Review: FeedCount, RSS-feedstatistieken op de iPhone

(Laatst bijgewerkt: ) · Anne Jan Roeleveld

RSS-abonnees vorige en huidige maandFeedBurner is een dienst die meer mogelijk maakt op het gebied van RSS feeds. Naast uitgebreide statistieken over het aantal abonnees kun je van geplaatste artikelen ook het aantal views en kliks bekijken. Deze uitgebreide statistieken zijn alleen niet eenvoudig op de iPhone te bekijken. Daarom ontwikkelde het Nederlandse bedrijf Edubits de applicatie FeedCount waarmee je op een eenvoudige wijze de abonnees en het aantal views kunt bijhouden. De betaalde applicatie kost 1,59 euro, maar er is ook een gratis Lite-versie.

Een review waarin de mogelijkheden worden besproken van FeedCount.

Aanmaken feeds

Na het starten van de applicatie kun je meteen een RSS-feed toevoegen. In de begeleidende tekst staan instructies hoe je de RSS-feed in FeedBurner moet configureren. Standaard zijn de statistieken van een RSS-feed namelijk niet openbaar via FeedBurner beschikbaar. Dit moet apart worden ingesteld in het onderdeel ‘Publicize’ van FeedBurner. Na het activeren van de ‘Awareness API’ kun je alle statistieken in de applicatie volgen. Veel websites zoals Techcrunch, maar ook wijzelf, hebben de RSS-statistieken openbaar gemaakt en deze kun je dus ook bijhouden.
De naam van de RSS-feed moet hetzelfde zijn als in de URL is vermeld. Voor iPhoneclub.nl is dat bijvoorbeeld http://feeds2.feedburner.com/iPhoneclub.

Statistieken feeds

Per ingestelde RSS-feed kun je drie soorten grafieken bekijken: het aantal abonnees, het aantal views en het aantal bezoeken. Door op de opties ‘Last week’ (afgelopen week), ‘Last month’ (afgelopen maand) of ‘Month before’ (vorige maand en deze maand) te tikken kun je nauwkeuriger inzoomen op de gekozen periode. Zo kun je direct zien of er sprake is van een stijging of daling in de gekozen periode. Wanneer je meerdere RSS-feeds hebt aangemaakt kun je deze bereiken door met een swipe-beweging eenvoudig naar rechts te ‘bladeren’. De puntjes onderaan geven zoals gewoonlijk aan welke pagina (dus feed) je op dat moment aan het bekijken bent.

Een nadeel is dat FeedCount alleen in het Engels beschikbaar is, maar Edubits is druk bezig met versie 1.2 waarin meerdere talen worden ondersteund, waaronder Nederlands.

Concurrentie

De mogelijkheid om de statistieken van RSS-feeds in grafiekvorm te bekijken is alleen met FeedCount mogelijk. De applicatie Ego – de enige applicatie die vergelijkbare functionaliteit biedt – geeft alleen het aantal RSS-abonnees weer. Wat die applicatie op zijn manier weer bijzonder maakt, is dat het mogelijk is om ook andere statistieken te bekijken, zoals Google Analytics, Mint en Twitter-statistieken, naast dus FeedBurner.

Conclusie

FeedCount is een handige applicatie om het aantal RSS-abonnees en views van websites bij te houden, maar voorwaarde is wel dat die websites hun data beschikbaar hebben gemaakt via de FeedBurner Awareness API. De makers hebben naast de betaalde versie van FeedCount (1,59 euro) ook een Lite-versie gemaakt. In de Lite-versie ontbreekt de mogelijkheid om meerdere RSS-feeds toe te voegen en worden er advertenties getoond. Persoonlijk gebruik ik vaker Ego dan FeedCount, maar er zijn vast mensen die de ‘ins en outs’ van hun RSS-abonnees ook onderweg bij willen houden. Dan is FeedCount de ideale applicatie om dat te doen.

Zie voor meer informatie: http://feedcountapp.com

Info: Feedcount

  • Ontwikkelaar: Edubits
  • Applicatie: FeedCount
  • Te koop via: App Store
  • Prijs: €1,59
  • Geteste versie: 1.1
  • Bestandsgrootte: 0.5 mb
  • Cijfer: 8

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Anne Jan Roeleveld (1988) heeft de opleiding Digitale Communicatie gevolgd met als keuzerichting Communication & Multimedia Design aan de Hogeschool Utrecht. Nu richt hij zich samen met zijn collega volledig op zijn online marketing bedrijf Online Boswachters. Daarnaast is hij mede-initiator van Escape Rooms Nederland. Hij heeft een voorliefde voor de iPhone en deelt zijn passie op iPhoneclub als gastblogger.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.