AutoSleep voor de iPhone met resultaten.

Review: AutoSleep meet je slaapkwaliteit via de Apple Watch

De app AutoSleep werkt samen met je Apple Watch om je slaappatroon in kaart te brengen. Je ziet niet alleen hoelang je geslapen hebt, maar ook wat je slaapkwaliteit is. Hoe handig is zo'n app? Wij gebruikten hem en geven ons oordeel.

AutoSleep voor de iPhone met resultaten.
De Apple Watch bevat allerlei sensoren, zoals bewegingsensoren en een hartslagmeter. Het is daardoor een handig hulpmiddel om je slaap bij te houden, omdat je hartslag en bewegingen in de gaten gehouden kunnen worden. AutoSleep is zo’n app die je slaap kan volgen, maar werkt ook zonder dat je de Apple Watch ‘s nachts om hoeft te doen. Hoe goed werkt deze app en wat heb je er eigenlijk aan? Wij probeerden AutoSleep uit.

AutoSleep: slaap meten met je Apple Watch

AutoSleep verscheen afgelopen december al in de App Store, maar is de afgelopen maand flink verbeterd. Daar bovenop is de app nu ook geheel in het Nederlands, waardoor het voor ons een reden is om goed in deze app te duiken. AutoSleep is van dezelfde maker als de handige app HeartWatch die we een jaar geleden op iCulture bespraken. Hoewel HeartWatch nog een aparte Apple Watch-app had voor de nodige informatie, werkt AutoSleep helemaal zonder Apple Watch-app. Sterker nog, AutoSleep werkt na het eenmaal instellen geheel automatisch. Het enige wat je hoeft te doen om het beste resultaat te krijgen, is om de Apple Watch tijdens het slapen om te houden. Dankzij bewegingen en de hartslagsensor, wordt je slaap nauwkeurig in de gaten gehouden.

Bekijk ook

Review: HeartWatch 2 geeft inzicht in jouw hartslag

Met de Apple Watch heb je altijd een hartslagmeter bij je. Met HeartWatch wordt al deze data verzameld en ingedeeld in categorieën, zodat je snel kan zien hoe jouw hartslag ervoor staat. Maar hoe handig is dit? Je leest het in onze review.

Om AutoSleep goed te kunnen gebruiken, is het wel van belang dat je de app eerst goed instelt. Met de vernieuwde wizard stel je AutoSleep stap voor stap in. Je geeft bijvoorbeeld aan of je je Apple Watch ‘s nachts draagt of niet. Om alles uit AutoSleep te halen, is het van belang om je Apple Watch inderdaad ‘s nachts te dragen. Je ziet dan niet alleen een nauwkeurige weergave van je slaappatroon, maar krijgt ook informatie over je slaapkwaliteit. Vervolgens stel je je bedtijd in, al is de omschrijving van deze instelling wat vaag. Je kunt ook je stiltetijd instellen. Dit is handig als je bijvoorbeeld eerst nog vanuit bed tv-kijkt of een boek leest voordat je definitief gaat slapen. AutoSleep houdt hier dan rekening mee, zodat er niet per ongeluk een slaap vastgelegd wordt terwijl jij rustig een boek zit te lezen. Bovendien kun je aangeven of het aanraken van je iPhone na bedtijd aangeeft dat je wakker bent of niet. Val je vaak in slaap met je iPhone in je hand, dan moet je deze optie dus op Nee instellen.

Wizard in AutoSleep.

Het instellen van AutoSleep is de eerste keer even een gedoe en alle opties zijn lang niet even duidelijk. Maar als je alles eenmaal goed ingesteld hebt, hoef je verder niets anders meer te doen dan te gaan slapen. Dit kan zoals eerder gezegd op twee manieren: met je Apple Watch om je pols of met de Apple Watch ‘s nachts aan de oplader. De eerste optie is veruit het meest verstandig, omdat dit de meest nauwkeurige meting oplevert. Een andere mogelijkheid is om de Apple Watch aan de oplader te laten. Aan de hand van oplaadtijd, meet AutoSleep hoe lang je slaapt. Het nadeel hiervan is dat je slaapkwaliteit niet gemeten wordt, maar alleen gekeken wordt naar hoe lang je slaapt.

