paper-icoon-groot

Review: PAPER wil nieuws toegankelijk maken – nu de app nog

Is het kersverse nieuwsmagazine PAPER de moeite waard? In deze review lees je onze eerste bevindingen van de dienst en bijbehorende app.
Lars Paymans - · Laatst bijgewerkt:

Paper-app-iOSKrantenverhalen slijten aan een nieuw, jonger publiek: het is een probleem waar de journalistiek al jaren mee worstelt. Meerdere diensten proberen deze kwestie op te lossen, zoals NRC Reader en Blendle. Vandaag komt de Persgroep (Trouw, Volkskrant, AD en het Parool) met een eigen alternatief in de vorm van het digitale magazine PAPER. De app was eerder al aangekondigd (lees ons artikel) en is nu officieel te downloaden.


Maandag tot en met zaterdag verschijnt er om klokslag 12 uur een nieuwe editie van PAPER, een collectie van 15 journalistieke artikelen die volgens De Persgroep de moeite waard zijn om gebundeld te worden in een digitaal tijdschrift.

PAPER selecteert, jij leest

Paper-appIn tegenstelling tot bijvoorbeeld Blendle is het dus niet aan jou om de artikelen één voor één te kiezen. Dit doet PAPER voor jou, zodat je op de hoogte bent van het belangrijkste nieuws. Het doel? Na het lezen van de dagelijkse selectie zou je overal over mee moeten kunnen praten.

Dit betekent niet dat je in PAPER alleen maar droge, complexe nieuwsanalyses tegenkomt. Die zijn er wel, maar er is ook plaats voor filmnieuws en een column. Bladeren door de PAPER van de dag is gemakkelijk, omdat er veel ruimte is voor grote foto’s.

In een oogopslag zie je waar het artikel over gaat. Handige onderkoppen tonen bovendien tot welke categorie een artikel behoort. Tijdens het lezen had de app wel steeds de neiging om alvast naar het volgende verhaal te gaan, blijkbaar omdat onze scrollbeweging opgevat werd als een swipe naar een ander artikel. Verhalen opslaan voor later of delen via social media is er overigens niet bij. Ook kun je geen pushbericht instellen voor als er een nieuwe PAPER beschikbaar is.

De PAPER-app is dan ook niet meer dan een simpele webviewer, wat meestal geen probleem is, tenzij je bijvoorbeeld instellingen wilt wijzigen en direct naar Safari doorverwezen wordt.

PAPER heeft nogal wat kinderziektes

Voordat PAPER je op de hoogte kan houden, zul je je echter eerst aan moeten melden en dit levert zacht gezegd de nodige problemen op. Zo kregen wij geen bericht met inloggegevens en bij het aanvragen van een nieuwe mail bleek dat ons e-mailadres nog niet bekend was bij PAPER. Vervolgens is het aan jou om de website van PAPER af te struinen naar een pagina waarop je het adres alsnog kunt bevestigen. Inmiddels kunnen we PAPER dus lezen, al staat er bij ‘Abonnementen’ nog steeds dat we geen abonnement hebben.

Nu verschijnen diensten wel vaker met wat kinderziektes op de eerste dag, maar omdat je verplicht bent je bankgegevens in te vullen, is dit punt wel extra pijnlijk. Even opnieuw proberen is er immers niet bij, omdat je dan misschien wel twee keer lid bent geworden à 5,95 euro per maand. Het tweede knelpunt van PAPER komen we ook tijdens het aanmelden tegen. Hoewel een slotje en de tekst ‘veilige verbinding’ suggereren dat er niemand mee kan kijken, blijkt dat er geen gebruik wordt gemaakt van een SSL-verbinding om je persoonsgegevens te versturen. Uiteindelijk blijkt dit wel het geval te zijn als je inlogt, maar door dit soort onduidelijkheden en misverstanden is de kennismaking met PAPER meteen negatief.

Omdat er geen gratis proef-PAPER te lezen is, loopt iedere geïnteresseerde de kans om tegen bovengenoemde problemen aan te lopen, wat als we de berichten op Twitter mogen geloven ook regelmatig gebeurt.

Paper-app Paper-app

12 uur PAPER-tijd?

Daarnaast zetten wij onze vraagtekens bij het tijdstip waarop de nieuwe PAPER verschijnt. Om twaalf uur ‘s middags heb je immers al heel wat nieuws tot je genomen, of je nu een fervent krantenlezer bent of alleen het journaal hoort via de radio op je werk. Dit maakt een verhaal over Desi Bouterse vandaag bijvoorbeeld al een stuk minder interessant.

De aangeboden artikelen zijn bovendien uitermate geschikt om onderweg naar je werk in de trein te lezen, maar als je dit wilt doen ben je dus aangewezen op de PAPER van de dag ervoor. De mogelijkheid om PAPER’s ook offline te lezen is er namelijk wel en dat maakt het digitale magazine zeker geschikt om onderweg eens door te neuzen.

Conclusie PAPER review

Na de eerste dag zijn we dus niet overtuigd van PAPER en het jammere is dat dit niet eens zozeer aan de aangeboden artikelen ligt. Die zijn namelijk best interessant. Het probleem is vooral dat het aanmelden verwarrend is en niet goed werkt, dat push-notificaties ontbreken en dat de makers vergeten zijn om een duidelijk zichtbare beveiliging van je gegevens te regelen. Dat zijn fouten die je niet wilt maken als je een betaalde abonnementendienst introduceert. Aan de andere kant is zes dagen per week een digitaal magazine voor 5,95 euro per maand niet duur en kunnen toekomstige updates wonderen doen, zeker omdat het hier om een webviewer gaat. Als het echter zo omslachtig en moeizaam moet als nu het geval is, dan kiezen we onze verhalen zelf wel uit. Daar is immers ook al een nieuwsdienst voor.

Pluspunten

  • Ook offline te lezen
  • Overzichtelijk door grote foto's
  • Goede mix van nieuws, columns en achtergrondverhalen

Minpunten

  • Aanmelden is onduidelijk, omslachtig en niet goed beveiligd
  • 12 uur is een lastig tijdstip voor veel mensen
  • Scrollen gaat niet altijd goed

Reacties: 2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.