekt. Je kunt op de plaats van bestemming bijvoorbeeld instructies krijgen hoe je naar de locatie moet lopen (via Google Maps). Je kunt zien welke gemeenschappelijke zakelijke kennissen je hebt (via LinkedIn). En je ziet wat algemene bedrijfsinformatie (ook via LinkedIn). Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat Lowdown hier voorheen $7,50 per maand voor kon vragen. Toch is het idee best goed: Lowdown brengt informatie uit meerdere diensten en apps samen, met één doel: zorgen dat je de relevante informatie voor een vergadering bij de hand hebt, weet wie er aanwezig zijn en wat hun zakelijke achtergrond is.

Pluspunten

  • Makkelijk in gebruik, toevoegen van een afspraak is vrij simpel
  • Alle relevante informatie voor een vergadering bij de hand
  • Je weet wanneer iedereen aanwezig is (mits ze Lowdown ook gebruiken)

Minpunten

  • Geen datumprikker-achtige hulp bij het plannen van afspraken met meerdere mensen
  • Lowdown wil werkelijk alles van je weten (privacy-alert!)

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.