Hyperspektiv-icon

Review: Hyperspektiv verandert foto’s in psychedelische kunstwerken

Hyperspektiv is een nieuwe fotografie-app die een stap verder gaat dan de rest. De effecten zijn extreem, en je bent volledig vrij om de intensiteit nog wat verder op te voeren. Je kunt er zelfs indrukwekkende video's mee maken.

Hyperspektiv-icon

De App Store puilt uit van de apps die je foto’s versieren met filters. Zelfs Apple’s eigen Foto-app heeft wat simpele effecten die een doorsnee plaatje net wat mooier maken. De indrukwekkende foto-app Hyperspektiv (link) komt pas om de hoek kijken als je op zoek bent naar zwaarder geschut, want deze effecten geven je kiekjes letterlijk een andere dimensie.


De foto- en video-app Hyperspektiv (link) is gemaakt met DJ’s in het achterhoofd, die in een handomdraai hun iPhone of iPad willen veranderen in een camera met special effects. De effecten die je in deze app tegenkomt zijn dan ook niet bedoeld om verjaardagsfoto’s op een subtiele manier te bewerken. In veel gevallen ken je de originele foto’s nauwelijks nog terug.

Hyperspektiv Hyperspektiv

Effecten zoeken in Hyperspektiv is onhandig

De tientallen effecten in Hyperspektiv (met namen als Spiro, Tesseract en Dimension) selecteer je in een lange horizontale zoekbalk onderaan het scherm. Onhandig, want stel dat je twee favoriete effecten ver van elkaar verwijderd zijn, zul je een flink stuk moeten scrollen om ze te vinden.

Het feit dat de effecten alleen met hun naam (en bijvoorbeeld geen miniatuur van het effect) weergegeven worden, maakt de vindbaarheid er niet beter op.

Als je eenmaal een effect gevonden hebt waarmee je aan de slag wilt, merk je echter direct waarom Hyperspektiv zo populair is. Terwijl je de camera beweegt kun je het effect selecteren. De intensiteit ervan stel je bij door van links naar rechts en van boven naar beneden over het scherm te vegen.

Veel van de beschikbare grafische vervormingen in Hyperspektiv spelen met felle kleuren en pulserende vormen. Omdat je zowel de achterste als de voorste camera op de iPhone kunt gebruiken, is Hyperspektiv ook een leuke app om je selfies in een klap een stuk extremer te maken.

Hyperspektiv Hyperspektiv

Juist omdat ze zo extreem zijn vergeleken met een app als Instagram, is het verrassend leuk om hier mee te spelen. Zo verandert een simpele foto van het toetsenbord van je MacBook al snel in een draaikolk van letters en cijfers.

Bewerk video’s met Hyperspektiv

De mogelijkheid om live van effecten te wisselen komt goed tot zijn recht als je de video-optie van Hyperspektiv gebruikt. De app neemt video’s in 720p HD op, die je vervolgens net zoals de foto’s gemakkelijk kunt delen. Deze videofunctie zal ongetwijfeld een handig hulpmiddel voor beginnende DJ’s zijn, die hierdoor op een goedkope manier een professioneel ogende clip in elkaar kunnen draaien.

Het is jammer dat Hyperspektiv je nog geen foto’s of video’s uit je camerarol laat importeren, al zeggen de makers dat de ze functie spoedig toegevoegd wordt met een update. Tot die tijd zul je dus met de camera vanuit de app je plaatjes moeten schieten, wat voor sommigen misschien een nadeel is.

Hyperspektiv Hyperspektiv

Conclusie Hyperspektiv review

We hadden niet verwacht dat het nog kon, maar Hyperspektiv krijgt het voor elkaar om zich te onderscheiden van andere foto-apps in de App Store. Door de intensiteit van de effecten flink op te voeren kun je foto’s en video’s op ongekende manieren vervormen, zodat je ze bijna niet meer terug kent. Lang niet alle foto’s zijn er dus voor geschikt, maar als je nog een flitsende cover zoekt voor je remix, dan ben je bij Hyperspektiv aan het juiste adres.

Pluspunten

  • Indrukwekkende grafische effecten
  • Wijzig live de intensiteit van het effect, ook bij video's
  • Sla je creaties makkelijk op

Minpunten

  • Bladeren door filters is onhandig
  • Geen camerarol-import

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.