Slaapkwaliteit via AutoSleep

Door je Apple Watch te dragen, kijkt AutoSleep naar hoe je in bed beweegt en hoe je hartslag gedurende de nacht fluctueert. Aan de hand van deze informatie, ziet AutoSleep je rusteloosheid en in hoeverre je diep in slaap bent. Een lagere hartslag betekent een diepere slaap en meer beweging zorgt voor hogere rusteloosheid. Dankzij al deze metingen geeft AutoSleep een percentage weer die aangeeft wat je slaapkwaliteit is. In mijn eigen test bleek ik een slaapkwaliteit te hebben van 115%, terwijl ik zelf het gevoel had dat ik wel eens lekkerder geslapen heb. Voor het berekenen van je slaapkwaliteit, wordt ook gekeken naar hoeveel slaap je nodig hebt. Dit is een waarde die je zelf bij het instellen opgegeven hebt. Dit is daardoor vrij subjectief, want dit is dus geen objectieve meting maar meer een eigen gevoel. Door minder slaapuren op te geven, kun je op deze manier je eigen slaapkwaliteit omhoog krikken. Om de juiste uitslag te krijgen, is het dus van belang dat je alle instellingen goed en volledig instelt, omdat je anders bedrogen uitkomt.

Klok en slaapkwaliteit in AutoSleep.

Deze slaapkwaliteit wordt dus alleen gemeten als je de Apple Watch tijdens het slapen draagt. Mocht je dit doen, dan is het overigens wel verstandig om de optie Activeer bij pols optillen in je Apple Watch-instellingen (Watch-app > Mijn Watch > Algemeen > Activeer scherm) uit te schakelen. Ook is het aan te raden om de Apple Watch op niet storen te zetten, om te voorkomen dat je Apple Watch in de nacht gaat trillen en oplichten bij binnenkomende meldingen. Vooral voor het oplichten van het scherm bij een polsbeweging had de nieuwe Bioscoopstand handig van pas gekomen. Helaas moeten we voor die stand wachten op watchOS 3.2, waardoor we voorlopig deze optie voor de nacht nog handmatig moeten uitschakelen. Mocht je bang zijn voor de batterijduur van je Apple Watch, dan is het aan te raden om deze voor het slapen of net na het slapen nog op te laden.

Bekijk ook

Zo werkt de Theatermodus op de Apple Watch

Met de Theatermodus op de Apple Watch zorg je ervoor dat het scherm niet hinderlijk oplicht en dat het geluid uitgezet wordt in het theater, in de bioscoop en tijdens een avondje sterrenkijken. In deze tip lees je hoe je deze stand activeert.

Gegevens aflezen in AutoSleep

Het aflezen van alle gegevens is in het begin ook wat onduidelijk. Onderin via de menubalk in AutoSleep vind je drie knoppen waar je je slaapgegevens kunt aflezen: Klok, Kwaliteit en Dag. Via de optie Klok bekijk je per dag in een klokweergave hoe je geslapen hebt. De blauwe ring geeft aan van hoe laat tot hoe laat je geslapen hebt. De kleur geeft bovendien aan hoe diep de slaap was: hoe lichter de kleur, hoe dieper je op dat moment sliep. De rode wijzer geeft de huidige tijd aan, terwijl de lichtblauwe rand aangeeft wanneer het daglicht is. Overigens heeft deze Klok-weergave twee standen, namelijk 12 en 24. Voor ons Europeanen is de 24-stand het duidelijkst, omdat dit een volledig overzicht van de gehele dag geeft in plaats van dat deze in twee delen van elk twaalf uur verdeeld wordt.

Dag-overzicht en tweak in AutoSleep.

De weergave voor je slaapkwaliteit is meteen een stuk duidelijker. Met balkjes is te zien wat je rusteloosheid was gedurende je nachtrust en de rode stipjes geven aan wat je hartslag was. Je ziet hier ook meteen wat elke kleur betekent in de legenda, terwijl dat bij het Klok-onderdeel niet het geval is. Het onderdeel Dag geeft aan wat je gedurende de dag zoal gedaan hebt. De app houdt een aantal dingen bij: beweging van je iPhone, het opladen van je Apple Watch, het uitvoeren van trainingen (bijvoorbeeld voor de groene Apple Watch-ringen) en je slaap. Je kunt daardoor niet alleen zien hoe je geslapen hebt, maar ook of je getraind hebt en wanneer je je Apple Watch opgeladen hebt. Deze weergave zul je in de praktijk echter minder vaak gebruiken, omdat de slaapinformatie eigenlijk ook al in de andere schermen te zien zijn.

