Uitgelicht
Apple's maart 2024-aankondigingen
Toon of verberg de lijst met posts
Duo van Google.

Review: Duo van Google is een simpele app voor videobellen

Duo van Google is een nieuwe app voor één-op-één videogesprekken. De app biedt vrij rechttoe rechtaan functies en laat je niet alleen videobellen van iPhone naar iPhone, maar ook naar Android-toestellen. Is dit een reden om de app te gaan gebruiken?
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Duo van Google.
Je kunt op de iPhone op meerdere manieren videobellen. Veruit de bekendste voorbeelden zijn FaceTime en Skype en ook WhatsApp komt binnenkort met videobellen. Het voordeel van FaceTime is dat het werkt op al je Apple-apparaten, terwijl Skype nagenoeg op elke computer, smartphone en tablet werkt. Google’s nieuwe Duo-app (link) is er echter alleen voor smartphones, maar werkt wel op meerdere platformen. Wij kregen de mogelijkheid om Duo alvast uit te proberen. Hier lees je onze ervaringen.

Bekijk ook

Google Allo en Duo voor iOS komen eraan: zit jij te wachten op twee nieuwe chatapps?

Google heeft de apps Allo en Duo aangekondigd, een berichtenapp en videochat-app met slimmere functies. Allo geeft antwoorden op basis wat je doet.

Update 19-08-2016: Google Duo is nu voor iedereen beschikbaar om te downloaden in de App Store.

Duo voor videobellen

Duo van Google werd tijdens Google I/O aangekondigd, samen met een chatapp genaamd Allo. Duo is, zoals de naam al zegt, een app voor één op één gesprekken. In het geval van Duo gaat het om videogesprekken, want videobellen is de enige mogelijkheid in Google’s Duo.

Het instellen van Duo is zo gepiept. Hoewel de app van Google afkomstig is, is het niet nodig om in te loggen met een Google-account. Bellen via Duo is namelijk gekoppeld aan je eigen mobiele telefoonnummer. Dit verklaart wellicht ook waarom Duo alleen op smartphones beschikbaar is. Na het invoeren van je eigen telefoonnummer, vraagt de app je wel om toegang tot je contactenlijst. Deze worden periodiek naar Google verzonden om te kijken wie van je contacten ook een Duo-gebruiker is.

https://www.youtube.com/watch?v=CIeMysX76pM

De interface had eigenlijk niet eenvoudiger gekund. Zodra je de app opent, kom je zelf bijna schermvullend in beeld. Onderaan vind je een grote knop Videogesprek, waarmee je vanzelfsprekend een gesprek kunt beginnen. Tik je hierop, dan kom je meteen in een enorme lange lijst van je contacten terecht. Bovenaan vind je contacten die ook Duo-gebruikers zijn, daaronder vind je een complete lijst van al je andere contacten die je kunt uitnodigen. Deze lijst kan echter behoorlijk lang zijn omdat elk apart nummer van een contact apart weergegeven wordt.

Heb je van je moeder bijvoorbeeld vier nummers in je telefoon staan, dan wordt je moeder ook vier keer in deze lijst weergegeven. In plaats van dat de nummers gegroepeerd zijn in contacten, wordt elk afzonderlijk nummer apart in de lijst gezet. Je kunt ook niet in één keer naar een bepaalde letter springen. Zoeken op naam is wel mogelijk, maar de lijst is in eerste instantie niet heel overzichtelijk.

Duo van Google instellen. Duo van Google werkt met je telefoonnummer.

Functies Duo beperkt tijdens bellen

Tijdens het bellen kun je eigenlijk niets meer dan in andere apps voor videobellen. Sterker nog, de functies blijken wat beperkter te zijn dan bijvoorbeeld in FaceTime. Je kunt tijdens het gesprek je iPhone draaien voor een horizontale weergave, de buitenste camera gebruiken om iets te laten zien of je microfoon uitzetten als je iets moet zeggen wat niet voor de ander bestemd is. Daar houdt het echter wel mee op. Je kunt bijvoorbeeld niet jezelf in een andere hoek plaatsen: je eigen beeld staat altijd linksonder. Je kunt er wel op tikken om jezelf schermvullend in beeld te zetten en de ander in het klein, maar in de praktijk zul je dit niet gebruiken (tenzij je liever naar jezelf dan naar de ander kijkt).

Een gesprek met Duo van Google. Startscherm voor bellen via Duo van Google.

Aankloppen met Duo

Duo wil zichzelf nog onderscheiden met de functie genaamd Aankloppen. Hierdoor kun je de ander alvast zien voordat je het gesprek opneemt. Geluid wordt pas doorgegeven als het gesprek daadwerkelijk gestart is. De functie is leuk om te zien in wat voor een gemoedstoestand je gesprekspartner is, maar de functie is op iOS een stuk beperkter dan op Android. Op Android krijg je de andere persoon al te zien vanaf het beginscherm, maar in iOS werkt de Aankloppen-functie alleen als je Duo al open hebt staan. In alle andere gevallen krijg je een simpel pushbericht waarin staat wie jou belt. Als je deze opent, wordt het gesprek meteen beantwoord. Hierdoor is de Aankloppen-functie op iOS een stuk minder speciaal en is het niets meer dan een geinige gimmick.

Meer heeft Duo eigenlijk niet te bieden. De beeldkwaliteit is verder prima en alles wordt versleuteld verzonden. Het wisselen tussen Wi-Fi en de mobiele dataverbinding gaat redelijk soepel, maar het overschakelen is nooit helemaal onzichtbaar. Wij vragen ons echter af of Duo een echte concurrent voor Skype en FaceTime zal worden. Er is geen ‘unique selling point’ om over te stappen naar Duo, waardoor het lastig is om je vrienden en familie ervan te overtuigen om deze nieuwe app te installeren terwijl FaceTime bijvoorbeeld al standaard op elk iOS-apparaat beschikbaar is.

Melding van Duo van Google. Aankloppen van Duo van Google laat de persoon alvast zien.

Conclusie Duo review

Duo is een doodeenvoudige app om één-op-één met iemand te videobellen. De kwaliteit op het gebied van zowel audio als video is prima en het overschakelen van Wi-Fi naar de mobiele verbinding gaat goed, maar daar is ook alles wel zo’n beetje mee gezegd. De grootste nadelen zijn dat Duo alleen beschikbaar is op smartphones en dat je contactenlijst onnodig lang is. Ook is het een beetje confronterend om direct jezelf beeldvullend te zien, terwijl je alleen maar iemand anders wil bereiken. De opties tijdens het bellen zijn wat karig en de Aankloppen-functie is op iOS meer een geinige gimmick dan een lifechanger. iOS-gebruikers zitten voor de één-op-één gesprekken eigenlijk prima bij Skype en FaceTime en er is op dit moment dan ook geen reden om naar Duo over te stappen.

Pluspunten

  • Eenvoudig videogesprek starten zonder Google-account
  • Werkt zowel met iOS als Android

Minpunten

  • Alleen beschikbaar op smartphones
  • Aankloppen-functie op iOS vooral een gimmick
  • Interface wel heel erg simpel

Reacties: 9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.