Airmail 3 voor de Mac in een smalle weergave.

Review: Airmail 3 voor de Mac is een nóg sterkere mail-app

Airmail voor de Mac is vernieuwd. Met Airmail 3 zijn een hoop slimme functies van Airmail voor iOS nu ook beschikbaar voor de desktop, zoals verschillende bewerkingsmogelijkheden en de komst van slimme mappen. Hoe slim is Airmail nu?
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Eerder dit jaar verscheen de populaire mail-app Airmail voor de iPhone, terwijl even later de iPad-versie beschikbaar kwam. Met verschillende handige functies zoals snoozen en het aanpassen van allerlei opties, werd de iOS-versie van Airmail een bijzonder flexibele mail-app. Op de Mac bleven de functies nog een beetje achter, maar dat verandert vandaag met de komst van Airmail 3 (link). Wij doken in alle nieuwe functies van deze mail-app, die je verrassend veel mogelijkheden geeft.

Airmail 3 voor de Mac in een smalle weergave.

Populariteit van de mail-apps
Je vraagt je af wie er in deze tijd van vele chatapps en sociale netwerken nog gebruik maakt van good-old e-mail. Maar als je kijkt naar de ontwikkelingen bij mail-apps is het medium anno 2016 nog steeds springlevend. Er zijn nieuwe mail-apps bij gekomen en bestaande zijn verbeterd. Bijna allemaal beloven ze dat je sneller door je mailbox werkt. Je hebt bijna twee paar handen nodig om alle nieuwe en recent verbeterde mail-apps op te noemen: ProtonMail, Spark, Polymail, CloudMagic, Unibox, een oudgediende als Outlook en nog veel meer. Ook Airmail hoort in dit rijtje thuis. Voor gebruikers van Airmail 2 is de update naar versie 3 gratis.

Bekijk ook

Review: Airmail voor iOS, de extreem flexibele mailapp

Review van Airmail voor iPhone, de nieuwe e-mailapp die je enorm veel opties en instellingen geeft, zodat je een mailapp krijgt die speciaal voor jou op maat is gemaakt. Hoe bevalt deze nieuwe app?

Airmail voor de Mac: geen luchtige mail-app

Airmail voor iOS staat bekend om zijn grote flexibiliteit. Je kunt zelf een heleboel zaken aanpassen in de iOS-app, zoals veegbewegingen, lettertypes en kleur. In Airmail op de Mac geldt dat ook. Er zijn linkse en rechtse veegbewegingen om een mail bijvoorbeeld snel weg te gooien of te archiveren. In de standaard mail-app op de Mac werkt dit ook, maar in Airmail kun je zelf instellen met welke veegbeweging je wat doet. Je hebt de keuze uit vijftien verschillende opties: van prullenbak tot markeren en van het opzeggen van een nieuwsbrief-abonnement tot het toevoegen aan een todo-lijst. Er is keuze genoeg om allerlei acties toe te voegen aan bewegingen.

Airmail 3 voor de Mac met Actions.

Opties aanpassen in Airmail 3.Los van de veegbewegingen kun je ook zelf de menuknoppen bovenaan een mail instellen. Je hebt hierbij de keuze uit dezelfde opties als bij veegbewegingen, zodat je zelf helemaal los kunt gaan met het indelen van je eigen menu. Airmail laat je zelfs toetsenbordkoppelingen instellen voor de linker en rechter pijl, de backspace-knop en nog veel meer. Door slim gebruik te maken van al deze aanpassingsopties, kun je alles doen door te vegen, te tikken en een knop in te drukken. Geen gedoe dus met een rechtermuisknopmenu of andere ingewikkelde structuren. Het is wel spijtig dat je bijvoorbeeld de kleur van het zijmenu niet kunt aanpassen. Als je graag met donkere apps werkt, is de standaard kleur geen probleem. Heb je alles liever wat lichter, dan is dat helaas niet aan te passen.

Slimme mappen op de Mac met Smart Folders

Een andere welkome nieuwe functie in Airmail voor de Mac is de optie voor Smart Folders. Zodra je een zoekopdracht uitvoert, krijgt je de optie om een nieuwe slimme map aan te maken. Hierdoor worden mails die bepaalde woorden bevatten, automatisch bij elkaar gezet. Dit maakt het een stuk eenvoudiger om bijvoorbeeld alle mails over een bepaald onderwerp te vinden, zodat je niet telkens dezelfde zoekopdracht hoeft uit te voeren. Nieuwe e-mails komen daarmee automatisch direct in de juiste map terecht. Voor Gmail-accounts worden ook alle geavanceerde zoekoperators ondersteund.