Tot slot kun je nog enkele zaken aanpassen in het Tweak-gedeelte. Ook hier zie je de Klok-weergave, maar dan ook met informatie van bewegingen gedurende de dag. Door op deze pagina naar onderen te scrollen zie je ook wat elke kleur betekent dankzij de legenda. Het was handig geweest als deze legenda ook op andere plekken in de app zichtbaar zouden zijn. De belangrijkste optie in deze Tweak-pagina is het instellen van de gevoeligheid. Merk je dat de app denk dat je bijvoorbeeld overdag geslapen hebt, dan betekent het dat de gevoeligheid niet goed ingesteld is. Denkt de app dat je aan het slapen was terwijl je gewoon rustig op de bank zat, dan zet je de gevoeligheid simpelweg een stuk lager. Eenmaal goed ingesteld hoef je hier echter niet veel meer aan te doen.

AutoSleep met widgets en HeartWatch.

AutoSleep koppelt met HealthKit en HeartWatch

AutoSleep werkt voor alle informatie ook samen met HealthKit. Dat betekent dat je in de Gezondheid-app kunt zien hoe lang je geslapen hebt, gemeten door AutoSleep. Op zich handig, maar voor de meer complete analyse moet je toch bij AutoSleep zelf zijn. Mocht je ook eigenaar zijn van de app HeartWatch, dan heeft AutoSleep nog een bonusfunctie. Alle informatie, van slaaptijd tot slaapkwaliteit, zijn ook te bekijken in HeartWatch. Het voordeel hiervan is je hartslag gedurende de nacht ook in HeartWatch opgenomen wordt. Het is echter lang geen vereiste om HeartWatch te installeren om alles uit AutoSleep te halen. Het is meer een leuke extra, niet meer en niet minder.

AutoSleep heeft ook nog twee soorten widgets. Met de ene widget, die ook te activeren is vanaf het appicoon via 3D Touch, kun je zien hoeveel uur je afgelopen nacht geslapen hebt. Ook geeft deze een gemiddelde slaapduur van de afgelopen zeven dagen. De andere widget laat je handmatig je slaap detecteren, mocht je bijvoorbeeld geen Apple Watch dragen tijdens de nacht. In de meeste gevallen heb je deze widget echter niet nodig.

Score

8.8

AutoSleep

AutoSleep

€2,99

Voordelen +

  • Inzicht krijgen in slaapduur én slaapkwaliteit
  • Vereist verder geen handelingen, je hoeft alleen maar te slapen
  • Nauwkeurige metingen

Nadelen -

  • Instelprocedure niet altijd duidelijk
  • Weergave van resultaten soms wat verwarrend

Conclusie AutoSleep

Als je graag je slaap wil meten via je Apple Watch, dan is AutoSleep een zeer handig hulpmiddel. Eenmaal ingesteld werkt alles automatisch. Je hoeft geen app op te starten voordat je gaat slapen en het is ook niet nodig om een speciale Apple Watch-app te installeren. Het enige wat je moet doen om alles uit AutoSleep te halen, is om de Apple Watch in de nacht te dragen. Alle metingen gaan vervolgens vanzelf, waardoor je alleen maar je ogen dicht hoeft te doen om lekker te gaan slapen.

Toch zorgt AutoSleep in het begin voor nogal wat verwarring. De Nederlandse vertaling is niet altijd even duidelijk en ook de weergave van de resultaten kan op sommige plekken wat duidelijker. Het is bovendien echt van belang dat je de wizard om AutoSleep in te stellen goed doorloopt en ervoor zorgt dat je de juiste opties instelt om geen vertekend beeld te krijgen van bijvoorbeeld je slaapkwaliteit. Desalniettemin is AutoSleep een compleet hulpmiddel voor iedereen die zijn slaap wil vastleggen met behulp van zijn Apple Watch.

Bekijk ook

De beste iPhone-apps voor slapen en slaap bijhouden

Met deze iPhone apps voor beter slapen kun je je slaapkwaliteit meten, val je sneller in slaap en voel je je gezonder. We bespreken allerlei apps die je helpen om beter te slapen.

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch

Reacties: 19 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.