Airmail, groot icoon

Review: Airmail voor iOS, de extreem flexibele mailapp

Review van Airmail voor iPhone, de nieuwe e-mailapp die je enorm veel opties en instellingen geeft, zodat je een mailapp krijgt die speciaal voor jou op maat is gemaakt. Hoe bevalt deze nieuwe app?
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Na een behoorlijk lange betaperiode is Airmail voor iOS (link) eindelijk in de App Store verschenen. Wij gingen de afgelopen weken met de beta van deze uitgebreide e-mailapp aan de slag, om te kijken of het echt zo goed is als eerdere favorieten zoals Spark (review), Sparrow (overgenomen door Google) en Inbox (Google’s vervolg op Sparrow).


Airmail voor iOS

Airmail: bekende speler

Vraag Mac-gebruikers naar hun favoriete e-mailapp en er is grote kans dat Airmail bovenaan het lijstje staat. Apple’s Mail-app wordt veruit het meest gebruikt, maar als je verder kijkt ontdek je dat er betere mailclients zijn, met veel meer functies.

Zo ook op iPhone: de standaardapp van Apple voldoet wel, maar stel je hogere eisen, dan zijn er genoeg alternatieve apps. Jammer genoeg is het de afgelopen tijd een beetje stil geworden rond innovatieve e-mailapps. Ontwikkelaars lijken hun aandacht voor het genre weer een beetje te zijn kwijtgeraakt. Publiekslieveling Mailbox is door Dropbox om zeep geholpen en er zijn geen nieuwe spelers in het gat gesprongen. Daarom is het goed dat een gevestigde partij het nu aandurft om een iPhone-app te maken.

Bekijk ook

Alternatieven voor Mailbox: welke e-mailapps zijn nog meer goed?

Mailbox verdwijnt. Daarom maakte iCulture een lijst met bruikbare e-mailapps voor mensen die hun e-mail willen swipen, een lege inbox willen of gewoon een Mailbox-alternatief zoeken.

Vooral omdat ondanks het behoorlijke aanbod er maar heel weinig apps zijn die zowel een desktop- als iOS-component hebben die naadloos met elkaar geïntegreerd zijn. Airmail heeft dat voor elkaar gekregen door deze nieuwe iPhone-app uit te brengen. Snooze-acties die je op de iPhone instelt verschijnen ook op de Mac, en omgekeerd. Daarover later meer.

2013 was het jaar van de e-mailrevolutie
In de eerste jaren dat de App Store bestond verbaasde ik me dat er eigenlijk geen goede alternatieve e-mailapps bestonden. Met de komst van Taskbox, Mailbox en Seed Mail in 2012-2013 veranderde dat. Opeens werd ‘Inbox Zero’ een ding en verschenen er allerlei apps die beloofden dat je supersnel door je mail-als-takenlijst kon bladeren. Mailbox kreeg zoveel publiciteit dat het ook meteen de doorbraak betekende tot het grote publiek. Triage en Mail Pilot, ken je ze nog? Ze bestaan nog wel, maar de meeste zijn verdwenen of worden nog maar door een handjevol mensen gebruikt. Tegenwoordig hebben we Spark, Outlook en Inbox als de populairste alternatieven voor de Mail-app op de iPhone.

Bekijk ook

Alternatieven voor Mailbox: welke e-mailapps zijn nog meer goed?

Mailbox verdwijnt. Daarom maakte iCulture een lijst met bruikbare e-mailapps voor mensen die hun e-mail willen swipen, een lege inbox willen of gewoon een Mailbox-alternatief zoeken.
Bekijk ook

Dit zijn de beste e-mailapps voor iPhone en iPad

Wat is de beste e-mail app op iPhone en iPad? Welke mailapp past het beste bij jou? We zetten de toppers op een rij en laten zien welke onze favorieten zijn.

Ze zijn in drie woorden te karakteriseren: heel veel functies. Airmail voor iOS gooit het over dezelfde boeg. Er zit geen revolutionaire nieuwe functie in, maar het is wel heel flexibel. Als je wilt kun je zelfs het instellingenmenu aanpassen. Ander kleurtje, ander lettertype? Ook geen probleem. Uiteraard kun je je berichten snoozen, voor elke inbox een ander notificatiegeluidje instellen, berichten filteren en laten samenwerken met apps van externe ontwikkelaars.

Perfecte timing
Je kunt je natuurlijk afvragen wie daarop zit te wachten. De meerderheid van de iPhone-gebruikers vindt de Mail-app van Apple prima. Wie meer wilde, had al Spark. Toch is timing van deze nieuwe e-mailapp best slim gekozen. Mailbox stopt er binnenkort mee en er zullen veel mensen op zoek zijn naar een alternatief. Bovendien is het een jaar geleden dat de meest recente grote nieuwe e-mailapp verscheen, Spark. Spark won terecht de iCulture Award 2015, maar voor de actieve, nieuwsgierige iPhone-gebruiker is het wel weer eens tijd om iets nieuws te proberen. Van Spark is overigens een iPad-versie momenteel in beta en is er ook een desktopversie aangekondigd .

Ook mooi meegenomen: Airmail voor iOS komt vroeg in het jaar, op een moment dat veel mensen in de stemming zijn om op te ruimen en dingen anders aan te pakken. Onder de professionals zal deze app meteen goed aanslaan, verwacht ik.