Airmail voor de Mac heeft ook de mogelijkheid gekregen om contacten toe te voegen aan de VIP-lijst. Hierdoor worden mails van belangrijke personen bij elkaar geplaatst. Gebruik je Airmail ook op je iPhone of iPad, dan wordt dit dankzij iCloud gesynchroniseerd.

Slimme map maken in Airmail 3.

Overstappen naar een ander e-mailprogramma kost wat tijd, maar Airmail maakt het zo makkelijk mogelijk. De synchronisatie via iCloud zorgt dat bijna alle instellingen meteen worden meegenomen, zodat je maar op één plaats iets hoeft aan te passen.

Andere vernieuwingen in Airmail 3 voor de Mac

De makers hebben nog meer nieuwe kleine verbeteringen in Airmail 3 voor de Mac gestopt. Zo is er nu integratie met Asana en Trello, naast de bestaande koppelingen met Dropbox, OneDrive, Google Drive en nog veel meer. Door de nieuwe integratie heb je nog veel meer mogelijkheden om bijlages te versturen. Ook voeg je nu afspraken eenvoudig toe aan je standaardagenda dankzij de integratie met de Agenda-app. Airmail voelt daardoor aan als een standaard mail-app en met vele functies die Apple’s Mail-app niet heeft. Airmail werkt met alle bekende mail-diensten en voor Gmail is nu ook Primary Inbox-support toegevoegd.

Er is ondersteuning voor 21 diensten, waaronder OmniFocus, BusyCal, Fantastical, Wunderlist en meer. Vier daarvan kun je als knoppen toevoegen aan de werkbalk boven het bericht, zodat je snel toegang hebt. De overige zijn te bereiken via het deelmenu in OS X. Eén van de handige knoppen die je zou kunnen toevoegen is Unsubscribe, om je meteen uit te schrijven bij nieuwsbrieven. Uiteraard kun je deze acties ook toewijzen aan een veegactie naar links of rechts. Ook goed om te weten: voor bijna elke functie kun je een zelfgekozen snelkoppeling gebruiken, zodat je Airmail echt naar je hand kunt zetten.

Airmail 3 voor de Mac.

Tenslotte willen we nog even de vele sorteeropties van Airmail noemen. Je kunt alle berichten op verschillende manieren sorteren, bijvoorbeeld op datum, bijlagen, sterretjes en dergelijke. Ook kun je makkelijk zien welke e-mail je eerder van dezelfde persoon hebt gekregen, zodat je snel eerder ontvangen info kunt opzoeken. Op bijna elk criterium kun je wel zoeken, waardoor je een zoek gewaand mailtje uiteindelijk tóch terugvindt.

Ben je overdonderd door de grote hoeveelheid opties van Airmail? Dan kun je het beste een paar interessante instellingen wijzigen en kijken hoe het bevalt. Bevalt het niet, dan verander je het weer terug. Zo raak je gaandeweg vertrouwd met alle mogelijkheden, zonder dat je enorme menu’s door hoeft te werken.

Conclusie Airmail 3 voor de Mac

Airmail was op iOS al een hele veelzijdige en flexibele mail-app, maar nu ook de Mac-versie een aantal flinke verbeteringen gekregen heeft, is er eigenlijk geen reden meer om niet over te stappen. Hoewel je aan de standaard Mail-app van Apple voldoende kunt hebben, bevat Airmail een aantal heel handige functies. Vooral het zelf kunnen aanpassen van opties en instellingen is erg prettig, een mogelijkheid die in de iOS-versie ook al erg gewaardeerd werd. Dankzij synchronisatie met iCloud blijven ook je Smart Folders en VIP-contacten gelijk tussen je iPhone, iPad en Mac.

Airmail 3 is een gratis upgrade voor iedereen die al een eerdere versie van Airmail op zijn of haar Mac heeft staan. Nieuwe gebruikers betalen eenmalig €9,99 voor de nieuwste versie van Airmail.

Pluspunten

  • Enorm veel instellingen
  • Deze update maakt Airmail pas echt goed bruikbaar op de Mac
  • Ondanks grote hoeveelheid opties is Airmail niet onoverzichtelijk of verwarrend
  • Samenwerking met 21 andere diensten, zoals opslagdiensten en takenlijsten

Minpunten

  • Kleur zijmenu niet aanpasbaar
  • Alles instellen kost wel wat tijd, dus doe het gaandeweg

Reacties: 19 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.