Remain: wanneer wordt een takenlijst te simpel?

·

Remain iPhone app takenlijst deadlinesHet lijkt een nieuwe trend te worden in iPhone-apps: simplificatie. De takenlijst Clear heeft laten zien dat applicaties gestript kunnen worden van veel mogelijkheden en nog steeds een prettige ervaring kunnen neerzetten. Sindsdien wordt vooral het genre van de to-do apps onderworpen aan allerlei nieuwelingen die het maar simpeler en simpeler willen. Maar wanneer is een takenlijst te simpel geworden? Het lijkt Remain aan handige functionaliteit te ontbreken.

Remain probeert, in tegenstelling tot veel nieuwkomers in deze categorie apps, in ieder geval iets anders te doen dan Clear. Het biedt niet zozeer een takenlijst waarbij je taken kan schikken en kan vinken, maar een lijst met taken waar je een deadline aan verbindt. In de app zie je welke taak je het eerst af dient te hebben: die staat bovenaan. Je ziet onder elke taak wanneer die af zal lopen en als je er een keer kort op drukt, wordt de zwarte balk eronder vervangen door een afteller zodat je concreet ziet hoeveel tijd je nodig hebt.

Remain iPhoneclub to-do lijst zonder functiesRemain ziet er in al zijn eenvoud misschien best een beetje statig uit. Het toont enkel zwarte letters en een zwarte, vette onderscheidingsstreep tussen de taken, op een verder totaal witte interface. Met de knop rechtsboven voeg je een item toe, met de ververs-knop linksboven of een pull-down beweging, wis je de taken die zijn verlopen. Er is geen mogelijkheid om taken vroegtijdig af te vinken. Je kan ze enkel compleet verwijderen met een veeg naar rechts. Een counter van het aantal deadlines in het app-pictogram is niet van de partij en er is geen alarmmelding als een deadline nadert.

In het geval van Remain lijkt vorm boven functie te zijn gegaan. Alles draait om de deadlines die je nog te halen hebt, maar de daadwerkelijke tijd die je ervoor hebt, staat bijzonder klein weergegeven en je moet er zelfs nog een extra keer voor drukken. Dat is simpelweg geen logische keuze. Het maakt van Remain een schoolvoorbeeld van hoe simplificatie niet moet – al zal de simpel uitziende app vast een publiek aanspreken.

Downloaden: Remain (€0,79)

door Bart Breij

Is de appmeister van iCulture, die zijn nieuwe iPhone 6 aangrijpt om eens goed de bezem te halen door de 1150 geïnstalleerde apps. Heeft onder andere Tweetbot, Acompli, Forza en Vivino op zijn homescreen staan.

6 reacties

 1. door ripwater

  Het enorme aanbod van todo apps (en camera, agenda, weer etc) geeft aan dat er nog flink werk aan de winkel is voor Apple’s eigen iOS apps.
  Persoonlijk heb ik Clear weer even aan de kant gezet en gebruik ik de #todo app momenteel.

  Beantwoorden Quote

 2. door Justin

  Heb ‘m aangeschaft. Vond hem er leuk uit zien. Geen idee of ik hem ga gebruiken of niet. Qua design vind ik ‘m top. Gewoon, minimalistic.

  Beantwoorden Quote

 3. Volgende stap: app die afbeelding van knoop in je zakdoek toont.

  Het verlangen naar eenvoud is begrijpelijk, maar zoals David Allen, die van de Getting Things Done methode, al zei: “Make things as simple as possible, but no simpler.”

  Beantwoorden Quote

 4. door Q

  Volgens mij was Albert Einstein die David te vroeg af ;)

  Beantwoorden Quote

 5. Auw! Inderdaad, je hebt gelijk. Maar, om Isaac Newton dan maar te citeren: “He was standing on the shoulders of giants.”

  Hoewel ook Newton niet origineel was :-)

  Beantwoorden Quote

 6. door ripwater

  Je kunt ‘m nu gratis proberen, tijdelijk voor noppes in de Appstore.

  Beantwoorden Quote

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar.com. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.