Airmail: het zijmenu is heel rustig geworden. Airmail: nieuwe bericht schrijven

Jij bepaalt hoe Airmail eruit ziet

Wat bijzonder is aan Airmail is dat heel veel dingen zijn vrijgelaten. Deze app is niet tot in details vastgelegd. Je bepaalt zelf wat er op het badge-icoontje komt te staan: aantal ongelezen berichten, totaal aantal berichten of alleen de nieuwe mail. Wil je wegpagina’s openen in de standaardbrowser of in jouw favoriete andere browser. Het is allemaal aan jou.

Airmail: veegacties naar links Airmail: kleuren aanpassen

Terwijl ontwikkelaars van andere apps eindeloos kunnen discussiëren welke acties er aan linksvegen en rechtsvegen verbonden moeten zijn, houdt Airmail dat gewoon vrij. Blader naar de instellingen en je zult zien dat er keuze is uit zo’n 25 mogelijke acties bij het naar links vegen. Idem voor naar rechts vegen. Je bepaalt zelf welke acties er beschikbaar zijn bij het beantwoorden van een mailtje. Gebruik je bijvoorbeeld geen sterretje om e-mailberichten te markeren, dan zet je dat gewoon uit. Via het zijmenu kun je ook snel bladeren naar alle documenten die je recent hebt ontvangen. Wil je aan de slag met e-mail die je nog moet beantwoorden, dan kies je Nog te doen. Bevalt het zijmenu niet? Er staat onderaan een Edit-knop waarmee je zelf de volgorde kunt aanpassen. Wil je makkelijk toegang tot je spammailbox of andere items die niet standaard in het menu staan, dan kun je ze zelf toevoegen.

Het mooie is dat Airmail ook voor simpele e-mailgebruikers heel toegankelijk is. Je zou misschien denken dat het zijmenu heel druk is geworden, maar als je niet de link Instellingen (onderin het zijmenu) aanraakt is alles heel rustig gehouden en goed te overzien. Installeer de app, voer je accountgegevens in en je kunt meteen aan de slag met een vrij logisch ingedeelde app. Ik heb Airmail aanvankelijk gebruikt zoals het standaard wordt geleverd en vond het goed genoeg om mijn andere app (Outlook voor iOS) te vervangen. Eerlijk gezegd heb ik beide apps door elkaar gebruikt, want omdat mijn mailbox online bij Google staat maakt het toch niet uit welke iOS-client ik gebruik. De app werkt met Gmail, Google Apps, iCloud, Exchange, Yahoo, Outlook en met je generieke IMAP- of POP3-mailbox. Als je wilt kun je berichten uit iCloud importeren.

Airmail: zijmenu zelf indelen Airmail: allerlei acties

Perfecte synchronisatie tussen desktop en iOS

De ontwikkelaars hebben er bewust voor gekozen om zoveel opties te geven. Airmail richt zich dan ook niet zozeer op de e-mailgebruiker die een makkelijk alternatief zoekt, maar op de professional die een groot deel van de dag in e-mail doorbrengt. Op de desktop kan dat in Airmail voor Mac link), waarin ook behoorlijk wat functies te vinden zijn, al werden snooze-functies nog maar recent toegevoegd.

Wat Airmail echter goed doet, is dat de apps voor OS X en iOS perfect met elkaar samenwerken. Ze synchroniseer je alle data via iCloud Sync, waardoor alle instellingen, handtekeningen, snooze-acties en dergelijke op beide platformen helemaal op elkaar zijn afgestemd. Dat maakt de apps zo krachtig en dat is ook wat de meeste mensen zal aanspreken. De combinatie van iOS en desktop werkt echt heel goed. Daar komt nog bij dat Airmail ook samenwerkt met allerlei andere productiviteitsapps die je gebruikt, zoals Omnifocus, Fantastical en Evernote. Je kunt e-mailberichten eenvoudig opslaan of doorsturen naar een van de vele, ondersteunde apps. Een e-mail ontvangen met een pakketjescode? Stuur de e-mail vanuit AirMail eenvoudig door naar de app Leveringen (Deliveries) en de koppeling doet de rest. Op het moment van schrijven worden 28 verschillende app-koppelingen ondersteunt.

Airmail is momenteel alleen geoptimaliseerd voor de iPhone. Later volgt er ook een iPad-versie, waarvoor je je momenteel als betatester kunt aanmelden.

Conclusie Airmail review

Airmail is een nieuwe mailapp voor iOS, die op de Mac al grote populariteit opbouwde. Op de iPhone is gekozen voor een extreem flexibele aanpak, met heel veel opties en functies. Airmail is bedoeld voor professionals die de hele dag met hun e-mail bezig zijn en ook op de iPhone alles willen controleren. Deze app is op maat gemaakt – voor jou. Maar dan moet je wel eerst een kwartiertje bezig gaan met het aanpassen van alle instellingen aan jouw voorkeuren. Het grootste pluspunt van deze app is echter, dat er eindelijk een goede e-mailclient is die goed samenwerkt tussen iPhone en Mac. Alles wordt gesynchroniseerd, inclusief snooze-acties en instellingen.

Pluspunten

  • Enorm flexibele e-mailapp, af te stemmen op je eigen voorkeuren
  • Perfecte samenwerking tussen apps op iPhone en Mac
  • Ondersteuning voor alle belangrijke maildiensten
  • Ook toegankelijk voor beginnende gebruikers

Minpunten

  • Geen revolutionaire innovaties

Ook verkrijgbaar:

Reacties: 66 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.